19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2024 10:16 | Son Güncelleme: 05.09.2024 10:18

Reuters yazdı: Türkiye ve Mısır on yıllık gerginliğin ardından ilişkileri düzeltmeye çalışıyor

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi 12 yıl sonra Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Ülkeler işbirliğini artırmak için çeşitli alanlarda 18 anlaşma imzaladı. Erdoğan ve Sisi Gazze savaşı ve Libya'yı görüştü
Reuters yazdı: Türkiye ve Mısır on yıllık gerginliğin ardından ilişkileri düzeltmeye çalışıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah El Sisi, 12 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk ziyaret olan Ankara'daki görüşmelerde Gazze savaşını ve bölgesel güçler arasında uzun süredir donmuş olan ilişkileri onarmanın yollarını ele aldı. Ankara ile Kahire arasındaki ilişkiler 2013 yılında Mısır'ın o dönemki ordu komutanı Sisi'nin, bir yıl önce Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Türkiye'nin müttefiki Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'nin devrilmesine öncülük etmesinin ardından çöktü. 

İki ülke arasındaki bağlar, Ankara'nın Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu bölgesel rakipleriyle gerginliği azaltmak için diplomatik bir atak başlatmasıyla 2020 yılında çözülmeye başladı. Geçen yıl Ankara ve Kahire karşılıklı olarak büyükelçileri yeniden atadı ve Türkiye Kahire'ye silahlı insansız hava araçları sağlayacağını açıkladı. Erdoğan 2012'den bu yana Mısır'a ilk kez bir ziyaret gerçekleştirerek şubat ayında Kahire'ye gitti.

17 mutabakat zaptı imzalandı

Çarşamba günü Ankara havaalanında Sisi ile bir araya gelen Erdoğan daha sonra aynı araçla yaklaşık iki saat süren görüşmeler için cumhurbaşkanlığı sarayına geçti. İki ülke bakanları enerji, savunma, turizm, sağlık, tarım, finans, kültür, eğitim ve ulaştırma alanlarında işbirliğini öngören 17 mutabakat zaptı imzaladı. “Kazan-kazan zihniyetiyle çok boyutlu ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacağız” diyen Erdoğan, Ankara'nın özellikle doğalgaz ve nükleer enerji konularında Mısır'la ilişkilerini derinleştirmek istediğini söyledi.

Ticaret hedefi

Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye ve Mısır'ın gelecek beş yıl içinde yıllık ticareti 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmak istediğini yineledi. Erdoğan, Ankara ve Kahire'nin Filistin davası konusunda ortak bir duruşu paylaştığını belirtirken, Sisi de Gazze'de ateşkes ve Batı Şeria'da şiddetin sona ermesi çağrısında bulunduklarını söyledi.

Gazze'deki Hamas savaşçılarına karşı yürüttüğü savaş nedeniyle İsrail'i kınayan Türkiye, Filistinliler için Mısır'a binlerce ton yardım gönderdi ve Kahire'nin insani yardım çabaları ile ateşkes ve rehine anlaşması görüşmelerindeki müzakereci rolünü övdü. Sisi, iki ülkenin uzun süredir anlaşmazlık içinde olduğu ve çözülemeyen bir çatışmada karşıt grupları desteklediği Libya'daki durumu da ele aldıklarını söyledi. Mısır lideri, “Yasadışı yabancı güçlerin ve paralı askerlerin ülkeden çıkmasıyla eş zamanlı olarak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması yoluyla devam eden krizde yeni bir sayfa açılmasının ve bölünmenin sona erdirilmesi için silahlı milislerin varlığına son verilmesinin önemli olduğunu vurguluyoruz" dedi.