19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2024 13:15 | Son Güncelleme: 04.09.2024 15:56

12 yıl sonra ilk: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Ankara'da

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan'ın davetiyle 12 yıl sonra Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor. Görüşmelerde Gazze'deki durum ve barış çabaları ele alınacak. Ayrıca iki ülke arasında maliye, enerji, şehircilik ve sağlık alanlarında anlaşmaların imzalanması da bekleniyor
12 yıl sonra ilk: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Ankara'da

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere bugün Ankara'ya geldi. Bu ziyaret, 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olarak öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı'nda karşılanan Sisi için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi bir karşılama töreni düzenlenecek.

Sisi'den açıklama

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ankara ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Sisi açıklamasında "Türkiye Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiğim ilk ziyaretimden ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığım görüşmeden büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim; zira iki kadim ülke arasında köklü tarihi ve popüler ilişkiler bulunuyor ve Türkiye ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruluşundan bu yana güçlü siyasi ilişkilerimiz olmuştur. Bugünkü ziyaretim ve ondan önce Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahire’ye yaptığı ziyaret, Mısır ve Türkiye arasında bölgesel ve uluslararası çevrelerdeki önemli rollerine dayalı olarak ve iki kardeş halkın arzu ve isteklerini karşılayacak şekilde yeni bir dostluk ve iş birliği dönemi başlatma yönündeki ortak iradeyi yansıtmaktadır" dedi.

Gazze'ye insani yardımların artırılması da gündemde

Ziyaret çerçevesinde, iki liderin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve barış çabaları üzerine görüşmelerde bulunması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye'nin Mısır üzerinden Gazze'ye yaptığı insani yardımların artırılması yönündeki çalışmalar da gündemde olacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan'ın 14 Şubat'ta Kahire'ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Ortak Bildiri kapsamında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı da bu ziyaret kapsamında yapılacak. Toplantıya her iki ülkeden bakanlar katılacak.

Çeşitli anlaşmaların imzalanması bekleniyor

Bu toplantıda Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle ele alınacak, gelecekte atılması planlanan ortak adımlar değerlendirilecek. Ayrıca, enerji, maliye, şehircilik ve sağlık gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmeye yönelik çeşitli anlaşmaların imzalanması bekleniyor.