18 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2022 08:53 | Son Güncelleme: 26.10.2022 09:05

Rishi Sunak kökeni Pakistanlı ve Hintleri karşı karşıya getirdi

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak'ın kökeni, sosyal medyada Pakistan ve Hindistanlıları karşı karşıya getirdi. Tartışmalar devam ederken kabineyi açıklayan Sunak ilk önce Zelenskiy ile sonra Joe Biden'la telefonda görüştü
Rishi Sunak kökeni Pakistanlı ve Hintleri karşı karşıya getirdi

İngiltere'nin etnik azınlıktan gelen ilk başbakanı olarak tarihe geçen Rishi Sunak, kökeninde hem Pakistan hem de Hindistan'dan izler taşıyor. Ailesi Hindu olan Sunak'ın babası, yaşadıkları Doğu Afrika'dan 1960'larda İngiltere'ye göç etti. Sunak da 1980'de İngiltere'nin Southampton şehrinde doğdu. Rishi Sunak'ın baba tarafından dedesi ise bugün Pakistan sınırları içerisinde yer alan Pencap eyaletine bağlı Gujranvala şehrinden. Bu durum sosyal medyada da gündeme gelirken "Sunak'ın aslen nereli olduğu" sorusu Pakistan ve Hindistan sosyal medyasında ön sıralarda yer aldı.

Yeni İngiltere Başbakanı'nın kökenine ilişkin sorular, sosyal medyada on binlerce içeriğin paylaşılmasına yol açtı. Hindistanlılar yeni başbakanı Hindu olması sebebiyle kendilerinden görürken Pakistanlılar da büyükbabasının Gujranvalalı olması sebebiyle Sunak'ı Pakistan kökenli olarak kabul ediyor. ​​​​​​​Bu tartışmalara son vermek isteyen bazı kullanıcılar, Sunak'ın dedelerinin İngiliz Hindistanı'nda dünyaya geldiğini işaret ederken yeni başbakanın dedelerinin doğum yerlerinin bugün Pakistan topraklarındaki Gujranvala olduğunu ve bu sebeple yeni İngiliz liderin hem Hint hem de Pakistan kökenli olduğunu belirtiyor.

 Ulusal medyalar da tartışmaya dahil oldu

Bununla birlikte sosyal medyada Sunak'ın Hindistanlı veya Pakistanlıdan daha çok artık İngiltereli olduğunu ifade edenler de bulunuyor. Öte yandan bu tartışmalar Pakistan ve Hint medyasındaki haberlere de yansıdı. Pakistan merkezli Geo News televizyonu, Sunak'ı "Pakistan asıllı Hindu" olarak nitelendirirken Hindistan merkezli Hindustan Times gazetesi de yeni İngiliz başbakanı "Hint kökenli" olarak değerlendirdi.

İngiltere'de yeni kabine belli oldu

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, kabinesinde Dominic Raab'ı Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı, Suella Braverman'ı İçişleri Bakanı, Steve Barclay'i Sağlık Bakanı atadı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, önceki hükümette de görev yapan Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Dışişleri Bakanı James Cleverly, Savunma Bakanı Ben Wallace, Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt, Lordlar Kamarası lideri Lord True CBE, İskoçya Bakanı Alister Jack, Kuzey İrlanda Bakanı Chris Heaton-Harris, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Michelle Donelan'ın görevinde kalacağı belirtildi.

Önceki hükümette Uluslararası Ticaret Bakanı olan Kemi Badenoch'un bu görevine devam edeceği, aynı zamanda Kadın ve Eşitlik Bakanı olarak atandığı bildirildi.

Kabinedeki diğer isimler ve görevleri şöyle:

Oliver Dowden Hükümetlerarası İlişkiler Bakanı ve Eşitlik Bakanı; Simon Hart Hazine Müşteşarı; Mark Harper Ulaştırma Bakanı; Therese Coffey Çevre, Gıda ve Köyişleri Bakanı; Gillian Keegan Eğitim Bakanı; Mel Stride Çalışma ve Emeklilik Bakanı; David TC Davies Galler Bakanı; Michael Gove İskan Bakanı; Grant Shapps İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı, Victoria Prentis İngiltere Başsavcısı.

 Önce Zelenskiy sonra Biden ile görüştü

İngiltere'nin yeni Başbakanı Sunak, ilk telefon görüşmesini Zelenskiy ile ikincisini ise  ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdi. Sunak ve Biden arasında ikili ilişkiler, Kuzey İrlanda meselesi ile Rusya-Ukrayna savaşı ele alındı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü yaptığı açıklamada, görüşmede, Biden'ın, Sunak'ı yeni görevi dolayısıyla tebrik ettiği ve iki liderin birlikte yakın çalışmayı dört gözle beklediği bildirildi.

Biden'ın, İngiltere'nin ABD'nin en yakın müttefiki olmaya devam ettiğini söylediği kaydedilen açıklamada, Sunak'ın da iki ülke arasındaki ilişkinin muazzam gücü üzerinde mutabık olduklarını ifade ettiği vurgulandı. Açıklamada, "Liderler, hem ikili düzeyde hem de (Avustralya, ABD ve İngiltere arasındaki) AUKUS anlaşmasının istikrarı artırma ve Çin'in kötü niyetli etkisine karşı koyma çabalarının bir parçasını oluşturduğu Hint-Pasifik gibi bölgelerde İngiltere-ABD iş birliğinin kapsamını ele aldı." ifadesine yer verildi.

Rusya-Ukrayna savaşı da gündeme geldi

Görüşmede, İngiltere ile ABD'nin, Ukrayna halkını desteklemek ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşta başarısız olmasını sağlamak amacıyla oynadıkları öncü rolü dile getirdiklerine değinilen açıklamada şunlar kaydedildi; Başbakan Sunak ve Başkan Biden, Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması'nı koruyarak Kuzey İrlanda halkının güvenlik ve refaha sahip olmasını sağlama ihtiyacı konusunda da mutabık kaldılar. Liderler, Endonezya'da yapılacak G20 Zirvesi'nde şahsen görüşmeyi dört gözle bekliyor.