15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2024 12:12 | Son Güncelleme: 10.03.2024 15:38

Rus dergisi kritik öngörüyü yayınladı: Rusya sürpriz NATO saldırısına hazır değil

Rus stratejistler ülkelerinin NATO saldırılarına hazır olması gerektiğine inanıyor. Business Insider’ın Rus medyasına dayandırdığı habere göre NATO’nun füze saldırısı karşısında Rusya pek de şanslı değil. Makalede uzmanlar hükümetten savunma harcamalarını artırmasını talep ediyor
Rus dergisi kritik öngörüyü yayınladı: Rusya sürpriz NATO saldırısına hazır değil

Rus strateji uzmanları, konvansiyonel füze saldırısı şeklinde gelebilecek sürpriz bir NATO saldırısına karşı ordularının daha sağlam sistemlere ihtiyacı olduğunu savunuyor. Business Insider’ın Military Thought (Voyennaya Mysl / Askeri Düşünce) dergisinde yayınlanan makaleye dayandırdığı haberde, olası bir senaryoda muhtemel bir düşmanın (ABD ve NATO) Rusya'nın hayati tesislerine büyük bir füze yağmuru başlatabileceği öne sürülüyor. Dikkat çeken nokta ise bu öngörünün Rusya’nın kendi stratejisine oldukça benzemesi.

Hızlı bir küresel saldırı

Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'nin (VKS) görev ve teçhizatının genişletilmesini öneren makaleye göre; saldırı, ülkenin idari-siyasi ve askeri-endüstriyel altyapısına yönelik birkaç büyük füze ve uçak saldırısının yanı sıra hızlı bir küresel saldırıyla başlayabilir.

NATO'nun bu senaryoda Rusya'ya tam olarak nasıl saldıracağı belirsiz olsa da Rus analistler ABD ordusunun "çok alanlı operasyonlar" olarak adlandırdığı bir stratejiyi tarif ediyor. Makalede "karada, açık denizlerde, havada, uzayda ve siber uzayda olmak üzere her alanda idari-siyasi ve askeri-endüstriyel altyapıya ağır kayıplar verdirebilecek kompakt, son derece hareketli çok rollü birlik gruplarından" oluşan "ortak operasyonel oluşumlardan" bahsediliyor.

Uzay dahil büyük bir hava saldırısıyla başlayacak

Makaleye göre saldırıdan önce bir savaşı haklı gösterecek provokasyonlar yapılacak ve Rusya'nın yakınlarına kuvvetler konuşlandırılacak ve her türlü istihbarat faaliyetini yoğunlaştıracak. Ayrıca tatbikat kisvesi altında uçak gemisi saldırı grupları ve güdümlü füze taşıyan gemiler konuşlandırılmaya başlanabilir. Stratejik bombardıman uçakları ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere düşman uçakları Rusya'nın ulusal sınırları yakınlarında düzenli uçuşlar yapmaya başlayacak.

Makalede, saldırının "hızlı (anlık) bir küresel saldırı ve birkaç (2-3 ila 5-7) büyük füze ve hava saldırısından oluşan" büyük bir hava saldırısı (ve 2030'a kadar uzaydan saldırı) ile başlayacağı uyarısında bulunuldu.

Nükleer kullanmaya zorlayan strateji

NATO'nun bu kitlesel saldırı stratejisi, Rusya'yı kendisini savunmak için nükleer silahlarını, özellikle de taktik nükleer silahlarını kullanmaya zorlama riski taşıyor. Ancak bu görüşün bazı dayanakları da yok değil. Ekim 2022'de eski CIA direktörü ve emekli Orgeneral David Petraeus Rusya'yı Ukrayna'ya karşı nükleer silah kullanılmasının NATO'nun Karadeniz Filosu’nun tamamını batıracak ve Ukrayna'da kara kuvvetlerini ortadan kaldıracak ağır bir karşılık vermesine yol açacağı konusunda uyarmıştı.

Daha fazla harcama çağrısı

Makaleyi yazan Rus uzmanlar daha fazla savunma harcaması yapılması çağrısında bulundu. Harcamalar muhtemelen daha gelişmiş İHA'ların ve diğer silahların geliştirilmesi, otomatik bir ateş kontrol sistemi (muhtemelen yapay zeka tabanlı) oluşturulması ve keşif, havacılık mühendisliği, havaalanı ve diğer kapsamlı destek türlerinin iyileştirilmesi dahil olmak üzere Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin ekipman ve görevlerinin genişletilmesini içerecek.

"Rusya aktif savunma fikrini benimsiyor"

Arlington, Virginia'daki Center for Naval Analyses düşünce kuruluşunda Rusya uzmanı olan Julian Waller Business Insider'a verdiği demeçte "Rus askeri düşüncesi genel olarak bir NATO-Rusya savaşı durumunda 'aktif savunma' fikri etrafında şekillenmiştir. Öyle ki, Batı'nın ilk aşamalarda ezici kinetik saldırılar gerçekleştirmesi beklentisi nedeniyle, Rusya'nın bunlara karşı koyabilmesi ve aynı zamanda kritik askeri ve sivil altyapıya karşılık verebilmesi gerekiyor. Bu da füzelerin, uzun menzilli ateşlerin ve silah varlıklarının yoğun bir şekilde kullanılmasını gerektiriyor” dedi.