25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 29.10.2022 22:25

Rus lidere en büyük tehdit ülke içinden

The Economist dergisi, Rus muhalefetinin Putin’i devirme olasılığını uzmanlara sordu
Rus lidere en büyük tehdit ülke içinden

Ukrayna'daki kayıplar Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'i iktidardan indirebilir mi? The Newsweek dergisinin tecrübeli kalemlerinden Brendan Cole bu sorunun cevabını araştırdı.
Ukrayna istihbarat şefi Andriy Çernyak “yüz binlerce” asker kaybının ülkesini işgal eden Rusya'da sokak eylemlerine yol açacağını, bunun sonucunda iktidardaki "tepe yöneticilerin" de isyana katılacağını düşünüyor. Ancak analistlere göre henüz yukarıdan ya da aşağıdan Putin'i devirecek net bir
işaret yok. Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Okulu'ndan Rus asıllı politik iktisatçı Konstantin Sonin, Newsweek'e verdiği demeçte Moskova'daki son “sismik iktidar değişikliğinin” 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle gerçekleştiğini hatırlatıyor. Sonin “Sovyetler herhangi bir tür gizli örgüt tarafından yıkılmadı. Aslında herhangi bir örgüt tarafından yıkılmadı. İnsanlar Moskova'da tanklara karşı sokağa çıktı ve rejim hiç var olmamış gibi çöktü” diyor.
Rusya'da şimdi de aynısının olmasını, rejimin kendiliğinden çökmesini bekliyor. Putin “bu çöküşün yaratılmasına katkı sağlıyor.”
Bu ay Kırım'daki Kerç Köprüsü'ne yönelik sabotaj soruşturmasında tutuklanan sekiz kişi arasında beş Rus da var. Rusya'yı Kırım'a bağlayan köprü, Ukraynalılar için 2014'teki Kırım Yarımadası ilhakının sembolü. Rusya'da bazı asker toplama merkezlerinin ateşe verilmesi Ukrayna işgaline, yedek kuvvetlerin savaşa gönderilmesine karşı yükselen hoşnutsuzluğun ilk somut işaretleri.
Zamanında Kırım'ın ilhakına karşı oy veren tek Rus milletvekili İlya Ponomarev, Newsweek'e halkın bir kısmının artık yürütülen politikalara dahil olmak istemediğini anlattı. Kendisi de Kiev'de sürgünde yaşayan Ponomarev Putin rejiminin ülke içinden değiştirileceğine inanıyor. Çünkü Putin “yeni bir Rus devrimi için zemin hazırlıyor ki değişim silahlı ve şiddetli protestolar yoluyla gelecek.”
Ponomarev iktidarın sadece darbeyle ya da sadece protestolarla değişeceğine bel bağlamıyor.
Ponomarev'e göre başarılı bir devrimin bazı elitler tarafından desteklenmesi gerekiyor.
Hapisteki muhalefet lideri Alexei Navalny'nin hareketi şu anda güçsüz durumda ancak “değişimden sonra çok önemli bir rol oynayacak”. Sürgün edilen oligark Mihail Hodorkovski seçkinler arasında çatlak yaratmaya çalışırken Ponomarev doğrudan “devrimci faaliyetler” yürütüyor.
Putin'in müttefiki sağcı ideolog Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina'nın ağustos ayında bombalı araçla öldürülmesini üstlenen Ulusal Cumhuriyet Ordusu adlı gerilla grubunun varlığını Ponomarev duyurmuştu.