28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2024 00:04 | Son Güncelleme: 26.06.2024 00:05

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: Yapay zeka çağına uygun nükleer gücümüz var

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rusya'nın yapay zeka çağına uygun nükleer güce sahip olduğunu söyledi
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: Yapay zeka çağına uygun nükleer gücümüz var

Rusya'nın silah kontrolünden sorumlu en üst düzey diplomatı Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın nükleer caydırıcılık konusunda ileri bir noktada olduğunu söyledi ve yapay zeka alanındaki gelişmelerin hakim olduğu bir çağda bile gelecek on yıllar boyunca Rusya'nın güvenliğini sağlamasına olanak tanıyacak ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Moskova'da düzenlenen bir konferansta Rusya'nın yapay zeka rekabetinin yaşandığı bir çağda nükleer güvenliğini sağlayıp sağlayamayacağı sorusu üzerine şu sözleri kaydetti:

"Son yıllarda nükleer caydırıcılık alanında öyle çalışmalar yapıldı ki, önümüzdeki on yıllar boyunca kendi güvenliğimizi sağlamamıza olanak tanıyacak"

Rusya'nın gücünün hafife alınması ölümcül olur

Batı'nın Moskova'nın kararlılığını hafife alması halinde bunun "trajik ve ölümcül" sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunan Ryabkov, Rusya'nın her durumda kendini savunmaya ve kendi çıkarlarını sağlamaya hazır olduğunu hafife aldığını söyledi ve Batı'nın bunu hafife aldığına dikkat çekti.

Ryabkov sözlerinin devamında "Bu hafife almanın trajik ve ölümcül olabileceğini düşünmek bile istemiyorum" dedi.

Rusya'nın nükleer caydırıcılık alanında Batı'ya sinyaller iletecek kaynaklara sahip olduğunu ancak Batı'nın hata yapma tehlikesi bulunduğunu söyledi ve ekledi: "Onların tarafının hata yapması gibi küçümsenemeyecek bir tehlike var. Biz bunu yapmamaya çalışacağız" 

Nükleer felaket istemiyoruz

Ryabkov, "Ortak görevimiz, her şeyden önce çok kutuplu dünyanın nükleer kaosa sürüklenmesini önlemektir" dedi.

Daha önce, önde gelen silah kontrol uzmanlarından Alexei Arbatov, Rusya ve ABD arasında stratejik istikrar konusunda diyalog olmazsa, çok kutuplu dünyanın nükleer kaosa sürüklenebileceğini öne sürmüştü.

Arbatov, Rusya ve ABD'nin Ukrayna savaşı sona erdikten sonra stratejik istikrar konusunda diyaloğu yeniden başlatması gerektiğini söyledi. Arbatov, Rusya ve ABD'nin 2026'da sona erecek olan New START'ı korumalarını ve yeni bir silah kontrol anlaşması üzerinde anlaşmalarını önerdi. Arbatov bundan sonra Çin, İngiltere ve Fransa'nın da stratejik diyaloğa dahil edilebileceğini söyledi.