05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 30.07.2025 09:31 | Son Güncelleme: 30.07.2025 16:28
16:23
Avrasya'nın en büyük yanardağı patladı
12:36
Pasifik adaları grubuna yönelik tsunami alarmı kaldırıldı
11:56
Rusya'da deprem ve tsunamiden etkilenen Severo-Kurilsk kenti sakinleri evlerine döndü
10:11
Depremden etkilenen üç ülkede son durum
09:32
Alaska’nın Pasifik kıyısında da tsunami dalgaları tespit edildi
09:29
ABD Ulusal Hava Servisi, tsunami dalgalarının Hawaii’yi vurduğunu bildirdi
09:14
İlk tsunami dalgaları Hawaii’ye ulaştı
09:10
Tekrarlanan tahliye uyarılarına rağmen Waikiki Plajı'nda yüzen kişi kameralara kaydedildi.
08:50
Hawaii'den birkaç dakika uzaklıktaki tsunami canlı izleniyor
08:48
Japonya, Pasifik Kıyısı’nda tsunami dalgaları bildirdi
08:45
Ulusal Hava Servisi, Kaliforniya'da yaşayanları uyardı
08:43
Dünya genelinde nerelerde tsunami uyarısı verildi?
08:09
Rusya'daki liman kenti Severo-Kurilsk’te gemiler sürüklendi, olağanüstü hâl ilan edildi
07:52
Peru da kıyı bölgeleri için tsunami uyarısı yayınladı
07:43
Çin’in doğu kıyılarını tsunami vurması bekleniyor
07:39
Tsunami dalgaları Severo-Kurilsk kentine ulaştı
07:38
Fukuşima'daki işçiler tahliye edildi
07:36
Elektrik iletişimi kesildi
07:33
3-4 metrelik tsunami
04:00
Rusya'nın doğusunda 8,8 büyüklüğünde deprem

8.8'lik deprem sonrası yanardağ da patladı: Birçok ülkede tsunami alarmı

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, Rusya’nın doğusunda bulunan Kamçatka Yarımadası’nın açıklarında TSİ 02.24’te 8.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem sonrası Japonya'nın kuzeyinde tsunami meydana gelirken, ABD de tsunami nedeni ile alarma geçti
8.8'lik deprem sonrası yanardağ da patladı: Birçok ülkede tsunami alarmı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Rusya’nın Kamçatka Yarımadası açıklarında 30 Temmuz 2025 TSİ 02.24’te ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na (USGS) göre 8.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depremin hemen ardından Pasifik Ateş Çemberi’ndeki başta Rusya’nın kuzeydoğu kıyıları, Japonya’nın Pasifik kuşağı, Alaska ve ABD’nin batı kıyıları ile Hawaii, Filipinler, Tayvan, Çin’in doğu kıyıları, Meksika, Peru, Ekvador ve Britanya Kolumbiyası gibi bölgelerde tsunami uyarı ve tavsiyeleri devreye sokuldu.

İlk dalgalar Rusya’nın Severo-Kurilsk kentinde limandaki gemileri yerlerinden söküp açık denize sürükleyerek liman ve balıkçılık tesislerini sular altında bırakırken, yaklaşık 2.000 kişi tahliye edildi ve olağanüstü hâl ilan edildi.

Hawaii’de Kahului, Nawiliwili, Honolulu ve Pearl Harbour’da su seviyesi aniden yükselerek ilk tsunami dalgalarını kaydeden NOAA verileriyle doğrulandı; ABD Ulusal Hava Servisi de tüm Kaliforniya kıyısı başta olmak üzere halkı su yolları ve plajlardan uzak durmaya çağırdı.

Japonya’da ise Kuji Limanı ve Hamanaka kasabasında dalga yüksekliği 60 cm’ye ulaşıp 3 m’ye kadar çıkma riskiyle en az 24 saat süreyle tsunami uyarısı sürdü.

Bölgedeki gelişmeleri anbean takip ediyoruz.

16:23 30 Temmuz 2025

Avrasya'nın en büyük yanardağı patladı

Rusya’nın uzak doğusundaki Kamçatka bölgesinde meydana gelen depremin ardından, Avrasya’nın en yüksek yanardağı olan Klyuchevskaya Sopka’nın faaliyete geçtiği bildirildi. Rus devlet haber ajansı RIA Novosti’nin aktardığına göre, yanardağ yeniden lav püskürtmeye başladı.

Deniz seviyesinden 4.750 metre (15.580 feet) yüksekliğiyle dünyanın en yüksek aktif yanardağları arasında yer alan Klyuchevskaya Sopka, zaman zaman ölümcül tırmanışlarla da gündeme geliyor. Eylül 2022’de düzenlenen bir tırmanışta, yerel yetkililere göre sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

12:36 30 Temmuz 2025

Pasifik adaları grubuna yönelik tsunami alarmı kaldırıldı

ABD Ulusal Hava Servisi’ne göre Pasifik Okyanusu’ndaki bir grup ada için verilen tsunami tehdidi kaldırıldı.

Ajans, mevcut tüm veriler ışığında, bu sabah Rusya açıklarında meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından Guam, Rota, Tinian veya Saipan için artık herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmadığını açıkladı.

Bununla birlikte, küçük çaplı deniz seviyesi dalgalanmalarının bir süre daha devam edebileceği belirtildi.

11:56 30 Temmuz 2025

Rusya'da deprem ve tsunamiden etkilenen Severo-Kurilsk kenti sakinleri evlerine döndü

Rusya'nın Sahalin Bölge Valisi Valeriy Limarenko, deprem ve tsunamiden etkilenen Severo-Kurilsk şehri sakinlerinin evlerine döndüğünü bildirdi.

"Rossiya 24" televizyon kanalına konuşan Limarenko, Kamçatka'daki deprem sonucu meydana gelen tsunami nedeniyle bir kısmı sular altında kalan Severo-Kurilsk'teki durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Limarenko, "Kent sakinleri evlerine döndü. Hasarlara dair geri dönüş henüz olmadı. Elektrik ve su sistemleri çalışıyor." ifadelerini kullandı.

10:11 30 Temmuz 2025

Depremden etkilenen üç ülkede son durum

Rusya:

  • Ülkenin en doğusundaki Kamçatka'yı etkileyen depremin ardından büyüklüğü 5,8'le 7,1 arasında değişen çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi.
  • Yelizovski bölgesinde yükseklikleri 3-4 metreye ulaşan tsunami dalgaları kaydedildi
  • Bölgedeki Severo-Kurilsk adasında yaşayanlar tepelik bölgelere doğru tahliye edildi.
  • Rus medyası herhangi bir can kaybı olmadığını belirtiyor.

Japonya

  • Ibaraki vilayetinin kıyı şehirleri Takahagi ve Hitachinaka için tahliye emri yayınlandı.
  • Wakayama kentinde de 175 bin kişinin tahliyesi istendi.
  • Hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi, denizde ve karada herhangi bir zarar gözlemlenmediğini söyledi.
  • Ülke genelinde üç otoyol ve 41 demiryolu hattı geçici olarak hizmete kapatıldı.

ABD

  • Kamçatka bölgesini vuran 8,8'lik depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Hawaii'de boyu 1,5 metreye ulaşan tsunami dalgaları gözlemlendi.
  • Hawaii kıyılarındaki Maui'den tüm uçuşlar iptal edildi, 200'den fazla kişi havaalanında mahsur kaldı.
  • Hawaii Valisi, an itibariyle her şeyin yolunda olduğunu ancak tehlike uyarısının 2-3 saat daha geçerli olacağını söyledi.
  • California'da teknelerde yaşayan kişilerin başka bölgelere gitmesi önerildi.
09:32 30 Temmuz 2025

Alaska’nın Pasifik kıyısında da tsunami dalgaları tespit edildi

ABD Ulusal Hava Servisi (NWS), Alaska’nın Doğu Aleut Adaları ve Alaska Yarımadası’nın Pasifik tarafındaki kıyı ölçüm istasyonlarında tsunami dalgalarının kaydedildiğini bildirdi.

NWS, durumun değişmediğini ve California’dan Alaska’ya kadar tsunami uyarısı ve tavsiyesinde bulunan bölgelerin bu statülerinin devam ettiğini açıkladı.

09:29 30 Temmuz 2025

ABD Ulusal Hava Servisi, tsunami dalgalarının Hawaii’yi vurduğunu bildirdi

ABD Ulusal Hava Servisi, tsunami dalgalarının Hawaii eyaletini vurduğunu ve can ile mal güvenliğini korumak için acil önlem alınması gerektiğini bildirdi.

Servis, beklenen koşullar ve tehlikeler hakkında şu uyarılarda bulundu:

“Tsunami, bir dizi uzun dalgadır. Her bir dalga 5–15 dakikadan fazla sürebilir ve kıyı bölgelerini geniş çapta su basabilir. Dalga hareketi devam ettikçe tehlike saatlerce sürmeye devam edebilir.

Tsunami dalgaları adaların etrafını sararak ilerlediğinden, hangi yöne baksalar da tüm kıyılar risk altındadır.

Tsunamiyle birlikte sahile yakın bölgelerde son derece güçlü ve alışılmadık akıntılar oluşabilir. Tsunami tarafından sürüklenen enkaz, yıkıcı etkisini artırır. Eşzamanlı yüksek gelgit veya büyük dalga olayları, tsunami tehlikesini önemli ölçüde artırabilir.”

09:14 30 Temmuz 2025

İlk tsunami dalgaları Hawaii’ye ulaştı

Al Jazeera'nin haberinde, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerine göre, Kahului, Nawiliwili, Honolulu ve Pearl Harbour çevresinde su seviyeleri aniden yükselerek tsunami dalgalarının Hawaii’ye ulaştığını duyuruldu.

09:10 30 Temmuz 2025

Tekrarlanan tahliye uyarılarına rağmen Waikiki Plajı'nda yüzen kişi kameralara kaydedildi.

8.8 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami uyarılarının bulunduğu Hawaii'de Waikiki Plajı'nda yüzen bir adam görüldü. Tekrarlanan uyarılara rağmen söz konusu kişi sudan çıkmadı, kameralara kaydedildi.

08:50 30 Temmuz 2025

Hawaii'den birkaç dakika uzaklıktaki tsunami canlı izleniyor

ABD Başkanı Donald Trump, büyük deprem nedeniyle Hawaii’de yaşayanlar için Tsunami Uyarısı’nın yürürlüğe girdiğini duyurmuştu. Bölgeden yayın yapan kanallar X'te birkaç dakika uzaklıktaki tsunami dalgalarının izlenmesi için canlı yayın başlattı.

08:48 30 Temmuz 2025

Japonya, Pasifik Kıyısı’nda tsunami dalgaları bildirdi

Japonya merkezli yayın kuruluşu NHK World’e göre, ülkenin tüm Pasifik kıyısı boyunca tsunami dalgaları rapor ediliyor.

NHK’nın verdiği bilgiye göre, bugün sabah 20 cm olan dalga yüksekliği Kuji Limanı ve Hamanaka kasabası gibi kıyı kesimlerinde artık 60 cm seviyesine ulaştı ve yetkililer yüksekliklerin 3 metreye kadar çıkabileceğini belirtiyor.

Yayıncı kuruluş, tsunami uyarı ve tavsiyelerinin önümüzdeki en az 24 saat boyunca Japonya genelinde geçerli olacağını açıkladı.

08:45 30 Temmuz 2025

Ulusal Hava Servisi, Kaliforniya'da yaşayanları uyardı

San Francisco Körfezi ofisi, tüm Kaliforniya kıyısı için tsunami uyarısı bulunduğunu ve halkın “su yolları ve plajlardan uzak durması” gerektiğini açıkladı.

08:43 30 Temmuz 2025

Dünya genelinde nerelerde tsunami uyarısı verildi?

Dünya genelinde tsunami uyarısı verilen yerler şöyle sıralanıyor:

  • Rusya
  • Japonya
  • Tayvan
  • Filipinler
  • Çin
  • Hawaii
  • Guam
  • Tonga
  • California
  • Alaska
  • Oregon
  • Washington
  • Britanya Kolumbiyası
  • Meksika
  • Peru
  • Ekvador
08:09 30 Temmuz 2025

Rusya'daki liman kenti Severo-Kurilsk’te gemiler sürüklendi, olağanüstü hâl ilan edildi

Rusya'daki liman kenti Severo-Kurilsk’te gemiler sürüklendi, olağanüstü hâl ilan edildi

Tsunami dalgaları Kuril Adaları’ndaki Uzak Doğu Rus liman kenti Severo-Kurilsk’i sular altında bıraktı.

Rusya’nın TASS haber ajansına göre, kenti dolduran ilk dalga herhangi bir hasara yol açmazken, üçüncü ve çok güçlü dalga limandaki gemileri yerlerinden söküp açık denize sürükledi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, liman ve balıkçılık tesislerinin suyla kaplandığını bildirdi.

Kentte yaşayan yaklaşık 2.000 kişi, daha önce yüksek kesimlere tahliye edilmişti.

Bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.

07:52 30 Temmuz 2025

Peru da kıyı bölgeleri için tsunami uyarısı yayınladı

Peru Donanması Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi’nin analiz ve değerlendirmesinin ardından, “Bu olayın Peru kıyısı için tsunami uyarısı oluşturduğuna” karar verildiğini açıkladı.

07:43 30 Temmuz 2025

Çin’in doğu kıyılarını tsunami vurması bekleniyor

Çin’in doğu kıyılarını tsunami vurması bekleniyor

Çin Tsunami Uyarı Merkezi, ülkenin doğu kıyısındaki bazı bölgeleri 30 santimetre ile 1 metre arasında değişen dalgaların vurmasının beklendiğini açıkladı.

Açıklamada “En son uyarı ve analiz sonuçlarına göre, Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tsunami Danışma Merkezi, depremin bir tsunamiyi tetiklediğini ve bunun Çin’in bazı kıyı bölgelerinde hasara yol açmasının beklendiğini tespit etmiştir” denildi.

07:39 30 Temmuz 2025

Tsunami dalgaları Severo-Kurilsk kentine ulaştı

Rusya'nın Kamçatka bölgesindeki depremin ardından meydana gelen tsunami nedeniyle Severo-Kurilsk kentinin bir kısmı sular altında kaldı.

07:38 30 Temmuz 2025

Fukuşima'daki işçiler tahliye edildi

Rusya'da meydana gelen depremin ardından  Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki işçiler boşaltıldı

07:36 30 Temmuz 2025

Elektrik iletişimi kesildi

Elektrik iletişimi kesildi

Rusya'nın Tass haber ajansı, Kamçatka bölgesinin başkentinde elektrik kesintileri ve cep telefonu hizmetlerinde kesintiler olduğunu bildirdi.

07:33 30 Temmuz 2025

3-4 metrelik tsunami

3-4 metrelik tsunami

Kamçatka, Pasifik Okyanusu'nun her iki yakasında yoğun sismik ve volkanik aktivitenin yaşandığı Pasifik Ateş Çemberi'nin bir parçasıdır. RIA News'in haberine göre, Sakhalin Valisi Valery Limarenko'ya göre, merkez üssünün güneybatısında yer alan Pasifik Okyanusu'ndaki bir Rus adası olan Sakhalin'de yaşayanlar tahliye ediliyor.

Kamçatka'nın Yelizovo Bölgesi'nde 3-4 metre yüksekliğinde bir tsunami dalgası kaydedildi. Solodov, şimdiye kadar minimum hasar bildirildiğini söyledi.

04:00 30 Temmuz 2025

Rusya'nın doğusunda 8,8 büyüklüğünde deprem

Rusya'nın doğusunda 8,8 büyüklüğünde deprem

Rusya'nın doğusunda Kamçatka Yarımadası'nda 8,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezinden (USGS) yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün yarımadadaki Petropavlosvk-Kamçatskiy kentinin 119 kilometre güneydoğusu olduğu belirtildi.