15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.12.2023 11:28 | Son Güncelleme: 24.12.2023 13:18

Rusya'da Putin'in rakibine seçim engeli: Duntsova'nın adaylığı iptal edildi

Rusya'da gelecek yıl yapılacak seçimlerde Vladimir Putin'e rakip olması beklenen Yekaterina Duntsova'nın adaylık başvurusu reddedildi. Gerekçe olarak Duntsova'nın başvurusunda birçok hata olduğu öne sürüldü
Rusya'da Putin'in rakibine seçim engeli: Duntsova'nın adaylığı iptal edildi

Eski gazeteci Yekaterina Duntsova, Rusya'nın bir sonraki başkanlık seçimlerinde adaylıktan diskalifiye edilerek Ukrayna'daki savaşa karşı bir platformda Vladimir Putin'e karşı yarışması engellendi. Merkezi seçim komisyonu üyeleri, Duntsova'nın adaylık başvurusu için sunduğu belgelerde çok sayıda ihlal olduğunu gerekçe göstererek oybirliğiyle adaylığını reddetti.

"Sahte bir süreç"

Putin'i eleştirenler bu kararın, gelecek Mart ayında 22 aylık savaşın başlamasından bu yana yapılacak ilk başkanlık seçimlerinde gerçek muhalif görüşlere sahip hiç kimsenin kendisine karşı aday olmasına izin verilmeyeceğini gösterdiğini söyledi. Bunu tek bir olası sonucu olan sahte bir süreç olarak görüyorlar. 

Kremlin Putin'in kazanacağını çünkü kamuoyu yoklamalarında yüzde 80 civarında oy alarak toplum genelinde gerçek bir desteğe sahip olduğunu söylüyor. 40 yaşındaki Duntsova Telegram üzerinden yaptığı açıklamada karara Yüksek Mahkeme'de itiraz edeceğini söyledi ve kararı haksız ve antidemokratik olarak nitelendirdi. Duntsova, "Bu siyasi kararla, kendi temsilcimize sahip olma ve saldırgan söylemden farklı görüşleri ifade etme fırsatından mahrum bırakılıyoruz" dedi.