18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.01.2024 13:11 | Son Güncelleme: 24.01.2024 16:37

Rusya'nın askeri kargo uçağı düştü: 65'i Ukraynalı esir 74 kişi hayatını kaybetti

Rusya Savunma Bakanlığı, içinde 65'i Ukraynalı askeri esir toplam 74 kişinin bulunduğu İl-76 tipi uçağın Belgorod bölgesinde düştüğünü duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, uçağı Ukrayna'nın düşürdüğünü öne sürdü
Rusya'nın askeri kargo uçağı düştü: 65'i Ukraynalı esir 74 kişi hayatını kaybetti

Rus ajansı RIA'nın Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre esir takası için götürülen 65 Ukraynalı askeri esirin yanı sıra 3'ü refakatçi 6'sı mürettebat olmak üzere 74 kişi bulunduğu askeri kargo uçağı düştü. Kazanın sebebine ilişkin henüz bir bilgi paylaşılmadı. Reuters'in haberine göre Belgorod bölgesi valisi Vyacheslav Gladkov uçakta bulunan herkesin öldüğünü açıkladı. 

Uçağın düşmesinin ardından Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü Andriy Yusov, Rusya ile bugün için planlanan esir değişiminin henüz gerçekleşmediğini açıkladı.

"Barbarca bir eylem"

Rus devlet haber ajansı TASS'ın haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, uçağın Ukrayna tarafından düşürüldüğünü iddia ederek bunu barbarca bir eylem olarak nitelendirdi. Bakanlık iddiaya ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı. 

Füzeyle düşürüldü iddiası

Rusya parlamentosunda milletvekili ve emekli bir general olan Andrei Kartapolov, bir parlamento oturumu sırasında uçağın üç füze tarafından düşürüldüğünü söyledi. Kartapolov bu bilginin kaynağının ne olduğunu belirtmedi. Il-76, birlikleri, kargoları, askeri teçhizatı ve silahları havadan taşımak için tasarlanmış bir askeri nakliye uçağı. Genellikle beş kişilik bir mürettebatı oluyor ve 90'a kadar yolcu taşıyabilir. Kremlin, bir muhabirin sorusuna cevaben durumu incelediğini söyledi. Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesi, Aralık ayında 25 kişinin ölümüne yol açan füze saldırısı da dâhil olmak üzere, son aylarda sık sık Ukrayna'nın saldırılarına maruz kaldı. Rusya Savunma Bakanlığı da radarlarının iki Ukrayna füzesinin fırlatıldığını tespit ettiğini iddia etti.

Ukrayna medyası iddiasını geri çekti

Ukraynalı haber kuruluşu Ukrainskaya Pravda, uçağın Ukrayna tarafından düşürüldüğü iddiasını geri çekti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan kaynaklara dayandırdığı haberinde uçağın S-300 füzeleri taşıdığını belirtmişti. Site, kaynakların Ukrayna'nın olaya karıştığını göstermediğini belirten bir düzeltme de ekledi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde uçağın düşerek patladığı görülüyor. Bölge valisi Vyacheslav Gladkov, acil durum ekiplerinin kaza yerinde olduğunu duyurdu.  Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, Kremlin'in durumdan haberdar olduğunu ve konuyla ilgilendiğini ifade etti. Belgorod bölgesi, Rusya'nın Ukrayna sınırında bulunuyor. Ukrayna, son haftalarda bölgeye sık sık saldırılar düzenliyordu.