26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2022 09:54 | Son Güncelleme: 18.08.2022 10:08

Salman Rushdie'ye saldırı düzenleyen Hadi Matar: Ayetullah Humeyni'ye hayranım

Yazar Salman Rushdie'yi bıçaklayan Hadi Matar, İran'ın eski dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'ye saygı duyduğunu ve hayranı olduğunu söyledi
Salman Rushdie'ye saldırı düzenleyen Hadi Matar: Ayetullah Humeyni'ye hayranım

Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rushdie'yi bıçaklayan Hadi Matar tutuklu bulunduğu Chautauqua Kasaba Hapishanesi'nde New York Post'a konuştu. 24 yaşındaki saldırgan verdiği video röportajda "Ayetullah'a saygı duyuyorum. Onun harika bir insan olduğunu düşünüyorum. Söyleyeceklerim bu kadar" dedi.

Matar dönemin dini lideri tarafından yayınlanan fetvadan ilham alıp almadığına ilişkin herhangi bir şey söylemedi. Rushdie'yi tartışılan Şeytan Ayetleri adlı kitabından sadece birkaç sayfa okuduğunu belirten saldırgan yazarın Chautauqua Enstitüsünü ziyaret edeceğini duyuran bir Tweet iletisinin kendisine oraya gitme fikri verdiğini söyledi.

1980'lerde yazdığı Şeytan Ayetleri kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Rushdie hakkında, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti

Salman Rushdie'nin YouTube videolarını izlediğini belirten Matar "Ondan pek hoşlanmıyorum. O İslam'a saldıran biri, Müslümanlar inançlarına, inanç sistemlerine saldırdı" dedi.

İfadesinden ayrıntılar

Californiya doğumlu saldırgan Hadi Matar, ilk çıktığı mahkemede cinayete teşebbüs ve saldırı suçlamalarını kabul etmeyerek suçsuz olduğunu iddia etmişti. Matar, saldırıdan bir gün önce Buffalo'ya otobüsle gittiğini ve oradan da Lyft uygulaması ile Chautauqua'ya geçtiğini söyledi.Saldırı öncesine ilişkin de bilgi veren Matar, "Etrafta takılıyordum, özel bir şey yapmıyordum. Sadece etrafta dolaşıyordum" dedi. Matar, Perşembe gecesi çimlerin üzerinde uyuduğunu sözlerine ekledi.

 Saldırı nasıl gerçekleşti? 

Uzun süredir New York şehrinde yaşayan Salman Rushdie, dün, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğradı. Biri boynundan olmak üzere 10'dan fazla bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alındı. Menajer Andrew Wylie, durumu ağır olan ve tedavisi devam eden yazarın solunum cihazından çıktığını ve bilincinin yerinde olduğunu açıkladı.

Kaynaklar: New York Post, Euronews