01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.08.2022 10:34 | Son Güncelleme: 17.08.2022 11:01

Salman Rushdie saldırısının arkasında İran Devrim Muhafızları mı var?

Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rushdie'yi bıçaklayan Hadi Matar'ın İran Devrim Muhafızları'yla ilişkisi araştırılıyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani bağlantıyı reddetse de istihbarat yetkilileri iddialarında ısrarcı
Salman Rushdie saldırısının arkasında İran Devrim Muhafızları mı var?

Hint asıllı Britanyalı yazar Salman Rushdie'nin New York'taki bir konferansta bıçaklı saldırıyla uğramasının yankıları sürüyor. 75 yaşındaki yazarın tedavisi devam ederken saldırının ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşma görüşmeleri sırasında gerçekleşmiş olması olayı başka bir boyuta taşıyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Bizim Rushdie'ye saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili bilgimiz, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibaret" dese de Avrupalı ve Ortadoğulu istihbarat yetkilileri, 24 yaşındaki Matar'ın İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılı şekilde hareket ettiğini öne sürüyor.

New Jersey'in Fairview semtinde oturan Hadi Matar'ın Kudüs Güçleri'yle bağlantılı kişilerle iletişime geçtiğinin belirlendiği konuşuluyor ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanamıyor. 

1988'de kurulan Kudüs Güçleri, İran Devrim Muhafızları'na bağlı hareket eden ve yurtdışındaki operasyonlarda yer alan bir özel kuvvet

1980'lerde yazdığı Şeytan Ayetleri kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Salman Rushdie hakkında, o dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmiş olması ve İran'da muhafazakar medyanın saldırıdan duyduğu memnuniyeti yazması bağlantı şüphelerini artırıyor. 

İran Devrim Muhafızları, İran Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetlerinden oluşan bir ordu

 Saldırı nasıl gerçekleşti? 

Uzun süredir New York şehrinde yaşayan Salman Rushdie, dün, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğradı. Biri boynundan olmak üzere 10'dan fazla bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alındı. Menajer Andrew Wylie, durumu ağır olan ve tedavisi devam eden yazarın solunum cihazından çıktığını ve bilincinin yerinde olduğunu açıkladı.