19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2023 13:13 | Son Güncelleme: 20.08.2023 15:19

Sam Bankman-Fried duruşmaya hazırlanmak için haftada beş gün izin istedi

İflas eden kripto para borsasının eski CEO'su Sam Bankman-Fried'ın avukatları, yeniden hapse girmesinin ardından müvekkillerinin savunmasına hazırlanamadığını öne sürdü. ABD Bölge Yargıcı'na yazdıkları mektupta avukatlar eski kripto kralı için haftada beş gün dizüstü bilgisayar kullanma izni istedi
Sam Bankman-Fried duruşmaya hazırlanmak için haftada beş gün izin istedi

FTX'in kurucu ortağı Sam Bankman-Fried, hapse atıldıktan bir hafta sonra, Manhattan'daki federal mahkemede avukatlarıyla birlikte savunması üzerinde çalışmak için haftada beş gün izin talebinde bulundu. 

"Dava belgelerini inceleyemiyor"

Tanıkları etkilemeye çalışmak iddiasıyla geçen hafta 250 milyon dolarlık kefaleti iptal edilen Bankman-Fried'in avukatları, ABD Bölge Yargıcı Lewis Kaplan'a gönderdikleri mektupta, 31 yaşındaki Bankman-Fried'in Brooklyn'deki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde (MDC) tutuklu bulunduğu süre içinde davasıyla ilgili çok sayıda belgeyi düzgün bir şekilde inceleyemediğini belirtti. 

Adliyede dizüstü bilgisayar talebi

Avukatı Christian Everdell mektubunda, "Daha geçen hafta hükümet, aylar önce yayınlanması gereken ve Bankman-Fried'in bu program çerçevesinde inceleme şansı bulamayacağı çeyrek milyon sayfalık Slack yazışmalarını yayınladı" dedi. Everdell, Bankman-Fried'in avukatlarıyla görüşmesine ve adliyede internet erişimli bir dizüstü bilgisayar kullanmasına izin verilmesinin süreci hızlandıracağını ve Ekim ayında başlaması planlanan dolandırıcılık davası için gerekli olduğunu söyledi. Bankman-Fried, FTX müşterilerinin milyarlarca dolarlık fonlarına eriştiğini ve yıllarca süren bir dolandırıcılık planı yaptığına dair suçlamalarını kabul etmedi.

"Savunma yapmasına izin verilmemeli"

Avukatların talebinin ardından savcılar hakime gönderdikleri bir mektupta Bankman-Fried'in planladığı savunmayla ilgili gerekli tüm bilgileri vermediğini ve attığı adımlar için avukatlarının tavsiyelerine güvendiğini belirtti. Savcılar, Bankman-Fried'in hangi tavsiyeleri aldığı ve kimden aldığına dair bilgileri derhal teslim etmediği sürece, duruşmada savunma yapmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. 

Savcılar, Bankman-Fried'in New York'ta federal davaları bekleyen sanıklar için ana hapishane olan MDC'de bilgisayarlarda kullanabileceği belgeleri sabit disklere yüklemeyi teklif etti. Ancak hükümet tüm belgeleri bir dizüstü bilgisayara yüklemenin mümkün olmadığını söyledi. Savcılar başlangıçta Bankman-Fried'in internet özellikli bir dizüstü bilgisayar kullanabileceği daha küçük bir taşra tesisine nakledilmesini önerdi, ancak cezaevi yetkilileri bu fikre karşı çıktı. 

Kaplan'ın kripto girişimcisinin kefaletini iptal etmesinde Bankman-Fried'in Kaliforniya'daki ailesinin evinde kefaletle serbest bırakıldığı sırada internet kullanması rol oynadı. Yargıç, Bankman-Fried'in insanlarla mesaj yoluyla iletişim kurmada ve bir örnekte sanal bir özel ağ kullanmada sık sık çok ileri gittiğini tespit etti.

Maxwell de şikayetçiydi

MDC mahkumlar arasında kötü bir üne sahiptir. Everdell tarafından temsil edilen hükümlü seks taciri Ghislaine Maxwell, savunmasına yardımcı olamamak da dahil olmak üzere, yargılanmayı beklerken orada kilitli tutulmaktan pek çok kez şikayetçi oldu. Savcılar o dönemde, Maxwell'e gün boyu kanıtları inceleyebilmesi için kendi odasının verildiğini ve diğer mahkumlardan daha fazla zaman ayırdığını söylemişti. Maxwell 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve bu cezasını Florida'daki bir federal hapishanede çekiyor.