20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 20.02.2022 10:40 | Son Güncelleme: 20.02.2022 12:06

Samanyolu'nun yuttuğu yeni bir galaksinin kalıntıları bulundu

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yaklaşık 12 milyar yıl önce oluşmaya başlayan Samanyolu Galaksisi'nde daha önce bilinmeyen yeni bir galaksinin kalıntılarını tespit etti
Samanyolu'nun yuttuğu yeni bir galaksinin kalıntıları bulundu

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın 2013 yılında Samanyolu Galaksisi içindeki milyarlarca yıldızı incelemek amacıyla gönderdiği Gaia uzay aracının haziranda açıklanacak 3'üncü verisi, gökbilimciler tarafından değerlendirildi.

Değerlendirmede Samanyolu'nda eski bir kozmik çarpışmanın kalıntıları üzerinden "Pontus" adı verilen yeni galaksinin varlığı keşfedildiği açıklandı. Analiz edilen veriler sonucunda Pontus galaksisinin 8 ila 10 milyar yıl önce Samanyolu'na düştüğü ortaya kondu. Gökbilimciler ayrıca, Gaia aracılığıyla yaptıkları gözlemlerde de Samanyolu'nun gelişim sürecinin devam ettiğinin görülebildiğini kaydediyor.

ESA, Pontus galaksisi ve Samanyolu'nun geçmişi ve geleceğine dair ayrıntılı verilerin, Gaia'nın 13 Haziran 2022'deki 3'üncü veri paylaşımında kamuoyuna duyurulacağı belirtti.

Antik Yunancada "uzaklardaki deniz" anlamına gelen Pontus, coğrafi olarak da Karadeniz'i temsil ediyor ve Yunan mitolojisinde tanrıça Gaia'nın çocuklarından birinin adını taşıyor.

 

Kaynak: AA