20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 11.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 12.03.2022 13:16

Savaş vurdu, yatlar firarda!

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle Batı ülkelerinde Kremlin’e yakın iki Rus oligarka ait megayatlara el konulmasının ardından Putin’in dostları yatları kaptırmama telaşına düştü. Çoğunun rotası Maldivler
Savaş vurdu, yatlar firarda!

Milyarlarca dolarlık servetleriyle dünyanın dört bir yanında varlıkları bulunan Rus oligarklar işlerin hiç bu kadar sarpa saracağını düşünmüyordu. Ancak batılı ülkeler tarafından ardı ardına açıklanan yaptırım kararları ve listeleri kendilerini de hedef alınca ne olduğunu anlayamadan lüks hayatları ağır darbe aldı. İlk şoku yaşayan kişi Rus petrol şirketi Rosneft’in başındaki Igor Seçin oldu. 116 milyon dolarlık yatı Amore Vero’ya Fransa’da el konuldu. İkinci başlık ise çok daha büyüktü. Dolar milyarderi Alişer Usmanov’a ait dünyanın en büyük yatı 600 milyon dolarlık Dilbar’in, Almanya’da limana çekildiği haberi gündeme bomba gibi düştü. İtalyan polisinin hedefinde Rusya’nın en zenginlerinden Aleksey Mordaşov’a ait Lady M isimli yat vardı. Polis, Gennady Timçenko’ya ait yatın ele geçirilmesinin ise an meselesi olduğunu duyurdu. Oligarkları hedef alan bu baskınlar 25 Şubat’ta ABD’nin 5 elit Rus ailesini yaptırım listesine almasıyla başladı. Ardından İngiltere 100 isimli bir liste yayınladı. AB’nin hedefinde ise 26 Rus vardı. Tüm bu isimlere ait mal varlıklarının taşınması yasaklanırken tabii ki en önemli hedeflerden biri de Rus zenginlerin yüzen sarayları oldu. Yaptırımlar genişledikçe Rus milyarderler de korku içinde yatlarını güvene alabilecekleri limanlar aramaya başladı. Fortune dergisi yüzen saraylarını kaybetme riski olan 6 Rus oligarkın yatlarıyla ilgili bilgileri derledi. 

Igor Seçin - Amore Vero

Rosneft CEO’su ve Eski Rus Başbakan yardımcısı Seçin’e ait mega yat 3 Mart’ta Fransız güvenlik güçleri tarafından tam kaçmak üzereyken baskına uğradı ve limana çekildi. Daha önceki ismi St. Princess Olga, olan 85 metrelik yat, 4 katlı ve 7 kamaradan oluşuyor. 

Alişer Usmanov - Dilbar

Dünyanın en zengin 94’üncü ismi olan Özbek asıllı Rus milyarder Usmanov’un fotoğrafta Bodrum’da yakıt alırken çekilmiş halde görülen “Dilbar” (Dilber) isimli yatı Türkiye’ye sık sık geliyordu. Rusya Kommersant gazetesinin de sahibi olan Usmanov’un yatına Hamburg’da el konuldu. 152 metrelik Dilbar, Usmanov’un annesinin adını taşıyor. Yatın değeri 600 milyon dolar. 

Roman Abramoviç - My Solaris

Roman Abramovich, Chelsea kulübünü 3.5 milyar sterline satışa çıkarmak zorunda kalmıştı. Rus milyarderin “Solaris” isimli 137 metrelik süperyatı halen Barcelona’da demirli. Değeri 600 milyon dolar. Abramoviç’in Eclipse adında 700 milyon dolarlık bir başka yatı daha var. 

Vladimir Potanin - Nirvana

Forbes’un milyarderler listesinde 55’inci sırada yer alan Potanin’e ait Nirvana isimli 88.5 metrelik yat 12 kişiyi ağırlayabiliyor, 18 mürettebata sahip. Nirvana en son Maldivler sularında görüldü. Bu ülkenin ABD ile iade anlaşması yok. 

Viktor Raşnikov - Ocean Victory

10 milyar dolarlık servete sahip Rashnikov’un 140 metrelik yatı ‘Ocean Victory’ dünyanın en uzun 12’nci yüzen sarayı. O da aynı Nirvana gibi Maldivler’e kaçırılan yatlardan biri. Değeri 300 milyon dolar olan yatta 6 yüzme havuzu, denizaltı izleme bölümü, helikopter hangarı ve pisti bulunuyor.

Oleg Deripaska - Clio

Rus aluminyum devi Rusal’ın CEO’su olan Deripaska’nın 3 milyar dolarlık serveti var. Yatı “Queen K” sık sık Fethiye limanlarını ziyaret ediyordu. ‘Sputnik’ adında bir de ‘yavrusu’  bulunan süperyatın Maldivler’e kaçırıldığı anlaşıldı.