Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump'ın, Avrupa Birliği (AB) üyesi Danimarka'ya bağlı özerk bölge olan "Grönland'ın ABD kontrolünde olması gerektiği" yönündeki açıklamalarını, "Sınırların dokunulmazlığı ilkesi, ister doğuda ister batıda olsun, her ülke için geçerlidir" ifadesiyle eleştirdi. Scholz, Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'daki hükümet ve devlet başkanlarıyla güncel gelişmeler üzerinde bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
Avrupa'daki partnerle gerçekleştirdiği görüşmede ABD'den gelen son açıklamalara ilişkin belli bir şaşkınlığın ortaya çıktığını aktaran Scholz, "Sınırların dokunulmazlığı ilkesi, ister doğuda ister batıda olsun, her ülke için geçerlidir. İster küçük bir ülke ister çok güçlü bir devlet olsun, her devlet buna uymak zorundadır." ifadelerini kullandı. Scholz, bunun "uluslararası hukukun temel bir ilkesi ve batılı değerler denilen şeyin temel bir parçası" olduğunu belirterek, bu ilkenin sarsılmaması gerektiğini ve sınırların güç kullanarak değiştirilemeyeceğini kaydetti.
"NATO savunmamızın en önemli aracıdır ve transatlantik ilişkinin temel direğidir" diyen Scholz, Avrupa'daki güvenlik durumunun öngörülebilir gelecekte oldukça gergin olacağını, buna kararlı bir şekilde cevap verilmesi gerektiğini dile getirdi. Başbakan Scholz, "Ortaklarımızla yakın koordinasyon içerisinde savunma yeteneğimizi güçlendireceğiz. NATO'da tam olarak bunun için düzenlenmiş bir prosedür var. Detaylı bir tehdit analizine dayanarak gerekli askeri yetenekler çok hassas bir şekilde belirleniyor ve ardından tüm ittifak ortaklarıyla görüşülüyor. Bu konularda birlikte olmamız ve birlikte hareket etmemiz önemli." dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta sınırların şiddet kullanarak değiştirilmeyeceği ilkesini ihlal ettiğini aktaran Scholz, "Ben bunu dönüm noktası olarak nitelendirdim. Çünkü savaş Avrupa'nın kalbine geri döndü" diye konuştu. Scholz, Almanya'nın bu değişime karşı kararlılıkla tepki verdiğini belirterek, Alman ordusunu geliştirmeye başladıklarını, 100 milyar euro fon ayırdıklarını ve savunma harcamalarını da arttırdıklarını anlattı. Başta ABD olmak üzere bir dizi ortaklarıyla , Rusya’ya karşı Ukrayna’yı desteklediklerini ifade eden Scholz, bu ilkenin barış düzeninin temeli olduğunu kaydetti.
ABD'de görevi devralmaya hazırlanan Trump, 23 Aralık'ta Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland'ın ABD kontrolünde olması gerektiğine ilişkin söylemini yineleyerek Ada'nın mülkiyeti ve kontrolüne sahip olmanın "mutlak zorunluluk" olduğunu savunmuştu. Trump'ın bu sözleri, Grönland yetkilileri başta olmak üzere, birçok kesimden tepki çekmişti. Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede, AA muhabirine yaptığı yazılı açıklamada, Grönland'ın "satılık olmadığını" vurgulayarak, "Grönland, Grönland halkına aittir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız. Uzun süredir devam eden özgürlük mücadelemizi kaybetmeyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA