27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2022 13:42 | Son Güncelleme: 10.09.2022 13:50

Şehrazat (Scheherazade) Putin’e Noel hediyesi mi?

İtalya’nın Toscana bölgesinde Marina di Carrara’da demirli olan süper yat Şehrazat'ın (Scheherazade) sırrı çözülemedi. Son iddia süper yatın Putin'e Noel hediyesi olarak verildiği
Şehrazat (Scheherazade) Putin’e Noel hediyesi mi?

Vladimir Putin'e ait olduğu iddia edilen ancak Rusya'ya yönelik yaptırımlardan sonra başlatılan tüm incelemelere rağmen sahibi bulunamayan süper yat Şehrazat (Scheherazade) ile ilgili araştırmalar devam ederken iddiaların da artı arkası kesilmiyor. İtalyan yetkililer, Pisa yakınlarındaki Marina di Carrara Limanı'nda demirli olan 700 milyon dolarlık yatın sahibinin kim olduğunu belirlemek için soruşturmayı sürdürürken İngiliz Daily Mail gazetesi yeni bir iddiayı sayfalarına taşıdı. Yüzen şehir olarak anılan yatın Putin’e, yandaş Gennady Timchenko liderliğindeki oligarklar tarafından 2014’te Noel hediyesi olarak verildiği önü sürüldü.

"Kabayeva tarafından kullanılıyor"

Muhalif haber kuruluşu Dossier Centre, yatın Putin’in sevgilisi olduğu iddia edilen eski olimpiyat jimnastikçisi Alina Kabayeva tarafından kullanıldığını da öne sürdü. Ancak 6 aydan uzun bir süredir inceleme altında olan yatla ilgili bu iddiaları şimdilik doğrulan(a)madı.

Şehrazat'ın (Scheherazade) özellikleri

  • SuperYachtFan web sitesi yatın maliyetinin 700 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Şehrazat, Monaco merkezli Imperial Yachts'ın yönetiminde Alman firması Lürssen tarafından inşa edildi.
  • 6 katlı Şehrazat, 2 apartman bloğuna eşdeğer alana sahip. Dünyanın en büyük ve en pahalı özel teknelerinden biri olarak kabul ediliyor.
  • 20 kamarada 40 kişilik mürettebatın yanı sıra 9 lüks kamarada 18 misafir kapasitesi olan yatta; iki helikopter pisti, kral süiti, yüzme havuzu, spa ve güzellik salonu bulunuyor.

Putin'in hastalığı ve hastane ayrıntısı

Yatta Putin'in kara kuşaklarının, çerçeveli resimlerinin yer aldığı bir judo spor salonu da dahil olmak üzere Rus lider için kişisel anlamı olan birçok eşyanın bulunduğu biliniyor. Yat yapımında görev alan bir işçi, The Sun’a “Her yüzey mermer veya altın. Sayısız yüzme havuzu, spa, sauna, tiyatro, balo salonları, spor salonu, iki helikopter pisti var. Putin'in ölümcül hastalığı olduğu söylentilerini duyduğunuzda mantıklı gelen bir hastane bile var. Dünyanın en inanılmaz gemisinin Ukrayna'daki sivilleri bombalamaya niyetli bir adama ait olduğu gerçeğini yutmak zor” dedi.

Olayın geçmişi ve daha fazla bilgi

İtalya’nın Toscana bölgesinde Marina di Carrara’da demirli olan süper yat Şehrazat'ın (Scheherazade) sırrı çözülemedi. Vladimir Putin'e ait olduğu iddia edilen ancak Rusya'ya yönelik yaptırımlardan sonra başlatılan tüm incelemelere rağmen sahibi bulunamayan süper yat 2020 yazından beri ilk kez mayısta suya indirildi. Ancak İtalya'nın Rus hükümetinin önde gelen unsurlarıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle lüks yata el koyması Şehrazat'ın (Scheherazade) Avrupa'dan ayrılma hayallerini suyu düştü. 

Sahibi hala bulunamadı

İtalyan Mali Polisi (Guardia di Finanza) başta The New York Times olmak üzere dünyanın önde gelen gazetelerinde Putin’e ait olma ihtimalinin üzerinde durulan süper yatın sahibinin kim olduğu sorusunun cevabını hala veremiyor.

Hisse yapısı kafa karıştırıyor

Financial Times’da yer alan bir habere göre polis, yatın Marshall Adaları’nda kurulu Beilor Asset limited adlı bir şirketin üzerine kayıtlı olduğu belirlendi. Ancak karmaşık hisse yapısı nedeniyle bu şirketin kime veya kimlere ait olduğu ortaya çıkartılamadı.