23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2022 11:16 | Son Güncelleme: 19.10.2022 11:47

Seul’de başı açık yarışan Elnaz Rekabi, İran'da kahraman gibi karşılandı

Seul'de düzenlenen Asya Kaya Tırmanma Şampiyonası'nın finalinde başörtü olmadan yarışan İranlı sporcu Elnaz Rekabi ülkesinde çarşamba günü coşkulu bir kalabalık tarafından kahraman gibi karşılandı. Rekabi başörtüsünü protestolara destek için değil unuttuğu için takmadığını söyledi
Fotoğraf Arşiv: Miguel Medina / Getty Images
Fotoğraf Arşiv: Miguel Medina / Getty Images

İran'da Mahsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolar bir ayı aşkındır devam ederken, yeni bir kriz daha çıktı. Hafta sonu Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Asya Kaya Tırmanma Şampiyonası'nın katılan İranlı sporcu Elnaz Rekabi, finale başı açık halde katıldı.  33 yaşındaki sporcunun önceki yarışmaların aksine başörtüsü takmaması ülkesindeki  gösterilere destek olarak yorumlandı. Ancak ailesi, yarışma sonrası Rekabi'den haber alamadıklarını açıkladı.

BBC Farsça servisinden Rana Rahimpour, Rekabi'nin doğrudan İran'da bir hapishaneye gönderildiğinin tahmin ettiğini yazdı. Çok geçmeden genç sporcunun Instagram hesabından "İran'a takımla birlikte dönüyorum. Herkesi telaşlandırdığım için özür dilerim” denildi. Aynı açıklamada Rekabi, başörtüsünü yanlışlıkla düşürdüğünü söyledi. 

Konu hakkında polemik devam ederken Elnaz Rekabi ülkesine döndü. Sosyal medyada yayılan görüntülere göre, çok sayıda kişi bugün sabah Tahran Havaalanı’na giderek 33 yaşındaki sporcu için karşılama töreni düzenledi. Karşılama törenine gelenler Rekabi’ye çiçekler verirken, genç kadın lehine coşkulu bir şekilde sloganlar atıldı.

Beyzbol şapkası ve kapüşon tercih etti

Devlet televizyonu kameraları Rekabi’nin ülkeye gelişini çekerken, genç kadının siyah bir beyzbol şapkası ve saçlarını kaplayan siyah bir kapüşon giydiği görüldü. Rekabi, burada yaptığı açıklamada daha önce Instagram hesabından paylaştığı görüşleri tekrarlayarak, finalin son ayağına çıkarken başörtü takmamasının bilinçli bir davranış olmadığını, Tahran’a dönüşünün ise planlandığı gün ve saatte gerçekleştiğini söyledi. 

"Gönül rahatlığıyla döndüm"

Tırmanıştan önce kadınlara özel bir bekleme alanında olduğunu kaydeden Rekabi, "Ayakkabılarımı ve kıyafetlerimi giymekle meşgul olduğum için bu durum benim başörtü takmayı unutmama neden oldu. Çok fazla gerginlik ve stres yaşamama rağmen İran'a gönül rahatlığıyla döndüm. Ama şu ana kadar çok şükür hiçbir şey olmadı” dedi.

Daha fazla bilgi

Farsça haber siteleri dünkü haberlerinde Rekabi'nin Güney Kore’den önceden ayrılmaya zorlanmış olabileceğini, cep telefonu ve pasaportuna el koyulduğunu ve İran'da tutuklanabileceğini iddia etmişti. Tahran ise bu iddiaları reddederek, Rekabi’nin ekibin diğer üyeleri ile birlikte uçakla Seul'dan ayrıldığını açıklamıştı.

Rekabi müsabakayı dördüncü sırada tamamladı

Federasyon yetkilileri Rekabi'nin bir haftalık etkinliğin önceki bölümlerinde başörtüsü ile mücadele ettiğini, final aşamasında ise sadece saç bandı kullandığını açıklamıştı. Yetkililer müsabaka kuralları arasında kadınların başörtüsü takması ya da takmaması ile ilgili bir madde bulunmadığı Rekabi'nin bu kararının ise ancak gelen soruların ardından fark edildiğini aktarmıştı.