29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 02.08.2022 21:49 | Son Güncelleme: 02.08.2022 22:11

Sıcak hava kaplumbağaların dişi doğmasına neden oluyor

Florida’da deniz kaplumbağaları, iklim değişikliğinin daha kötü hale getirdiği cinsiyet dengesizliği ile boğuşuyor. Son zamanlarda yaşanan sıcak hava dalgasının plajlardaki kumları ısıtması hemen hemen her kaplumbağanın dişi doğmasına neden oldu
Sıcak hava kaplumbağaların dişi doğmasına neden oluyor

Eyaletin güney ucunda uzanan bir dizi tropik ada olan Florida Keys'deki Marathon şehrinde Kaplumbağa Hastanesi'nin yöneticisi Bette Zirkelbach, "Korkutucu olan şey, Florida'daki son dört yaz, kaydedilen en sıcak yazlar oldu" dedi.

Sonuçlar Avustralya'da da benzer

1986 beri faaliyet gösteren kaplumbağa merkezinde çalışan Bette Zirkelbach, “Deniz kaplumbağası yavrularını ve yumurtalarını inceleyen bilim insanları, erkek deniz kaplumbağası bulamadılar. Bu yüzden son dört yıldır sadece dişi deniz kaplumbağaları var” diye konuştu. Bir dişi kaplumbağa kumsalda yuva kazdığında, kumun sıcaklığı yavruların cinsiyetini belirler. Zirkelbach, Avustralya'da yapılan bir araştırmanın benzer istatistikleri gösterdiğini belirterek "Yeni deniz kaplumbağası bebeklerinin yüzde 99'u dişi” dedi.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) göre deniz kaplumbağaları ve timsahlarda cinsiyet döllenme sırasında belirlenmez. Bunun yerine gelişen yumurtaların sıcaklığına bağlıdır. NOAA'nın web sitesine göre, bir kaplumbağanın yumurtaları 81.86 Fahrenheit'in (27.7 Santigrat) altında kuluçkaya yatarsa, kaplumbağa yavruları erkek, 88.8 F (31C) üzerinde kuluçkaya yattıkları takdirde ise dişi oluyor.

Miami Hayvanat Bahçesi'nde yakın zamanda açılan bir kaplumbağa hastanesinde deniz kaplumbağası bakıcısı olan Melissa Rosales Rodriguez, "Yıllar geçtikçe, nüfuslarında keskin bir düşüş göreceksiniz çünkü genetik çeşitliliğe sahip değiliz. Başarılı üreme seansları yapabilmek için gereken erkek-dişi oranı yok” dedi.

İlk Kaplumbağa Hastanesi

İki kaplumbağa hastanesi ayrıca FP olarak da bilinen fibropapillomatoz adı verilen kaplumbağalardaki tümörlerle mücadele ediyor. Bu tümörler diğer kaplumbağalar arasında bulaşıcıdır ve tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.

İklimin kaplumbağaların geleceğini etkilemesi ve hastalığın bu kadar yaygın olması nedeniyle Zirkelbach, elinden gelen her kaplumbağayı kurtarmaya ve daha fazla rehabilitasyon merkezi açmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Zirkelbach, “Kaplumbağa Hastanesi ilk oldu. Ama ne yazık ki Florida’nın her yerinde ihtiyaç var” dedi.

Kaynak: Reuters