18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.06.2023 19:59 | Son Güncelleme: 24.06.2023 23:16

Sıcaklıklar 40 dereceyi aştı Çin alarm seviyesini 'kırmızı'ya yükseltti

Pekin'de hava sıcaklıkları üst üste üç gün boyunca 40 dereceyi aşarak rekor kırdı, Çin'in başkenti aşırı sıcaktan bunaldı. Haziran ayı için alışılmadık derecede yüksek seyreden sıcaklıklar Çin'in kuzeyinde Kaliforniya büyüklüğünde bir alanı kavurdu
Sıcaklıklar 40 dereceyi aştı Çin alarm seviyesini 'kırmızı'ya yükseltti

Çin aşırı sıcaklarla boğuşuyor. 22 milyonu bulan nüfusuyla başkent Pekin, 1951 yılında güney gözlemevinin kurulmasından bu yana 40 derecenin üzerinde üç gün geçirmemişti. Pekin'in yanı sıra Hebei, Henan, Shandong, İç Moğolistan ve Tianjin'in bazı bölgeleri sıcak hava alarmını ya yükseltti ya da Çin'in dört kademeli uyarı sistemindeki en yüksek seviye olan "kırmızı"da tuttu. Kırmızı alarm, sıcaklığın 24 saat içinde 40 dereceyi aşabileceğini gösteriyor.

Gıda krizini tetikleyebilir

Capital Economics Cuma günü yaptığı yazılı açıklamada "Geçen yılki sıcak hava dalgasının Çin'in gıda arzına yönelik riskleri artırdığı ve fiyatlar üzerindeki potansiyel etkisinin görüldüğü göz önüne alındığında bu yılın da sıkıntılı geçeceğini söylemek mümkün" dedi ve "Başka bir kuraklık mahsul verimine zarar verirken, çiftlik hayvanları yüksek sıcaklıklara karşı savunmasız" notu düştü.

Cumartesi günü devlet medyası, Çin'in Guangdong'dan sonra en kalabalık eyaleti ve önemli bir tahıl yetiştiricisi olan Shandong'un bazı bölgelerinde yer yüzeyi sıcaklıklarının 70 dereceyi aştığını belirtti.

Yaklaşık 10 gün içinde ikinci kez yaşanan sıcak hava dalgalarına atmosferdeki yüksek basınç sırtlarıyla bağlantılı sıcak hava kütleleri neden oldu. Çinli meteorologlara göre bu etki, yaz gündönümünde ince bulut örtüsü ve uzun gün ışığı saatleri ile daha da güçlendi.

Beijing Daily gazetesinin resmi verilere dayandırdığı haberine göre, 1990-2020 yılları arasında Pekin'de 35 derece veya daha yüksek sıcaklığa sahip ortalama gün sayısı 10,6. Gazete, Pekin'de Cumartesi günü sıcaklıkların bu yılın 11. gününde 35 dereceyi geçmesinin ardından Haziran ayının henüz bitmediğini ve bu sayının çoktan aşıldığını belirtti.