Ulusal basında çıkan habere göre, başkent Santiago'nun merkezinde yürüyüş gerçekleştiren öğrenci grupları, polisin silah kullanma yetkisini genişleten güvenlik yasasına tepki gösterdi. Güvenlik yasasının iptalini isteyen öğrenciler, polisle çatışmasının yanı sıra ana yolları trafiğe kapattı. Taş ve molotofkokteyli atan eylemcilere, polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.
Bir okulun ateşe verildiği olaylarda, çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı açıklandı. Ülkede tartışmalara neden olan güvenlik yasasında, imtiyazlı meşru savunma maddesi nedeniyle öğrenciler buna şiddetle karşı çıkıyor.
Student protesters in Santiago, Chile, clashed with police during a march against the ‘Nain-Retamal Law,’ which increases penalties for crimes against officers while giving them more powers pic.twitter.com/5DAngkS55y
— Reuters (@Reuters) April 13, 2023
Ulusal Kongre tarafından onaylanan güvenlik yasası, 3 polisin 1 ay içerisinde silahlı saldırılarda öldürülmesinin ardından hükümet tarafından sunulmuştu. Şili'de öğrenciler dönemsel olarak eğitim koşullarını protesto ediyor ve güvenlik güçleriyle yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Bolivya
Maaşlarının iyileştirilmesini ve eğitim bütçesinin artırılması talebiyle bir süredir hükümeti protesto eden öğretmenler, güvenlik güçleriyle çatıştı. Başkent La Paz'da bir araya gelen Bolivya Şehir Eğitimi İşçileri Konfederasyonu'na (CTEUB) bağlı öğretmenler, devlet binalarının bulunduğu Plaza Murillo meydanına yürüdü.
Polisin engellemesine rağmen kentin simge meydanına girmeyi başaran göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Ellerindeki bayrak ve flamalarıyla karşı koyan eylemcilere, polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Öğretmenler meydandan çıkarıldı.
Teachers and police clashed in Bolivia's capital La Paz during a protest against a new curriculum and for more funding for education pic.twitter.com/AcjkIwesYQ
— Reuters (@Reuters) April 13, 2023
Sendikalar, mevcut eğitim bütçesinin yüzde 30 artırılmasını ve çalışma saatlerinin düşürülmesini talep ediyor.CTEUB ile hükümet arasında 63 gündür devam eden müzakerelerde henüz anlaşmanın sağlanmaması nedeniyle öğretmenler, hükümetin eğitim politikasını protesto ediyor.
Eğitimin ücretsiz ve zorunlu olduğu Bolivya'da, bir süredir yaşanılan ekonomik daralma nedeniyle eğitim bütçesinde kısıtlamaya gidildiği rakamlara yansımıştı.
Kaynak: AA