27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.04.2023 09:31 | Son Güncelleme: 13.04.2023 10:15

Şili'de öğrenciler, Bolivya'da öğretmenler sokakta

Güney Amerika ülkeleri Şili'de öğrenciler tartışmalı güvenlik yasasını, Bolivya'da ise öğretmenler maaşlarının iyileştirilmesini ve eğitim bütçesinin artırılması sebebiyle hükümeti protesto etmek için sokakta
Şili'de öğrenciler, Bolivya'da öğretmenler sokakta

Ulusal basında çıkan habere göre, başkent Santiago'nun merkezinde yürüyüş gerçekleştiren öğrenci grupları, polisin silah kullanma yetkisini genişleten güvenlik yasasına tepki gösterdi. Güvenlik yasasının iptalini isteyen öğrenciler, polisle çatışmasının yanı sıra ana yolları trafiğe kapattı. Taş ve molotofkokteyli atan eylemcilere, polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

Bir okulun ateşe verildiği olaylarda, çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı açıklandı. Ülkede tartışmalara neden olan güvenlik yasasında, imtiyazlı meşru savunma maddesi nedeniyle öğrenciler buna şiddetle karşı çıkıyor.

Ulusal Kongre tarafından onaylanan güvenlik yasası, 3 polisin 1 ay içerisinde silahlı saldırılarda öldürülmesinin ardından hükümet tarafından sunulmuştu. ​​​​​​​Şili'de öğrenciler dönemsel olarak eğitim koşullarını protesto ediyor ve güvenlik güçleriyle yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 

Bolivya

Maaşlarının iyileştirilmesini ve eğitim bütçesinin artırılması talebiyle bir süredir hükümeti protesto eden öğretmenler, güvenlik güçleriyle çatıştı. Başkent La Paz'da bir araya gelen Bolivya Şehir Eğitimi İşçileri Konfederasyonu'na (CTEUB) bağlı öğretmenler, devlet binalarının bulunduğu Plaza Murillo meydanına yürüdü.

Polisin engellemesine rağmen kentin simge meydanına girmeyi başaran göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Ellerindeki bayrak ve flamalarıyla karşı koyan eylemcilere, polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Öğretmenler meydandan çıkarıldı.

Sendikalar, mevcut eğitim bütçesinin yüzde 30 artırılmasını ve çalışma saatlerinin düşürülmesini talep ediyor.CTEUB ile hükümet arasında 63 gündür devam eden müzakerelerde henüz anlaşmanın sağlanmaması nedeniyle öğretmenler, hükümetin eğitim politikasını protesto ediyor.

Eğitimin ücretsiz ve zorunlu olduğu Bolivya'da, bir süredir yaşanılan ekonomik daralma nedeniyle eğitim bütçesinde kısıtlamaya gidildiği rakamlara yansımıştı.

Kaynak: AA