29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Slavi siyasete motosikletiyle girdi

54 yaşındaki lokal folk rock yıldızı Slavi Trifonov, 12 yıllık başbakanı seçimde yendi ama hükümet kurmak için bir sahne şovuna daha ihtiyacı var. Türkiye'de bir kesim onu komşu ülkede yayınlanan Slavi Şov'dan, Tarkan'ı davet ettiği programdan ve milyonlarca kez izlenen kliplerinden tanıyor
Slavi siyasete motosikletiyle girdi

2009 yılında, Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, yaklaşık 12 sürecek ve Bulgaristan’ı yolsuzluk iddialarından bıktıracak başbakanlık görevine hazırlanırken, iki metre boyundaki rock şarkıcısı Slavi Trifonov, bir sonraki konser şovunu planlamakla meşguldü. Motosikletiyle sahneye çıkan, görüntü ve edasıyla Alman Rammstein grubunun solisti Till Lindemann’ı anımsatan Trifonov, televizyonda da başarılıydı. Bu dönem, övgü dolu bir anonsla Tarkan’ı programında ağırladığına da şahit olduk.  Bugün Avrupalı popülist partilerin söylemini oluşturan kalıplar, başından beri Trifonov şarkılarında vardı. 2017 yılında “Böyle Bir Halk da Var” albümünün kuracağı siyasi partiye de adını vereceğini hayal etmiş miydi, bilemiyoruz. Ama sahnedeki enerjisi kadar televizyon programında politikacıların ensesinden eksik etmediği sert siyasi eleştirilerin de yerel rock yıldızının politikacıya dönüşmesinde katkısı olduğu açıktı. Plevne’de doğdu. Belki de milliyetçi söylemine rağmen Bulgaristan’da zaman zaman daha da yükselen Türk düşmanlığı tuzağına düşmemesinde bunun etkisi vardır. Bir de “çalgı” (chalga) adıyla bilinen ve Türk müziğinden de etkilenen müzikal janrının. Daha Plevne’deki müzik okulundayken sahneye çıkıp komedyenlik yapmayı da denedi. Yolu oradan Sofya’daki Ulusal Müzik Akademi’sine uzanacaktı.  1996’da Başbakan Jan Videnov karşıtı protestolara katılıyordu.  İki yıl sonra, grubu Ku Ku Band ile ev sahipliği yaptığı Sürgünler isimli televizyon programı, sadece bir bölüm yayınlandı. Ancak sert siyasi eleştirilerin dile getirildiği eğlence programı Slavi Şov daha sonra başka kanallara taşındı.

O2 Arena'da dev konser 

İşte bu dönemde, kablo TV’den özellikle ülkemizdeki Bulgaristan göçmenleri arasında da sevilen bir sanatçıya dönüştü. Konserleri ise Atlantik’i aşarak ABD ve Kanada’ya ulaştı. Bugün, Youtube kanalındaki videolarının toplam izlenme sayısı 500 milyonun üzerinde. Londra’daki O2 Arena’da 20 bin kişiye hep bir ağızdan Bulgarca şarkılar söyletti.   2019’da hem kendi televizyonunun yayın hayatına başlayacağını hem de siyasi parti kurduğunu ilan etti. Bu yıl 4 Nisan’daki ilk seçimde yüzde 17.4 oyla ikinci parti oldu. Hükümet kurulamayınca bu ay yapılan ikinci seçimde oylarını 23.8’e çıkararak birinciliğe yükseldi.  Ülkede milletvekili sayısının 240’tan 120’ye indirilmesini, temsili demokrasiden iki aşamalı seçim bir başkanlık sistemini, oy verme zorunluluğunu, AB ile daha güçlü ilişkileri ve ailelere sosyal destek programlarını savunuyor.  Seçimin ardından azınlık hükümeti kurmakta ısrar etti. Daha sonra, “ülkede belirsizliği gidermek adına” başbakan adayı olmayabileceğini söyledi. Hükümet pazarlıkları ne sonuç verir, bilemiyoruz. Ama Slavi’nin siyaset sahnesine motosikletleriyle daldığı ve motorunun geri vitesi  olmadığı artık aşikar.