08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2024 08:50 | Son Güncelleme: 11.07.2024 08:52

Stoltenberg: Savaşı bitirmenin en hızlı yolu kaybetmek ancak bu barış getirmeyecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için kararlar aldıklarını belirterek, “Bir savaşı sona erdirmenin en hızlı yolu savaşı kaybetmektir. Ama bu barış getirmez, sadece işgal getirir” dedi
Stoltenberg: Savaşı bitirmenin en hızlı yolu kaybetmek ancak bu barış getirmeyecek

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından  düzenlediği basın toplantısında, NATO müttefiklerinin Washington’da düzenlenen zirvede aldığı kararları açıkladı. Stoltenberg, “Bugün müttefikler, transatlantik savunmayı güçlendirecek ve üretimi arttırmak için endüstriyel iş birliğini sağlayacak bir taahhüdü kabul etti. Ukrayna'ya yönelik uluslararası güvenlik yardımlarının büyük bir kısmının koordinasyonunu ve sağlanmasını, üç yıldızlı bir general tarafından yönetilen bir komutanlık ve Almanya'daki NATO karargahında ve ittifakın doğusundaki merkezlerde Ukrayna'ya destek sağlamak üzere çalışan yaklaşık 700 personel ile devralacağız” dedi.

 “Savaşı en kısa sürede bitirmek için çalışıyoruz”

Stoltenberg, alınan karaların savaşı uzatmak için değil, en kısa sürede bitirmek için alındığını vurgulayarak, “Bunu savaşı uzatmak istediğimiz için yapmıyoruz, savaşı mümkün olan en kısa sürede bitirmek istediğimiz için yapıyoruz. Bir savaşı bitirmenin en hızlı yolu savaşı kaybetmektir. Ancak bu barış getirmeyecek, sadece işgal getirecektir. Dolayısıyla Ukrayna'nın kaybetmesini istemiyorsak, Putin'e boyun eğmek istemiyorsak, bağlılık ve kararlılık göstermeliyiz. Desteğimiz ne kadar inandırıcı ve kalıcı olursa, Moskova bizi bekleyemeyeceğini o kadar çabuk anlayacak ve savaş o kadar çabuk sona erecektir” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın  NATO üyeliği

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna’yı NATO’ya daha da yaklaştırmak için ilave adımlar atılacağını belirterek, “Toplantımızda ayrıca Ukrayna'yı NATO'ya daha da yakınlaştırmak için ilave adımlar atmaya karar verdik. Ukrayna hayati önem taşıyan reformlarını sürdürürken biz de NATO üyeliğine giden geri dönülmez yolda onları desteklemeye devam edeceğiz. Şu anda birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, doğru zaman geldiğinde Ukrayna'nın gecikmeksizin NATO'ya katılmasını sağlayacaktır; bu bir 'Eğer' değil 'Ne zaman?' sorusudur” dedi.

 

Kaynak: DHA