05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 23:38 | Son Güncelleme: 17.04.2023 23:51

Sudan'daki şiddet olaylarında AB Büyükelçisi saldırıya uğradı

Üst düzey AB diplomatı Josep Borrell, AB'nin Sudan Büyükelçisi'nin Hartum'daki evinde saldırıya uğradığını söyledi. Borrell saldırıya ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi, ancak bir AB sözcüsü Büyükelçinin "iyi" olduğunu söyledi
Sudan'daki şiddet olaylarında AB Büyükelçisi saldırıya uğradı

Borell, saldırı sonrası yaptığı açıklamada "Diplomatik tesislerin ve personelin güvenliği Sudan makamlarının birincil sorumluluğu ve uluslararası hukukun bir yükümlülüğüdür" sözlerini kaydetti. 

BBC'nin haberine göre Borrell, saldırıya uğrayan kişinin ismini vermedi, ancak o kişinin AB'nin Sudan Büyükelçisi İrlandalı bir diplomat olan Aidan O'Hara olduğu belirtiliyor.

AB sözcüsü Nabila Massrali AFP'ye yaptığı açıklamada "personelin güvenliği bizim önceliğimizdir" dedi. Massrali, saldırının ardından AB delegasyonunun Hartum'dan tahliye edilmediğini söyledi ve güvenlik önlemlerini değerlendirdiklerini kaydetti.

Çatışmada üçüncü gün

Sudan Pazartesi günü ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) adlı paramiliter grup arasındaki çatışma üçüncü gününü doldurdu. Her iki taraf da Hartum'da halkın patlamalardan korunduğu kilit noktaları kontrol ettiğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler'in Sudan elçisi Volker Perthes'e göre 1800'den fazla sivil ve asker yaralandı. Perthes, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada yaklaşık 185 kişinin öldüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, şu anda ABD personelinin tahliyesine yönelik bir plan olmadığını söyledi.