29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2023 20:07 | Son Güncelleme: 15.04.2023 21:44

Sudan'da ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar büyüyor

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde bu sabah ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başladı. Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ise "Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz ve uygulamadığımız iyi taktiklerimiz var" sözlerini kaydetti
Sudan'da ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar büyüyor

Sudan'da ordu ile milis güç olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki silahlı çatışma sonucunda 3 sivil öldü. Sudan Doktorlar Komitesi'nden yapılan açıklamada, Hartum Uluslararası Havalimanı'nda iki sivilin, Ubeyd şehrinde de bir sivilin çatışmalarda hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Şark-ı Nil bölgesi ve Hartum'un güneyinde 3 vatandaşın yanı sıra Ubeyd şehrinde 5 vatandaşın kurşunla yaralandığı ifade edildi.

Harekete geçirmediğimiz üslerimiz var

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan "Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) sabah saat 09'00'da evime saldırdı. Ayrıca Hartum'un güneyindeki Spor kenti bölgesinde yerleşik orduyu taciz etti" şeklinde konuştu.

Ordu Karargahı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi tüm stratejik tesislerinin kontrolleri altında olduğunu söyleyen Burhan, "Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz ve uygulamadığımız iyi taktiklerimiz var. Hala aklın sesine kulak veriyor ve Hartum'a giren HDK güçlerinin yerlerine geri dönmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaşananlar insanlara ibret olsun

Burhan, savaş hali devam ederse farklı bölgelerden güçleri Hartum'a sokacaklarına işaret ederek, "Kimse savaşı tercih etmez ama yaşananlar insanlara ibret olsun" diye konuştu. Burhan'ın açıklamaları, ilerleyen saatlerde milis güç HDK'ye karşı top ve tank ateşiyle desteklenecek yeni bir askeri operasyon başlatılabileceğine yönelik iddiaları güçlendirdi.

HDK ise tüm askeri karargahlar kendilerine teslim edilinceye kadar çatışmaların süreceğini açıkladı. Başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında ve birçok kentte tarafların çatışmaları sürüyor.

İngiltere'den 'çatışmalar durmalı' açıklaması

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan çatışmalarla ilgili, Twitter hesabından paylaşım yapan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Sudan'da devam eden çatışmalar bir an önce durmalı. İngiltere, daha fazla kan dökülmemesi için Sudan yönetimini birliklerini durdurmaya ve tansiyonu düşürmeye çağırıyor" ifadelerini kullandı.

Cleverly açıklamasında, "Askeri bir harekat bu duruma çözüm olmayacaktır" ifadelerine de yer verdi.

Mısır: Olayları yakından takip ediyoruz

Mısır ordusu, Sudan’daki olaylara ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Sudan’daki olayların yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, Mısır askerlerinin Sudan ordusuyla yapılması planlanan askeri tatbikatlar kapsamında ülkede bulunduğu ve askerlerin güvenliğinin sağlanması için ilgili makamlarla koordinasyon içinde olunduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Sudan’da bulunan Mısır kuvvetlerinin güvenliğinin temini çağrısı yapıldı.

Afrika Birliği'nden ateşkes çağrısı

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerine (HDK) çatışmaları durdurmaları çağrısında bulundu. Musa Faki Muhammed, tarafların, halkı paniğe düşürecek, masumların kanını dökecek ve ülkeyi yıkıma götürecek çatışmalardan kaçınmasını ve ateşkes yapmasını istedi.

ABD, Suudi Arabistan ve BAE görüşmesi

ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanları, telefon görüşmesi yaparak Sudan'daki son durumu ele aldı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken üçlü telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sudan'daki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, ülkedeki çatışmaların son bulması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA