19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.04.2023 19:01 | Son Güncelleme: 12.04.2023 19:06

Suriye Tunus'taki büyükelçiliğini yeniden açma kararı aldı

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki Esad rejiminin başkent Tunus'ta büyükelçilik açma kararı aldığını duyurdu
Suriye Tunus'taki büyükelçiliğini yeniden açma kararı aldı

Tunus Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Suriye'nin başkenti Şam'da Tunus Büyükelçiliğini tekrar açma talimatına cevaben, Suriye makamları Tunus'taki Suriye Büyükelçiliğini yeniden açmaya ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde olmak üzere büyükelçi atamaya karar verdi" ifadeleri kullanıldı.

İlişkilerin düzelmesi iki ülkenin çıkarına

Tunus-Suriye ilişkilerinin normal seyrine dönmesinin her iki ülkenin çıkarına olduğu vurgulanan açıklamada, iki ülke dışişleri bakanlarının koordinasyon ve istişare görüşmelerinin devam ettiği aktarıldı.

Tunus Cumhurbaşkanlığından 9 Şubat'ta yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Kays Said'in, Suriye'deki diplomatik temsil düzeyini yükseltmek istediği belirtilmişti. 4 Nisan'da yapılan açıklamada da Cumhurbaşkanı Said'in Suriye’ye büyükelçi atanması için işlemlerin başlatılması talimatı verdiği duyurulmuştu.

Suriye ile ilişkiler 11 yıl önce kesilmişti

Tunus, Esad rejiminin ülkede Arap Baharı ile patlak veren halk ayaklanmalarını şiddet kullanarak bastırmasına tepki olarak yaklaşık 11 yıl önce Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, 2012'de Suriye'nin Tunus Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesi kararı almıştı.

Tunus, 2017'de Suriye ile sınırlı diplomatik temsile geri dönmüş ve 2018'in sonunda da iki ülke arasındaki hava trafiği yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA