16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.06.2022 13:00 | Son Güncelleme: 22.06.2022 13:11

Teksas’ta 21 kişinin öldürüldüğü okul yıkılacak

Teksas'ta 19 çocuk ve iki öğretmenin öldürüldüğü ilkokul yıkılacak. Okulun bulunduğu Uvalde şehrinin Belediye Başkanı, "Asla bir çocuktan geri dönmesini veya öğretmenden o okula geri dönmesini isteyemezsiniz” dedi
Teksas’ta 21 kişinin öldürüldüğü okul yıkılacak

ABD’de Teksas’ta Uvalde Belediye Başkanı, geçen ay 19 çocuk ve iki öğretmenin öldürüldüğü okulun yıkılacağını açıkladı. Okulun şu anda bulunan 600 öğrencisi için yeni bir okul inşa edilecek. 

Dün Teksas’ta üst düzey bir yetkili, saldırı anında Robb İlköğretim Okulu’na giden kolluk kuvvetlerini eleştirerek “memurların hayatlarını çocuklarınkinin üzerine koydukları aptalca bir başarısızlık” sözleriyle tepki göstermişti. Bundan birkaç saat sonra Uvalde Belediye Başkanı Don McLauglin okulun yıkılacağını duyurdu.

"Çocukların oraya geri dönmesini isteyemezsiniz"

Uvalde Belediye Başkanı Don McLaughlin, okulun ne zaman yıkılacağına dair bir tarih vermedi ancak konsey toplantısında, "Asla bir çocuktan geri dönmesini veya öğretmenden o okula geri dönmesini isteyemezsiniz” dedi. 

Teksas Kamu Güvenliği Departmanı (DPS) Direktörü Steven McCraw, 24 Mayıs'taki silahlı saldırıyla ilgili ayrı bir Teksas eyalet Senatosu duruşmasında, olay yerindeki komutanın "korkunç kararlar" verdiğini ve olay yerindeki görevlilerin yeterli eğitimden yoksun olduğunu, bu durumunda yaşamların kaybedebileceği değerli zamana mal olduğunu söyledi. 

Saldırıdan sonra hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları, polis müdahalesinin gecikmesiyle ilgili öfkeli olduklarını dile getirdi.  McCraw'ın tartıştığı olayda yaşanan gecikmelerden biri, saldırının gerçekleştiği sınıfın anahtarını aramaktı. McCraw, kapının kilitli olmadığını ve başkaları anahtar ararken, görevlilerin kapının güvenli olup olmadığını görmeye çalıştığına dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Aileler dava açmıştı

Saldırıda yaralanan 4 öğrencinin ailesi, avukatları aracılığıyla, saldırganın silahı nasıl edindiği ve okula nasıl girdiğinin cevaplanması için Teksas bölge mahkemesine dava açtı. Davacıların saldırıyla fiziksel yaralanmalara ve zihinsel travmaya maruz kaldığına işaret edilerek, ailelerin 100 milyon dolar tazminat istediği kaydedildi. 

(Kaynak: The Guardian, Reuters)