19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.05.2022 13:10 | Son Güncelleme: 19.05.2022 13:36

The Beach (Kumsal) filmindeki sahil açılıyor

Oscarlı Leonardo Di Caprio'nun (47) 22 yıl önce rol aldığı The Beach (Kumsal) filminde kullanılan Maya Koyu dört yıl sonra ziyarete açıldı. Hollywood etkisiyle ekolojik felaket yaşanan Phi Phi Leh Adası eski günlerine döndü...
Maya Koyu ülkeye yılda 400 milyon baht (180 milyon TL) gelir sağlıyordu
Maya Koyu ülkeye yılda 400 milyon baht (180 milyon TL) gelir sağlıyordu

Alex Garland, 1996'da The Beach (Sahil) romanında "Herkesin farklı bir şey yapmaya çalıştığını hissediyorum ama hepiniz aynı lanet şeyi yapıyorsunuz" derken bunun bir kehanet olduğunun farkında değildi. İngiliz yazarın kitabından sinemaya uyarlanan; başrollerinde Leonardo DiCaprio, Tilda Swinton ve Robert Carlyle'nin oynadığı aynı isimli filmin seyirciyle buluşması, Maya Koyu'nun tanınmasını sağladı. Hollywood'a gelene kadar çok az insanın bildiği; Richard'ın (DiCaprio) keşfettiği Phi Phi Leh Adası turist akınına uğradı.

Turist yoğunluğu nedeniyle mercan kayalıkları yüzde 90 oranında yok olmuştu

Elbette 20 yıl önce Tayland'ın en bakir koylarından biri olan Phi Phi Leh Adası'ndaki Maya Koyu, günde 6 bine yakın ziyaretçi ağırlayınca ekolojik felaket kaçınılmaz oldu. Plajda güneşlenip şnorkelle dalan turistlerin attıkları plastik ambalajlar, mercan kayalarının dörtte üçünü yok etti. Koya inşa edilen otellerin atık sularının denize verilmesi ise bölgede görülen deniz canlılarına zarar verdi.

Ekolojik dengenin kendi içinde yeniden yapılanması için koya giriş 2018'de yasaklandı

Bunun üzerine harekete geçen yetkililer 2018'de Maya Koyu'nu ziyarete kapattı. Pandeminin de etsiyle süre uzayınca koy eski günlerine döndü. Öyle ki siyah uçlu resif köpek balıkları ve 10 yıldır görünmeyen Puu Kai yengeci bölgeye döndü. Mercanların da kendine gelmesiyle 4 yılın ardından Maya Koyu kontrollü ziyarete açıldı.

"Neyin önemli olduğunu unuttuk"

Plajın açılmasını denetleyen isimlerden biri olan Siriwat Suebsai, “Eski günlerde turizmi artırmaya o kadar odaklandık ki neyin önemli olduğunu unuttuk. Bu bölgeleri korumalıyız. Artık bu dersi aldığımıza ve değişiklikler yaptığımıza göre, ne olursa olsun aynı yolda ilerlememiz önemli. Temellere geri döndük ve doğayı ilk sıraya koyduk. Ve eğer doğa güzelse, turistler yine de gelecek” dedi.

The Beach (Sahil) hakkında

Senaryosunu İngiliz yazar Alex Garland'ın 1996 yılında yazdığı aynı adlı romanından John Hodge'un uyarlayıp yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Danny Boyle oturuyor.  2000 ABD-İngiltere ortak yapımı, psikolojik gerilim ve macera türlerindeki filmin başrollerini Leonardo DiCaprio, Tilda Swinton ve Robert Carlyle paylaşıyor. 

Filmin konusu

Genç Amerikalı bir maceraperest olan Richard (Leonardo DiCaprio) ülkesinden Thailand'a kadar macera aşkından güç alarak yol alan Amerikalı bir serüvencidir. Zihnindeki tek şey, teknolojinin ve bilgisayarların kendi düzenini dayattığı modern ama çürük toplumdan uzak bir yerde, bir barınak edinebilmektir.  Bangkok'taki ucuz bir otelde konaklarken ilginç bir Fransız çiftle tanışır.

Leonardo DiCaprio ve Virginie Ledoyen / Kumsal (2000)

Ayrıca otelin bir diğer konuğu ise Daffy (Robert Carlyle) adında, Richard'la benzer ilgi alanları olan bir adamdır. Daffy, dünyada daha önce kimsenin girmediği bir sahilin varlığından söz eder. Üstüne üstlük bu sahilin yerini sadece kendisinin bildiğini ekler. Film, Richar'ın Daffy'den aldığı haritayı kullanarak otelde tanıştığı Étienne (Guillaume Canet) ve Françoise (Virginie Ledoyen) adlı Fransız turistlerle gittiği bakir bir tropik adada yaşadıklarını anlatır.

Altın Ayı'ya aday gösterildi

The Beach (Sahil) Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne aday gösterildi. Ayrıca Leonardo DiCaprio bu filmdeki rolü için en kötü aktör Ahududu Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

(Kaynak: The Guardian)