17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2024 12:28 | Son Güncelleme: 02.03.2024 12:48

The Guardian Biden'ın 'havadan' yardım kararını eleştirdi: İsrail'i ikna etmekten vazgeçtiğinin göstergesi

Konvoy saldırısının ardından ABD Gazze'ye havadan yardım göndereceğini açıkladı. The Guardian'a göre eleştirmenler bu çabayı yetersiz bulurken karar, Biden'ın İsrail'i karadan yardım koordinesine ikna ettirmekten vazgeçtiğini gösteriyor
The Guardian Biden'ın 'havadan' yardım kararını eleştirdi: İsrail'i ikna etmekten vazgeçtiğinin göstergesi

BM'nin kıtlık uyarıları ve İsrail askerlerinin gıda yardımı isteyen Gazzelilere ateş açmasının ardından Joe Biden, ABD'nin önümüzdeki birkaç gün içinde Gazze'ye havadan gıda ve acil durum malzemeleri atmaya başlayacağını duyurdu. The Guardian'a göre havadan yardım göndermek göz alıcı olsa da verimsiz bir yöntem ve Biden'ın İsrail'i yakın gelecekte Gazze'ye karadan geniş çaplı bir yardım için ikna etme ümidini kestiğini gösteriyor. 

ABD baskı gücünü kullanmak istemiyor

Eleştirmenler bunun bir jestten öteye gitmediğini ve Biden'ın İsrail'i insani yardımların ulaştırılmasında daha işbirlikçi olmaya zorlamak için baskı gücünü kullanma konusundaki isteksizliğini gizlediğini öne sürdü. Uluslararası Kurtarma Komitesi, "Hava yardımları bu acıyı dindirmek için bir çözüm değildir ve geniş çaplı yardım için kanıtlanmış çözümlerin zamanını öteliyor ve çabaları uzaklaştırıyor. Tüm diplomatik çabalar İsrail'in Gazze kuşatmasını kaldırmasını sağlamaya odaklanmalıdır" dedi.

Pahalı ve kontrolsüz yöntem

Ürdün ve Fransız hava kuvvetleri halihazırda havadan yardım indirme operasyonu gerçekleştirdi. Krizin ortasında gıda dağıtımı için kullanılacak olan bu yöntem oldukça pahalı ve kontrolsüz bir yol. Ancak gıda kamyonlarının erişimi sınırlı ve beklentilerin ve ihtiyaçların çok altında kaldı. Yüzlerce yardım kamyonu Gazze sınırında sıkışmış durumda ve özellikle güvenlik endişeleri nedeniyle ilerleyemiyor.

Perşembe günü Gazze Şehri'nin dış mahallelerinde bir yardım konvoyunu karşılamak üzere toplanan kalabalıkta en az 100 kişinin öldüğü bildirildi. Filistinli yetkililer İsrail askerlerini kalabalığa ateş açmakla suçladı. İsrail ordusu ise farklı bir açıklama yaparak ölümlerin çoğunun yardım konvoyunun etrafındaki izdihamdan ve bazı insanların kamyonlar tarafından ezilmesinden kaynaklandığını söyledi. Ordu ateş açtığını kabul etti ancak sadece izdihamın ardından İsrail askerlerini tehdit ettiklerini söyledikleri daha küçük bir Filistinli gruba ateş açtığını belirtti. Yerel bir hastane yönetimi tedavi ettikleri yaralıların %80'inin ateşli silah yaralanması olduğunu söylerken, ABD, Fransa ve Almanya İsrail'den bir soruşturma yürütmesini istedi.

ABD henüz caydırıcı adım atmadı

Biden ve yönetimi aylardır Bünyamin Netanyahu'yu Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin vermeye ikna etmeye çalışıyor ancak şimdiye dek hiç caydırıcı bir adım atmadı. Uluslararası Kriz Grubu'ndan Brian Finucane, havadan gıda yardımına atıfta bulunarak X'te "ABD hükümeti Gazze çatışmasını sona erdirmek için herhangi bir anlamlı adım atmayı reddederse ortaya çıkan insani felaketi sınırlarda ele almaya çalışmak için bunun gibi çaresiz ve yetersiz önlemlerle baş başa kalır" dedi.

İsrail ABD'yi aşağıladı

ABD'nin Cezayir ve Suriye'deki eski büyükelçilerinden olan Robert Ford ise Gazze'ye hava yardımı düzenlemek zorunda kalmanın 'İsrail'in ABD'ye karşı şimdiye kadar gördüğü en büyük aşağılaması' olduğunu söyledi.