30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.03.2024 10:07 | Son Güncelleme: 02.03.2024 10:59

NYT, yardım konvoyundaki katliamı yazdı: İsrail'in videosunda çelişkiler var

Gazze Şeridi'nde insani yardım bekleyen Filistinlilerin ölmesinin ardından tepkiler büyüyor. New York Times, İsrail'in kendini aklamak için yayınladığı videodaki çelişkileri yazdı
NYT, yardım konvoyundaki katliamı yazdı: İsrail'in videosunda çelişkiler var

Leanne Abraham, Lazaro Gamio, Elena Shao, Aric Toler, Haley Willis / New York Times

Gazze Şeridi'ndeki yetkililer, perşembe günü erken saatlerde Gazze Şehri'ne yardım taşıyan kamyon konvoyunun etrafında toplanan kalabalığa kalabalığa İsrail ordusunun ateş açması sonucu 100'den fazla kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu tarafından yayınlanan drone görüntülerinde yüzlerce insanın Al-Rashid sahil yolunda kamyonların etrafına toplantığı görülüyor. Sosyal medyada yayınlanan bir videoda da sivillerin yakınına ateş açıldığı duyuluyor.

Filistin ve İsrail'den farklı açıklamalar

Gazze ve İsrailli yetkililer olayla ilgili farklı açıklamalar yaptı: Gazze'deki sağlık yetkilileri yaptıkları açıklamada çok sayıda kişinin ateşli silah yaralanmalarıyla hastanelere getirildiğini ve bir "katliamda" öldüğünü ya da yaralandığını söylerken, İsrailli yetkililer çoğunun bir izdihamda ya da kamyonlar tarafından ezildikten sonra öldüğünü ya da yaralandığını söyledi.

Görüntüler iddiaların doğrulanmasını zorlaştırıyor

Gazze'deki bir doktor, sokakta yatan onlarca ölü ve yaralı ile silahla yaralanmış insanların yanı sıra yardım kamyonları tarafından ezilmiş ya da kamyon çarpmış gibi görünen insan cesetleri gördüğünü söyledi. İsrail ordusu yayınladığı insansız hava aracı videosunun Filistinlilerin ezildiği kitlesel bir izdihamı gösterdiğini iddia etti ancak görüntülerin kalitesi ve uzunluğu bu iddiaların doğrulanmasını zorlaştırıyor.
Sessiz video İsrail ordusu tarafından düzenlendi: Birden fazla klibin birbirine eklendiği videoda, kalabalıktaki birçok kişi kamyonlardan kaçmaya başlamadan önce önemli bir an atlanıyor ve bazı insanlar duvarların arkasına sürünerek siper alıyor gibi görünüyor.

Videonun kesildiği noktada cesetler görülüyor

Drone videosundaki bir kesintiden sonra, olay yerinde yerde en az bir düzine ceset görülüyor ve insanların yaralı mı yoksa ölü mü olduğu belli değil. Panik sırasında az sayıda insana yardım kamyonları çarpmış olabilir. Oay yerinde iki İsrail askeri aracı da görülüyor.

Al Jazeera tarafından yayınlanan ve yardım konvoyunun yakınındaki kalabalığı gösteren ayrı bir videoda silah sesleri duyuluyor ve İsrail askeri üssünün bulunduğu güneybatıdan gelen çok sayıda mermi izi görülüyor. İnsansız hava aracıyla çekilen videoda görülen iki tank, üsse yaklaşık 250 metre mesafedeki Al-Rashid'de konuşlanmıştı.

İsrail ateş açtığını kabul etti

İsrail ordusu askerlerin ateş açtığını kabul etti ve bunun sadece kalabalığın kendilerini tehlikeye atacak şekilde hareket etmesi üzerine olduğunu söyledi. Birkaç saat sonra çekilen ve Instagram'da yayınlanan bir başka videoda ise bir kamyonun üzerinde en az bir düzine yaralı görülüyor.

Yetkililere göre yaralı ve ölü Filistinliler Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi, Kamal Adwan Hastanesi ve Al-Ahli Arap Hastanesi de dâhil olmak üzere birçok yere nakledildi. Gazze'deki sağlık bakanlığı, Şifa ve Gazze'nin kuzeyindeki diğer hastanelerin savaşın başlamasından bu yana büyük hasar gördüğünü ve yakıt ve malzeme sıkıntısı nedeniyle şu anda zar zor çalıştığını söyledi.

Çocuklar yetersiz beslenmeden ölüyor

Birleşmiş Milletler kısa bir süre önce Gazze'de yaşayan yarım milyondan fazla kişi için kıtlığın yakın olduğu ve Gazze'nin kuzeyinde 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1'inin akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığı uyarısında bulundu. Gazze Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada bölgede en az altı çocuğun susuzluk ve yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü bildirdi.

Sivillerin yardım alması engelleniyor

Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları, İsrail'in giriş kısıtlamaları, hava saldırıları ve kara işgali nedeniyle az miktarda gıda ve malzeme bile ulaştırmakta zorlanırken Gazze'ye insani yardım sevkiyatı azaldı. Giderek daha çaresiz hale gelen sivillerin, kamyonlar dağıtım merkezlerine ulaşamadan yardım konvoylarına yaklaşması da yardımların ulaştırılmasını engelliyor.

"Konvoydaki ölümler ateşkesi tehlikeye atabilir"

Başkan Joe Biden, hafta başında pazartesi gününe kadar bir ateşkes anlaşmasına varılabileceğini umduğunu söyledikten sonra, yardım konvoyundaki can kaybının İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşması müzakere etme çabalarını tehlikeye atabileceğini söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company