2022
14 Nisan: Dönemin başbakanı Boris Johnson, küçük teknelerle Birleşik Krallık'a gelenleri, taleplerinin işleme konulması için Ruanda'ya sınır dışı etme planlarını açıkladı. Johnson, bu planın çok önemli bir caydırıcılık sağlayacağını ve Ruanda'nın gelecek yıllarda on binlerce insanı yeniden yerleştirme kapasitesiyle dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. Planın maliyetleri ilk aşamada 120 milyon Sterlinlik bir ödemeyi içeriyordu.
14 Haziran: Birleşik Krallık'tan Ruanda'ya sığınmacı götüren ilk uçuş, Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin son anda durdurma kararı vermesinin ardından kalkıştan dakikalar önce iptal edildi. Uçakta yedi kişinin bulunduğuna inanılıyor.
4 Ekim: Dönemin İçişleri Bakanı Suella Braverman, Muhafazakâr Parti konferansında bir etkinlikte, "Telegraph'ın ön sayfasında Ruanda'ya giden bir uçağın yer almasını çok isterdim, bu benim hayalim" ifadelerini kullandı.
2023
7 Mart: Braverman yasadışı göç yasa tasarısını tanıttı ve tasarının uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olduğundan emin olduğunu söyledi. Temmuz 2023'te yasalaşacak olan tasarı, İçişleri Bakanı'nın Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan gelenleri gözaltına alma ve Ruanda'ya ya da başka bir güvenli üçüncü ülkeye gönderme yükümlülüğünü getirirken, gözaltına alınanlara kefalet verilmemesini ya da gözaltının ilk 28 günü için yargı yoluna başvuramamalarını öngörüyor.
15 Kasım: Yüksek mahkeme Ruanda politikasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Beş yargıç, Ruanda'nın güvenli olup olmadığına ilişkin uygun bir değerlendirme yapılmadığı yönündeki temyiz mahkemesi kararını oybirliğiyle onadı. Yargıçlar, sınır dışı edilen mültecilerin Ruanda'daki taleplerinin yanlış değerlendirilme ya da zulümle karşılaşmak üzere menşe ülkelerine geri gönderilme riski altında olduklarına inanmak için önemli gerekçeler olduğuna karar verdi. Başbakan Rishi Sunak, hükümetin Ruanda ile yeni bir anlaşma üzerinde çalışacağını ve Birleşik Krallık yasalarını değiştirmeye hazır olduğunu söyledi.
5 Aralık: İngiltere ve Ruanda, Yüksek Mahkeme'nin endişelerini gidermek amacıyla iltica konusunda yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşmayı imzalamak üzere Kigali'ye giden James Cleverly, Braverman ve Priti Patel'in ardından Ruanda'ya giden üçüncü içişleri bakanı oldu. İngiliz hükümeti yeni anlaşmanın, Ruanda'ya yerleştirilen kişilerin hayatlarının ya da özgürlüklerinin tehdit altında olacağı bir ülkeye geri gönderilme riski altında olmamalarını sağladığını söylüyor.
6 Aralık: Bir gün sonra Birleşik Krallık hükümeti, yüksek mahkemenin kararını geçersiz kılmak için Ruanda'nın güvenliği yasa tasarısını sundu. Ruanda'yı güvenli ilan eden tasarı, Strazburg'un sığınmacıların Doğu Afrika'ya gönderilmesini durdurmasını da engellemeyi amaçlıyor.
2024
1 Mart: Resmi olarak harcamaları denetleyen Ulusal Denetim Ofisi (NAO) sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planlarının, hükümetin sınır dışı edeceği ilk 300 kişinin her biri için vergi mükelleflerine 1.8 milyon sterline mal olacağını açıkladı. NAO'ya açıklanan rakamlara göre planın toplam maliyeti yarım milyar sterlinden fazla. Birleşik Krallık Afrika ülkesine hiç kimseyi göndermese bile, Sunak beş yıllık anlaşma boyunca kamu kesesinden 370 milyon sterlin ödemeyi taahhüt etti.
22 Nisan: Ruanda'nın güvenliği (iltica ve göç) yasa tasarısı, parlamentoda haftalarca süren tartışmaların ardından, milletvekillerinin bir dizi değişiklikle yasayı defalarca engellemesinin ardından nihayet kabul edildi. Tartışmalı tasarı yasalaştı.