10 Nisan 2025, Perşembe Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 30.10.2023 10:10 | Son Güncelleme: 30.10.2023 10:29

The Guardian yazdı: Cumhuriyet'in 100 yılındaki dönüm noktaları

The Guardian muhabirleri Faisal Ali ve Matt Fidler Cumhuriyet'in ilk 100 yılında Türkiye'de hafızalara kazınan önemli olayları yazdı: Laik bir cumhuriyet olarak kuruluşundan darbelere, futbol başarısından Erdoğan'ın yükselişine Türkiye'nin 100 yılı
The Guardian yazdı: Cumhuriyet'in 100 yılındaki dönüm noktaları
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti, pazar günü ülke çapında düzenlenen kutlamalarla yüzüncü yılını kutladı. Cumhuriyet, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ülkesini Avrupa egemenliğinin pençesinden kurtaran ve bir zamanlar kıtalararası ve çok kültürlü bir İslam imparatorluğu olan ülkeyi yeni ve yalın bir Anadolu cumhuriyeti olarak yeniden yapılandıran, politikacıya dönüşmüş bir general olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu.

Atatürk, ülkesini sonsuza dek değiştirecek siyasi, sosyal ve kültürel reformları uygulamaya başladı ve Türk vatandaşları ülkelerinin tarihinin, sembollerinin ve kimliğinin anlamlarını tartışmaya başladıkça yeni sosyal ve siyasi bölünmeler ortaya çıktı. Bir ulusu geçmişiyle bağlarını koparmaya çalışarak yeniden inşa etmek, en elverişli koşullarda bile, ulusal yenilenmeye ilişkin yüce vaatlerin tarihin ataletine takılıp kalması nedeniyle sıkıntılı bir girişim olabilir. Türkiye savaş yorgunu, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar çeşitli Avrupa imparatorlukları ile neredeyse sürekli savaşarak hırpalanmış ve bu savaşlarda kontrolünü kaybettiği topraklardan kaçan büyük bir Müslüman mülteci nüfusuna sahipti.

Ülke 100 yaşına girerken, Türkiye'nin cumhuriyet dönemi, bir yandan ülkeyi yeniden tanımlamaya çalışan liderlerin, bir yandan da tarihin yaralarını sarmaya ve uluslarının dünyadaki yerini bulmaya çalıştıkları bir hikaye. 

Kasım 1922

Atatürk saltanatı kaldırarak Osmanlı hanedanını sürgüne gönderdi. On altı gün sonra, son sultan 6. Mehmet'in Malta'ya kaçarken bir İngiliz savaş gemisine binerken fotoğraflanması, Anadolu'yu, Balkanları ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika'nın büyük bölümünü yüzlerce yıl yöneten bir hanedanın sonunu işaret ediyordu.

29 Ekim 1923

Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsilcileri toplayarak Türkiye'nin cumhuriyet olduğunu ilan etti. Atatürk, Türkiye'yi laik bir cumhuriyet ve Osmanlı sonrası topraklardaki Müslüman nüfus için bir yuva olarak tasarladı. Mart 1924'te, sultana dini meşruiyet kazandıran bir makam olan halifeliği kaldırdı ve yerine Müslüman dünyasında bir boşluk bıraktı.

1 Kasım 1928

Tüm kamusal iletişim ve eğitim sisteminde Latin harflerinin kullanımını zorunlu kılan ve Türk dili için Arap alfabesinin kullanımını reddeden yeni bir Türk alfabesi kanunu kabul edildi. 

10 Kasım 1938

Atatürk, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Anadolu'yu Avrupa işgalinden kurtaran ve Osmanlı İmparatorluğu'nun közünde yeni bir ulus kuran bir komutan olarak büyük bir miras bırakarak hayatını kaybetti. Yakın sırdaşı İsmet İnönü, Türkiye ilk özgür seçimini yapmadan önce görevi devraldı. İnönü daha sonra kendi isteğiyle iktidarı bıraktı.

15 Mayıs 1950

Adnan Menderes, ülkenin ilk demokratik seçimlerinde Türkiye'nin başbakanı seçildi ve ülkenin soğuk savaş sırasında ABD kampına gireceği ve 1952'de NATO üyesi olacağı yeni bir dönemi başlattı. Ordu, 27 Mayıs 1960'ta kendisini laikliğe zarar vermekle suçlayarak hükümetini devirdi. Menderes, idam cezasına çarptırıldı. Bu, Türk tarihindeki dört askeri yönetimden ilkiydi.

26 Ocak 1974

Bülent Ecevit yüzde 33,5 oy alarak başbakan seçildi ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni yeniden iktidara taşıdı. Eski bir gazeteci ve yetenekli bir şair olan Ecevit'in siyaset kariyeri kırk yıldan fazla sürdü. Dört kez başbakanlık yapan Ecevit, ülkesine AB adayı statüsü kazandırdı ve terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan yakalandığında iktidardaydı. Belki de daha çok 1974 yılında Türk askerlerini Kıbrıs'a gönderme kararıyla hatırlanıyor.

Mayıs 2000'de kendisine en büyük başarısının ne olduğu sorulduğunda, 1963'te çalışma bakanı olarak işçi hakları konusunda yaptığı büyük reformdan bahsetti. Sabah gazetesine verdiği demeçte şunları söylemişti: Benim için işçilere sendika kurma hakkı vermek hepsinden daha önemli, çünkü ben solcuyum. Ecevit, 2006 yılında 81 yaşında öldü.

20 Temmuz 1974

Atina'daki askeri hükümetin adayı Yunanistan'a bağlama girişimine karşılık olarak Türk birlikleri 1974 yılında Kıbrıs'a girdi. Türkiye, Kıbrıslı Türk nüfus için adanın kuzey bölgelerinde kendi adını taşıyan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kurdu. 

1 Ekim 1976

Muhammed Ali Ekim 1976'da İstanbul'u ziyaret etti ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ile birlikte Sultan Ahmet Camii'nde namaz kıldı. Dünya ağır sıklet şampiyonunun ziyareti Türk halkı üzerinde heyecan verici bir etki yarattı. Gezisi sırasında Ali, "Tüm enerjimi Müslüman inancının yayılmasına adamak" için bokstan emekli olduğunu söyledi ancak uzun yıllar ringlerde kalmaya devam edecekti.

20 Mayıs 1977

Orient Express İstanbul'a yaptığı son seferinde Gare de Lyon'dan hareket etti. Paris'i İstanbul'a bağlayan 3 bin kilometre uzunluğundaki 56 saatlik tren yolculuğu Venedik, Belgrad ve Sofya gibi şehirlere uğradı.

7 Eylül 1980

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sabaha karşı 04.30'da yayınlanan bir bildiri, Kenan Evren liderliğindeki ordunun Süleyman Demirel hükümetini feshettiğini duyurdu. Ordu, ülkenin siyasi sınıfını elden geçirerek Alparslan Türkeş, Ecevit ve Erbakan gibi Türk siyasetinin önde gelen isimlerini sonraki on yılın büyük bir bölümünde saf dışı bıraktı. Evren Türkiye'yi yedi yıl boyunca yönetecek ancak 1982'de yeni bir anayasa hazırladıktan sonra iktidarı tekrar sivillere devredecekti.

13 Aralık 1983

Turgut Özal, Anavatan Partisi'nin Türkiye'de siyasi faaliyetlerin durdurulmasından bu yana yapılan ilk seçimden birinci parti olarak çıkmasının ardından başbakan oldu. Özal sık sık Kürt kökeninden bahsetti ve kendi kıdemindeki bir Türk siyasetçi için bir ilk olarak açıkça dindardı. Eski bir Dünya Bankası ekonomisti olan Özal, Türkiye'yi altı yıl boyunca başbakan olarak yönetti, ardından 1989'dan 1993'teki ölümüne kadar cumhurbaşkanı oldu.

25 Haziran 1993

Türkiye, eski bir ekonomi profesörü ve siyasetçi olan Tansu Çiller'i ülkenin ilk kadın başbakanı olarak seçti. Ankara'daki zaferinin ardından destekçilerine seslenen Çiller, "Türk tarihini değiştirdik" dedi.

11 Ağustos 1999

1999 yazında, İstanbul yakınlarındaki Kocaeli ilini vuran 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem bölgeyi harap etti, binlerce evi yerle bir etti ve 17 binden fazla insanın ölümüne yol açtı.

17 Mayıs 2000

Türk takımı Galatasaray, UEFA kupası finalinde Arsenal'i penaltılarla 4-1 yenerek Avrupa sahnesinde başarıya ulaşan ilk Türk futbol takımı oldu.

22 Haziran 2002

Türkiye'nin futbol başarısı, milli takımın Kore ve Japonya'da düzenlenen 2002 Dünya Kupası'nda Senegal'i 1-0 yenerek yarı finale yükselmesiyle devam etti. Kevin Mitchell o gün Guardian için Osaka'daydı. Osaka o günkü haberinde, "Çarşamba günü Saitama'da da benzer bir şey yaparlarsa en sıra dışı ve büyüleyici Dünya Kupası'nı karakterize eden şoklar serisini sürdürebilirler" diye yazdı. Zafer, onları nihai kazanan Brezilya ile karşı karşıya getirdi. Türk takımı üçüncü oldu.

15 Mart 2003

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) genel seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanarak Recep Tayyip Erdoğan'a ulusal iktidardaki ilk şansını verdi.  Seçimler, halkın hafızasında hala taze olan bir ekonomik krizin ardından yapıldı. AK Parti daha iyi bir ekonomik yönetim, özgürlüklerin genişletilmesi ve Türkiye için Avrupalı bir gelecek vaat ediyordu. Erdoğan, Türk siyasi tarihinin en önemli ve en uzun süre görev yapan figürlerinden biri haline gelecekti.

28 Mayıs 2013

Yurt içinde ve yurt dışında övgüyle karşılanan baş döndürücü reformlar döneminin ardından Erdoğan, ülke çapında milyonlarca insanın üç hafta süren protestolarda sokaklara dökülmesiyle iktidarının ilk büyük sınavıyla karşı karşıya kaldı. Göstericiler, Gezi Parkı'nı alışveriş merkezine dönüştürme planını durdurmak için İstanbul'un merkezi ilçesi Beyoğlu'nda toplandı. Göstericilere polis güç kullanarak karşılık verdi ve dördü polis şiddeti sonucu olmak üzere sekiz kişi öldü, 8 bin kişi de yaralandı.

Eylül 2015

Üç yaşındaki mülteci Alan Kurdi'nin cesedi, içinde bulunduğu teknenin alabora olması sonucu Bodrum'da bir sahile vurdu ve Suriye'deki savaştan kaçan insanların içinde bulunduğu kötü duruma ilişkin küresel bir tepkiyi tetikledi. Türkiye Suriye'den dört milyondan fazla mülteci kabul etti.

15 Temmuz 2016

Türk ordusu içindeki bir grup hükümeti devirmeye çalıştı. Erdoğan CNN Türk'te yayınlanan bir FaceTime halkı sokağa çıkmaya çağırdı. Türkiye'nin dört bir yanındaki insanlar bu çağrıya karşılık verdi. Hükümet darbeden ABD'deki Fethullah Gülen ve destekçilerinin sorumlu olduğunu açıkladı. Darbe sonrasında örgüt üyesi olduğundan şüphelenilen binlerce kişi tutuklandı.

24 Temmuz 2020

Ayasofya, camiden müzeye dönüştürülmesinden 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan yapı, Bizans döneminde Ortodoks Hıristiyan katedraliyken Osmanlı şehri fethedip 15. yüzyılda camiye dönüştürdü. Erdoğan, resmi açılış törenine denk gelen ilk Cuma namazına katıldı.

28 Mayıs 2023

Oldukça çekişmeli geçen seçimlerin ardından, muhalefetin rakibi Kemal Kılıçdaroğlu başarısız oldu ve Erdoğan, cumhurbaşkanlığına yeniden seçildi. Erdoğan'a beş yıl daha görev verildi ve böylece iki dönemlik yasal sınıra ulaşmış oldu.