18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.11.2023 10:35 | Son Güncelleme: 16.11.2023 10:45

The Guardian yazdı: İsrail'in Şifa Hastanesi baskınında neler oldu?

İsrail ordusu dün, Hamas'ın komuta merkezi olarak kullandığını iddia ettiği Şifa Hastanesi'ne bir baskın gerçekleştirdi. The Guardian hastaneden ulaşabildiği görgü tanıkları ile konuşarak baskın sırasında yaşananları yazdı
The Guardian yazdı: İsrail'in Şifa Hastanesi baskınında neler oldu?

Şafaktan üç saat önce, Gazze'nin en büyük hastanesindeki görgü tanıkları ve doktorlar İsrail tanklarının Gazze Şehri'nin batı ucundaki geniş tıbbi yerleşkeye girdiğini söyledi. Filistin haber ajansı Wafa muhabiri Khader Al Za'anoun CNN'e yaptığı açıklamada, "Tankların silahlarını hastaneye doğru doğrulttuklarını görebiliyoruz... tanklarla birlikte kompleksin içindeler" dedi.

Şifa Hastanesi'nde doktor ve Filistin Sağlık Bakanlığı müsteşarı olan Munir el-Burş daha önce yaklaşan İsrail güçlerine dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Al Jazeera tarafından elde edilen bir telefon görüşmesinde Munir el-Burş, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) "Hastanenin içinde olmanız buradaki hastalar arasında bir korku ve histeri durumu yaratacaktır. Hastanenin tüm katları birinci kattan altıncı kata kadar insanlarla dolu" dedi.

Ameliyat binasına girdiler

İsrail ordusu beş gündür, aralarında yeni doğmuş bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın elektriksiz ve çok az yiyecekle kaldığı hastaneye yaklaşıyordu. Reuters'a konuşan görgü tanıkları tankların gece saat 3'te komplekse girdiğini ve bir tanesinin acil servisin önüne park ettiğini söyledi. Bölgedeki hastanelerin yöneticisi Mohammed Zaqout, İsrail askerlerinin acil servise ve yoğun bakım ünitelerinin de bulunduğu ameliyat binasına girdiğini söyledi. Hamas tarafından yönetilen sağlık bakanlığından bir yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada "Acil servis ve kabul binalarının içinde düzinelerce asker ve komando" görebildiğini söyledi.

"Teslim olun"

BBC ve AFP'ye konuşan görgü tanıkları, İsrail askerlerinin hoparlörlerle 16-40 yaş arası tüm erkeklerin hastane kompleksinin cerrahi ve acil bölümleri dışındaki tüm bölümlerini terk etmelerini ve hastane avlusuna girmelerini istediklerini söyledi. AFP'ye konuşan bir gazeteciye göre bir asker aksanlı bir Arapça ile "16 yaş ve üzeri tüm erkekler, ellerinizi kaldırın. Binadan avluya doğru çıkın ve teslim olun" diye bağırdı.

İçeride çatışma yaşanmadı

Gazeteci, elleri başlarının üzerinde olan yaklaşık bin Filistinli erkeğin kısa süre içinde geniş hastane avlusuna götürüldüğünü, bazılarının silah ya da patlayıcı olup olmadığını kontrol eden İsrail askerleri tarafından çırılçıplak soyulduğunu söyledi. İsrail, askerlerinin dışarıdaki bir çatışmada savaşçıları öldürdüğünü ancak içeri girdikten sonra herhangi bir çatışma yaşanmadığını söyledi. İsrail ordusu, askerlerin bebek maması ve tıbbi malzeme etiketli kutular taşıdığını gösteren bir video yayınladı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, Al Jazeera Arapça'ya yaptığı açıklamada, İsrail güçleri hastanenin acil servisine girdiğinde sadece doktorlar, hastalar ve yerinden edilmiş insanların bulunduğunu söyledi ve "Korkacak ya da saklayacak hiçbir şeyimiz yok" diye ekledi. Şifa'nın acil servisinde çalışan Omar Zaqout, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin hastaneye sığınan bazı erkekleri gözaltına aldığını ve onlara saldırdığını anlattı. Zaqout, "Onlar herhangi bir yardım ya da malzeme getirmediler, sadece terör ve ölüm getirdiler" dedi.

IDF baskını istihbarat bilgileri ve operasyonel bir gereklilik temelinde Şifa Hastanesi'nin belirli bir bölgesinde Hamas'a yönelik kesin ve hedefli bir operasyonolarak tanımladı. İsrailli yetkililer uzun süredir Hamas'ın hastanenin altındaki alanı komuta merkezi olarak kullandığını savunuyor. Hamas ve hastane personeli ise bunu reddediyor. IDF yaptığı açıklamada askerlerin Şifa'da silah ve diğer terör altyapısı bulduklarını ve "Hamas teröristlerinin Şifa Hastanesi'ni bir terör karargahı olarak kullandıklarına dair somut kanıtlar gördüklerini ve bunları daha sonra yayınlamayı planladıklarını ifade etti. Hamas, IDF'nin iddialarının İsrail'in Gazze'deki sağlık sektörünü yok etmeyi amaçlayan suçunu meşrulaştırmaya çalıştığı yalanların ve ucuz propagandanın devamından başka bir şey olmadığını söyledi.

Sağlık personeli hastaları bırakmadı

İki büyük Filistin telekom ağının yakıt eksikliğinden kaynaklandığını söylediği yaygın bir telekomünikasyon kesintisi nedeniyle ayrıntılar yetersiz olsa da baskın öğleden sonraya kadar devam etti. Şifa Hastanesi'ndeki personelle ve Gazze'deki sağlık bakanlığı yetkilileriyle yapılan telefon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütünün Şifa'daki sağlık görevlileriyle irtibatının kesildiğini söyledi. Boursh öğleden sonra Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada İsrail askerlerinin hala hastanede olduğunu belirterek, "Hala buradalar... hastalar, kadınlar ve çocuklar dehşet içinde" dedi. Sağlık personelinin sonuna kadar hastalarının yanında kalmaya yemin ettiğini vurguladı. 

Filistin Sağlık Bakanlığı, diyaliz makinelerini ve diğer hayati tıbbi ekipmanları besleyen jeneratörleri çalıştırmak için gereken yakıtın beş gün boyunca sağlanamamasının ardından salı günü 40 hastanın öldüğünü söyledi. Hastanede temiz su da tükendi ve doktorlar gıda kaynakları yok denecek kadar azaldığı için hurma ile beslendiklerini söylediler.

Hastanenin önünde cesetler yığıldı ve personel binalar arasında hareket edemeyecek kadar endişe ve korku içinde. BM'nin insani işler ofisi, onlarca yıldır Gazze'nin sağlık sisteminin temel taşı olan Şifa'daki personelin ayrılmaları mümkün olmadığından, tesisin önünde 180 cesedi gömmek için toplu mezar hazırlıklarına başladığını söyledi.