29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2023 10:00 | Son Güncelleme: 12.09.2023 12:54

The Guardian yazdı: Kim Jong-un'un zırhlı treninin içinde neler var?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya özel zırhlı treniyle gitti. Güvenlik konusuna takıntılı olduğu bilinen liderin pembe deri koltuklu treni bombaya dayanıklı zemine sahip. The Guardian Kim Jong-un özel trenini yazdı
The Guardian yazdı: Kim Jong-un'un zırhlı treninin içinde neler var?

Joe Biden'ın Air Force One'ı var, Rishi Sunak'ın ise RAF jetleri ve helikopterlerinden oluşan bir filosu. Ancak Kim Jong-un Kuzey Kore dışına nadir yolculuklarından birini yaptığında içinde saatlerini geçirebileceği zırhlı bir treni var. Kuzey Kore lideri koyu yeşil lokomotifiyle Rusya'nın liman kenti Vladivostok'a Vladimir Putin ile Kremlin'e Ukrayna'daki savaş için mühimmat tedariki konusunda görüşmeler yapması bekleniyor. 

Babası gibi uçak korkusu yok

Bu seyahat, Kim'in Covid-19 salgınının ülkeyi sınırlarını kapatmaya zorlamasından bu yana Kuzey Kore dışına yaptığı ilk ziyaret ve liderlerin Nisan 2019'da Rusya'nın doğusundaki bir kentte yaptıkları görüşmelerden bu yana Putin ile ikinci görüşmesi olacak.  Kim'in, babası Kim Jong-il'i uzun mesafeleri yalnızca demiryoluyla kat etmeye zorlayan uçak korkusunu paylaşmadığı söyleniyor. 2018'de Singapur'da Donald Trump ile yaptığı zirveye ve aynı yıl Çin'in Dalian kentinde Çin lideri Şi Cinping ile yaptığı görüşmeye uçakla gitmişti.

Trenin içini çok az kişi gördü

Ancak yatak odaları ve duvara monte edilmiş aydınlatma, koyu ahşap paneller ve kırmızımsı pembe deri koltuklarla donatılmış bir toplantı odası içeren zırhlı tren, Kim'in ulaşım için ilk tercihi gibi görünüyor. Trump'la 2019'da Hanoi'de yaptığı ikinci zirve için Çin üzerinden 4 bin 500 km yol kat etti, bu iki buçuk gün süren bir yolculuk. Aralarında Orient Express adlı kitabında Kim Jong-il ile Rusya'nın Uzak Doğu'sunda yaptıkları bir yolculuk sırasında yedikleri yemekleri anlatan bir Rus yetkili olan Konstantin Pulikovsky'nin de bulunduğu çok az sayıda kişi vagonun içini görebildi.

Pulikovsky, yolcuların Kore ve Japonya'dan gelenler de dahil olmak üzere çeşitli yemekler ve Bordeaux ve Burgundy'yi içeren bir şarap listesi arasından seçim yapabildiğini yazdı ve eğlencenin bayan orkestra şefleri olarak adlandırılan genç kadın şarkıcılar tarafından sağlandığını ekledi.

Kişisel güvenlikleri konusunda paranoyak oldukları bilinen Kuzey Kore hanedan liderleri için güvenlik, yaşam alanları ve toplantı mekanları olarak kullanılan vagonların altına yerleştirilen zırh plakalarından geliyor. Güney Kore'nin Chosun Ilbo gazetesinde 2009 yılında yayınlanan bir makaleye göre, Kim ailesinin treni 90 vagondan oluşuyor ve güvenlik kontrollerini yapan önce , diğeri korumalar ve diğer personel için arkada olmak üzere iki trenle birlikte seyahat ediyor.

Diğer trenlerin geçişini durdurmak için elektrik kesiliyor

Gazete, Güney Kore ve ABD istihbaratı tarafından sağlanan bilgilere ve Kuzey Koreli sığınmacıların ifadelerine dayanarak, yol üzerindeki istasyonlara bomba taraması yapmak üzere yaklaşık 100 güvenlik görevlisinin gönderildiğini söyledi. Kim'in treni bir istasyona yaklaştığında, bölgedeki trenlerin geçişini durdurmak için diğer rayların elektriği kesiliyor.

Trenin büyüklüğü ve zırhlı takviyelerden kaynaklanan ek ağırlık, ortalama hızını saatte 60 km'de tutuyor ve Kim'e Kremlin'in dikkatini çeken Kuzey Kore top mermileri ve tanksavar füzeleri karşılığında ne istediğine karar vermesi için bolca zaman tanıyor. Ancak Kim, Kuzey Kore'den yurtdışına demiryoluyla seyahat eden tek yetkili değil. 2021 yılında bir grup Rus diplomat ve aileleri eve dönüş yolculuğunu elle çalışan bir demiryolu arabasıyla yapmıştı.