17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.06.2023 15:53 | Son Güncelleme: 15.06.2023 16:45

The Guardian yazdı: Rolls-Royce'un Türk CEO'suna erişim engeli

The Guardian'a konuşan kaynaklara göre Rolls-Royce'un CEO'su Tufan Erginbilgiç'in Birleşik Krallık ve Türk vatandaşlığına sahip olduğu için denizaltı üretimiyle ilgili İngiliz hükümetine ait belgeleri görmesi engellendi
The Guardian yazdı: Rolls-Royce'un Türk CEO'suna erişim engeli

Geçen yıl Rolls-Royce'a CEO olarak atanan Tufan Erginbilgiç'in İngiltere'nin nükleer caydırıcılığına güç sağlayan denizaltı işiyle ilgili çok gizli İngiliz hükümet belgelerine erişemediği ortaya çıktı. The Guardian'ın Alex Lawson'ın haberine göre Ocak ayında 12 milyar Sterlinlik şirketin başına göre Erginbiliç'in İngiliz vatandaşlığı ile birlikte Türk vatandaşlığına da sahip olduğu için güvenlik protokolleri uyarınca belgeleri sadece İngiltere görüntüleyebiliyor. 

Guardian'a konuşan kaynaklar CEO'nun belgelere erişimine engelleme getirildiğini söyledi. Lawson'ın haberine göre Mart ayında şirketin grup başkanı olan Chris Cholerton'a, bölüm başkanı Steve Carlier ile birlikte denizaltı işiyle ilgili hassas bilgilerin ele alınması sorumluluğu da verildi.

Nükleer reaktörler üretiliyor

Şirkete yakın kaynaklar, bir genel müdürün işle ilgili siyasi açıdan hassas bilgilerin dışında tutulmasının yönetim için yararlı olup olmadığını sorguladı. Rolls-Royce'un denizaltılar bölümü, dört nükleer savaş başlığına sahip Vanguard gemisi de dahil olmak üzere İngiltere'nin denizaltı filosuna güç sağlayan nükleer reaktörleri üretiyor.

İngiltere Kraliyet Donanması'nın denizde sürekli caydırıcılık kabiliyetinin bir parçası olarak kullandığı gemiler için reaktör tasarlamak, üretmek ve desteklemek üzere bin 500'den fazla mühendis istihdam eden Rolls-Royce, yeni Dreadnought denizaltılarında kullanılacak yeni nesil reaktörleri geliştirirken bu bölümü önemli ölçüde büyütüyor.

Binlerce kişiyi işten çıkarması bekleniyor

Erginbilgiç, 2015'ten bu yana görevde olan Warren East'ten görevi devraldı. Yeni danışmanlar getirdi ve yaklaşık 50 bin çalışanı olan şirkette binlerce kişiyi işten çıkarması bekleniyor. Rolls-Royce'un sivil havacılık bölümünün eski başkanı olan Cholerton, iki ay önce denizaltılar ve küçük modüler reaktörler geliştirme işi de dahil olmak üzere nükleer operasyonlarından sorumlu yeni bir görev üstlendi. 

Erginbiliç'in ailesi Kilisli. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde mühendislik eğitimi alan Erginbilgiç, 1982 yılında mezun oldu. İşletme ve ekonomi alanındaki eğitiminin ardından petrol sektörüne girdi. Erginbilgiç, 2014-2020 yılları arasında BP'nin downstream iş kolunun CEO'su olarak görev yaptı.

Erginbilgiç yıllık 1,25 milyon sterlin maaş alıyor ve BP'ye katılırken 7,5 milyon sterlin değerinde hisse verildi. Eski İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley'in yerine geçecek adaylardan biriydi ancak Bernard Looney'e karşı kaybetti ve petrol devinden ayrıldı. Rolls-Royce'un ana sözleşmesine göre, genel müdür ve yönetim kurulu başkanının İngiliz, ABD veya AB vatandaşı olması gerekiyor. Birleşik Krallık hükümeti, hassas nükleer çalışmaları nedeniyle herhangi bir devralmayı veto etmesine izin veren bir altın hisseye sahip.

Yalnızca İngiltere'nin görebileceği belgeler tipik olarak İngiltere sırrı olarak işaretlenir ve gizli olarak iletildikleri ve İngiliz hükümetinin onayı olmadan yayınlanmamaları gerektiği belirtilir. Rolls-Royce'a yakın bir kaynak, "Şirket içinde, işin en hassas alanlarından bazılarına dahil olamayan bir CEO'ya sahip olmanın doğru olup olmadığına dair sorular gündeme geldi" dedi. 

Bir Rolls-Royce sözcüsü konuyla ilgili olarak, "CEO olarak Tufan, Rolls-Royce'un nükleer denizaltı işinden tamamen sorumludur ve bu işin işleyişiyle ilgili tüm gözetim yetkisine sahiptir. Küresel bir savunma tedarikçisi olarak, çalışmalarımızın ABD'de olduğu gibi zaman zaman ulusal boyutları da oluyor. Denizaltı işiyle ilgili olarak, denizaltı işinden sorumlu grup başkanı Chris Cholerton, Tufan'ı desteklemektedir" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı. Şirket, İngiltere vatandaşı olan Erginbilgiç'in hassas belgeler için neden nükleer izne sahip olmadığını açıklamadı.