03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2023 11:24 | Son Güncelleme: 17.07.2023 12:34

The Telegraph yazdı: İngiltere kaçak göçmenler için Türkiye ile anlaşma yapmak istiyor

İngiltere'de kaçak göçle mücadele sözü veren muhafazakar hükümet, geçen yıl Manş Denizi geçerek ülkeye gelen 45 binden fazla göçmeni sınır dışı etmek için formül arıyor. Türkiye sahillerinden gelen binden fazla göçmenin iadesi için Ankara ile görüşme yapmak isteniyor
The Telegraph yazdı: İngiltere kaçak göçmenler için Türkiye ile anlaşma yapmak istiyor

The Telegraph'ın haberine göre İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, kaçak olarak gelen göçmen sayısındaki büyük artışın ardından Türkiye'ye sınır dışı edilmeleri için daha önce Arnavutluk ile yapılan tarzda bir anlaşma arayışında. 

Yılbaşından bu yana Türkiye'den binden fazla göçmenin Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık'a ulaştığı iddia ediliyor. Bu rakam önceki yıllara göre ülke için dikkat çeken bir artış.  İçişleri Bakanı ve Göç Bakanı Robert Jenrick, göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırmak için Türkiye ile anlaşma yapma olasılığını acilen inceliyor. Başbakan Rishi Sunak, göçmenleri taşıyan küçük teknelerin Manş Denizi'nden geçişini durdurma sözü verdi. 

Geçen yıl istifa eden İngiltere'nin eski Başbakanı Liz Truss'ın da Türkiye ile kaçak göçmenler konusunda anlaşma yapmak istediği iddia edildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç basında haberlerin çıkmasının ardından yaptığı açıklamada "Sayın Truss ile ilgili basında yer alan bu iddiaların asılsız olduğunu umuyoruz" demişti.

Bununla birlikte Sunak'ın vaadinin anahtarı olarak görülen yasadışı göç tasarısında ülkede tartışılıyor.  Bakanlar, İşçi Partisi'nin eski sözcüsü Barones Chakrabarti tarafından yapılan bir değişikliğin, mevzuatta belirli yasaları iptal eden hükümlere rağmen İngiltere'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları tarafından verilen kararlara uymak zorunda kalmasına yol açabileceğinden korkuyor. Braverman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kural 39 olarak adlandırılan ve sınır dışı uçuşları engelleyebilecek kararlarını görmezden gelebilmek istiyor. Değişiklik, bakanların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere bir dizi özel anlaşmaya bağlı kalmasını gerektiriyor. 

BBC'ye göre geçen yıl Manş Denizi’ni botla aşarak İngiltere'ye ulaşan göçmenlerin çıkış yaptığı ilk 10 ülke arasında Türkiye de vardı. Arnavutluk, Afganistan, İran, Irak, Suriye, Eritre, Sudan, Mısır’ın ardından Türkiye 9. sırada yer aldı.

Muhafazakar Parti'den bir kaynak Telegraph'a, "Chakrabati'nin istediği değişiklik, solcu avukatları Ruanda'ya sınır dışı edilmeleri engellemek için sahte uluslararası hukuk argümanları kullanmaya davet eden bir işgüzar tüzüğünden başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı. Kaynak, İşçi Partisi'ni tekneleri durdurma planlarını suya düşürmek için el altından bir oyun oynamakla suçladı.

Bu ay içinde İstanbul'a gelecek

Jenrick'in bu ay içinde Türk hükümetiyle yasadışı göçmenlerin ülkeden çıkarılmasını kolaylaştıracak olası yeni bir anlaşma üzerinde görüşmelere başlamak amacıyla İstanbul'a uçması bekleniyor. Bir kaynak, ülkenin bu yılın başlarında yıkıcı depremlerden zarar gördüğünü, bunun da ülkedeki kötü ekonomik durumla birlikte artan kaçışlarında arkasında bir faktör olabileceğini söyledi.

"Türkiye endişe kaynağı"

Braverman ayrıca Hindistan'dan yasadışı yollarla gelenlerin artmasından da endişe duyuyor ve bu ülkeyle de geliştirilmiş bir iade anlaşması imzalanmasını isteyeceği tahmin ediliyor. İçişleri Bakanı'na yakın bir kaynak, "Henüz erken ama İçişleri Bakanı, özellikle bu yıl yüksek sayıda yasadışı gelişin yaşandığı ülkelerle geri gönderme anlaşmalarımızı nasıl geliştirebileceğimize bakıyor. Türkiye gerçek bir endişe kaynağı çünkü sayılarda büyük bir artış var ve oradaki insanları daha kolay sınır dışı edebilmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

The National News da yer alan bir iddiaya göre ise İngiltere Başbakanlık Ofisi'nden bir kaynak, NATO Zirvesi öncesi Erdoğan ile telefon görüşmesi yapan Sunak'ın kaçak göçmenler konusunda yardım talebini dile getirdiğini söyledi.

Geçen yıl yapılan bir anlaşmayla Arnavutluk, İngiltere'de Arnavutlar tarafından yapılan sığınmacı başvurularının büyük çoğunluğunun geçersiz sayılması ve bu kişilerin hızla sınır dışı edilmesi amaçlanmıştı. Bakanlar Türkiye ile ayrı bir düzenleme arayışındalar. 2022'deki 45 bin 755'lik rekor geçişin ardından bu yıl şimdiye kadar 12 binden fazla göçmen Manş Denizi'ni geçti.

"Daha fazla taviz verilmeyecek"

Geçtiğimiz hafta Jenrick, hükümetin yasadışı göç yasa tasarısı konusunda daha fazla taviz vermeyeceğini söyledi. BBC Radio 4'ün Today programına konuşan Jenrick, "'Şunu istemiyoruz, bunu istemiyoruz' demek ve bir alternatif sunmamak ciddi ya da yetişkinlere yakışır bir tartışma yöntemi değil. Birleşik Krallık, Avrupa ülkeleri arasında yasadışı göçle mücadele konusunda en kapsamlı plana sahip ülke" dedi. Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper ise tasarıyı işleri daha da kötüleştirecek bir aldatmaca olarak nitelendirdi.