21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2024 13:54 | Son Güncelleme: 21.09.2024 15:16

The Times 3 muhtemel senaryoyu sıraladı: İsrail-Lübnan çatışmasında sırada ne var?

Hizbullah ve İsrail arasındaki gerilim devam ederken dünya diken üstünde gelişmeleri izliyor. The Times, İsrailli bir yetkilinin savaşa dair önümüzdeki haftalarda gerçekleşebilecek 3 öngörüsünü yazdı
The Times 3 muhtemel senaryoyu sıraladı: İsrail-Lübnan çatışmasında sırada ne var?

Sınır ötesi bir pusuya karşılık veren İsrail'in bir aydan uzun bir süre sonra hava harekâtı ve sınırlı kara işgali başlatmasıyla İsrail ve Hizbullah 2006'dan bu yana ilk kez savaşa giriyor olabilir. O dönem Lübnan altyapısını harap eden savaş, Hizbullah'ın caydırılmasına yardımcı oldu ve İsrail'e kuzey sınırında barış kazandırdı; ta ki Hizbullah'ın Gazze'deki Hamas'ı desteklemek için roket saldırılarına başladığı geçen ekim ayına kadar. Bunun sonucunda on binlerce İsrailli kuzey şehirlerini terk etti ve Gazze'deki savaşın sona ermesiyle birlikte İsrail, Lübnan'daki misilleme hava saldırılarından yaklaşan bir askeri harekâta kadar taktiklerinde “yeni bir aşamanın” sinyallerini verdi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkan yardımcısı Eran Etzion, önümüzdeki haftalarda üç senaryonun gerçekleşebileceğini söyledi.

Aynı yöntemden daha fazla

Son on aylık çatışma büyük ölçüde birkaç temel kuralı takip etti: Hizbullah roket atışlarını İsrail'in seyrek nüfuslu kuzeyine yönlendirip Hayfa ve Tel Aviv gibi büyük şehirlerden uzak tutarken, İsrail de misillemelerini güneye ve Hizbullah'ın Lübnan'ın merkezindeki bir diğer kalesi olan Bekaa vadisine yönlendirdi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bu hafta, İsrail'in militan grup tarafından kullanılan binlerce bubi tuzaklı iletişim cihazını patlatarak düzinelerce kişinin ölümüne neden olması ve örgütü ciddi şekilde küçük düşürmesinin ardından söze dökülmemiş anlaşmanın bozulduğunu öne sürdü.

Middle East Institute adlı düşünce kuruluşunda araştırmacısı olan Etzion, “Her şeyden önce şu zamana kadar yapılan yıpratmanın devam etme olasılığı var" dedi ve bir sonraki aşamanın bu temel kuralları genişletebileceğini ifade ederek "Yine yıpratma olabilir ama yoğunluk ve kapsam açısından daha geniş olacaktır. Aynı vurguyla daha fazlası yapılacak" dedi.

Sınırlı bir işgal ile daha geniş bir operasyon

Etzion "İsrail ilk başarısından yararlanmaya karar verebilir ve oyunun kurallarını değiştirmeye ve kuzey sakinlerinin evlerine geri dönebilecekleri olası bir çözüm için koşullar yaratmaya çalışabilir. İsrail, müzakerelerdeki tutumunu değiştirmesi için Hizbullah üzerinde yeterli baskıyı oluşturacağı umuduyla Lübnan'a sınırlı bir işgali de içeren daha geniş bir operasyon başlatabilir" dedi. Müzakereler geçtiğimiz aylarda ABD'nin arabuluculuğunda yürütülmüş ancak başarılı olamamıştı. İsrail, Hizbullah'ın 2006'da ateşkes çağrısında bulunan BM kararına uygun olarak savaşçılarını Litani nehrinin kuzey tarafına, sınırdan yaklaşık 30 kilometre uzağa çekmesini istiyor.

Hizbullah'ı yok etme savaşı

Üçüncü ve uç bir senaryo ise 150.000'den fazla füze ve roketten oluşan cephaneliğiyle savaşta sivri bir güç olan Hizbullah'ı yok etmeye yönelik bir savaş olabilir. Etzion, “İsrail'de, kabinenin en sağında, son birkaç gün içinde yaşananları Hizbullah tehdidini ortadan kaldırmak ve hatta muhtemelen İran'a ciddi bir darbe indirmek için tarihi bir fırsat olarak görenler var. Böyle bir hedef mantıksız olurdu ve kimileri Gazze'ye odaklanmaya devam etmeleri gerektiğini savunuyor" dedi.