30 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.09.2024 15:00 | Son Güncelleme: 30.09.2024 15:05

The Times 5 olası senaryoyu yazdı: İran İsrail'e karşı nasıl bir adım atabilir?

The Times Hizbullah Lübnan'da yenilgiyle yüzleşirken ve İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı savaşı devam ederken, Tahran'ın nasıl misilleme yapabileceğine dair olası 5 senaryoyu yazdı
The Times 5 olası senaryoyu yazdı: İran İsrail'e karşı nasıl bir adım atabilir?

İran, Lübnan'daki en önemli müttefiki Hizbullah'ın feci bir yenilgiyle karşı karşıya kalmasıyla birlikte bölgesel caydırıcılığının temel dayanaklarından birinin birkaç hafta içinde çöktüğünü gördü. Tahran, İsrail'in önce Gazze'de Hamas'ı, ardından da Hizbullah'ı yok etmesine seyirci kalamayacağını söyleyerek İsrail'i misilleme yapmakla tehdit etti. Ancak analistler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu hafta bir kez daha uyardığı gibi, Tahran'ın İran'ın herhangi bir yerini vurabilecek askeri açıdan üstün düşmanına karşı seçeneklerinin sınırlı olduğunu söylüyor. Herhangi bir eylem, İsrail'e yönelik stratejik bir tehditten ziyade sonuçsuz bir intikama benzeyecek.

1- Füze ve İHA saldırıları düzenlemek

Nisan ayında İran, Suriye'deki konsolosluğunun bir hava saldırısıyla yerle bir edilmesinin ardından İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlattı. Saldırıyı günlerce telgrafla bildirmiş, İsrail, ABD ve Fransa'ya füzelerin çoğunu İsrail hava sahasına ulaşmadan engellemek için yeterli zaman sağlamıştı. İran benzer bir saldırıya kalkışabilir ama çok az uyarı olsa bile İsrail ve müttefikleri teyakkuz halinde ve muhtemelen yine bir yaylım ateşini önleyeceklerdir. Ancak bu kez İsrail cezalandırma yoluna gidecektir. Nisan ayındaki saldırının ardından İsrail askeri bir havaalanındaki radar kulesini bombalayarak misilleme yapmış, çok az hasara yol açmış ama İran'a çok daha fazlasını yapabileceğini göstermişti. Başka bir saldırıya misillemesi çok daha zarar verici olacaktır.

2- İran vekillerini ve müttefiklerini saldırılarını yoğunlaştırmaya iter

Hizbullah'ın diz çöktüğü ve Hamas'ın Gazze'de neredeyse yok edildiği bir ortamda İran hala Yemen'deki Husilere ve son on ayda İsrail'e füze fırlatan Irak ve Suriye'deki gruplara güvenebilir. İsrail'in hava savunması karşısında pek başarılı olamadılar, sadece birkaçı geçip gitti ama sembolik bir zafer kazanmak için saldırıları iki katına çıkabilirler.

3- Yurt dışında terör operasyonları

İran, ajanlarını yurt dışındaki İsrailli Yahudi hedeflere saldırı düzenlemek için kullanabilir ya da 1994'te Hizbullah'ın Arjantin'de bir sinagogu havaya uçurarak 85 kişinin ölümüne neden olması da dahil olmak üzere birçok kez yaptığına inanıldığı gibi vekilleri ve müttefikleri tarafından bu tür saldırıları kolaylaştırabilir. Böyle bir saldırıda herhangi bir sorumluluğu olduğunu reddedecektir ancak yine de yaptırımların hafifletilmesi için nükleer görüşmelere yeniden başlamak istediği bir dönemde ABD ve Batı'yı daha da yabancılaştırma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.

4- Basra Körfezi'nde hedef nakliye

İran geçmişte ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerine baskı yapmak için küresel petrol tedariki için kilit bir su yolu olan Basra Körfezi'ndeki gemileri hedef aldı ve ABD'yi İsrail'e baskı yapmaya zorlamak için bunu tekrar yapabilir. Ancak ABD'nin bölgedeki askeri varlıklarını büyük ölçüde artırması caydırıcı olabilir.

5- Siber saldırılar

İran son yıllarda siber savaş faaliyetlerini genişletmeye ve geliştirmeye çalışarak hem ABD'yi hem de İsrail'i ve hatta İngiltere'yi hedef aldı. Bu tür saldırılarda, 2022 yılında İsrail hükümetine ait bazı web sitelerinin çökmesine neden olan bir saldırı da dahil olmak üzere, sınırlı başarı elde ettiler. Böyle bir hamle, 2021'de İran'ın Natanz nükleer tesisini karartarak siber savaş konusunda çok daha becerikli olan İsrail'den yine bir yanıt gelmesine neden olabilir.