23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2024 09:59 | Son Güncelleme: 02.09.2024 10:27

The Times AfD'yi analiz etti: Almanya'da aşırı sağın yükselişinin ardındaki nedenler

Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, ülkenin doğusundaki iki eyalette yapılan seçimlere oyların yüzde 32,8'ini alarak birinci parti oldu. The Times'a göre partinin popülaritesinin artmasında göç ve ekonomiye ilişkin korkular etkili oldu
The Times AfD'yi analiz etti: Almanya'da aşırı sağın yükselişinin ardındaki nedenler

Almanya için Alternatif (AfD-Alternative für Deutschland), hafta sonu gerçekleşen seçimlerin ardından Nazi döneminden bu yana bölgesel bir eyalet seçimini kazanan ilk aşırı sağcı milliyetçi parti olarak kabul ediliyor. Saksonya ve Thüringen uzun zamandır AfD'nin kalesi konumunda. Parti en çok eski Demokratik Cumhuriyet'teki (Doğu Almanya) Almanlar arasında popüler. Parti, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından ekonomik ve siyasi entegrasyon sorunlarının devam ettiği bölgelerde başarılı oldu. Parti, düzen karşıtı ve popülist görüşleriyle öne çıkıyor.

AfD neden kuruldu ve neden destek kazandı?

AfD 2013 yılında mali krizin ardından kuruldu. Parti, Almanya'nın Avrupa Birliği'ndeki yoksul ülkeleri kurtarma çabalarını protesto etti. Başlangıçta ekonomistler tarafından euro karşıtı bir parti olarak tasarlandı. Kısa bir süre sonra, dönemin Başbakanı Angela Merkel'in Suriye, Afganistan ve Irak gibi savaştan zarar görmüş ülkelerden gelen bir milyondan fazla mülteciye kapılarını açtığı 2015 mülteci krizinden sonra göç konusuna odaklanan bir harekete dönüştü.

Partinin 2016 manifestosunda “İslam Almanya'ya ait değildir” ifadesi yer alıyordu. AfD'nin 2017'deki bir sloganı “Burkalardan çok bikinileri seviyoruz", 2022'deki kampanya sloganı ise "Önce ülkemiz" idi. Rusya'nın Ukrayna'yı geniş işgalinin ardından yüksek enflasyon ve enerji maliyetleri sıradan Almanlar için ekonomik sorunları daha da kötüleştirdi. Doğal gaz tedarikinin yüzde 55'inin Rusya'dan geldiği ülkede ekonomi 2023 yılında resesyona girdi ve hala tam olarak toparlanmaya çalışıyor. Reel ücretler geçen yıl kriz öncesi trendlerinin yüzde 10 altına düşerken, pek çok kişi göçü suçlamaya istekli görünüyordu.

AfD'nin göçmen politikaları

AfD'nin göç platformu statükodan büyük bir sapmaya işaret ediyor. Politika fikirleri arasında bireysel iltica duruşmalarının kaldırılması ve yurt dışında insanların Almanya'ya girişini engelleyecek bekleme kampları kurulması yer alıyor. Ulusal basına göre bu yılın başlarında AfD'li politikacılar neo-Nazilerle gizli bir toplantı yaparak Alman olmayan etnik kökenden gelenlerin sınır dışı edilmesini tartıştı. Parti, göçü sıfıra indirmeyi hedefleyen göçü sınırlandırmak istediğini söyledi.

Çevre politikaları

Almanya'nın iklim değişikliği konusundaki genel ilerici tutumundan ayrılan AfD iklim mevzuatına sürekli karşı çıkıyor. AfD, birçok konut sakininin mevcut fosil yakıt bazlı kazanlarını temiz enerjiyle çalışan ısı pompalarıyla değiştirmesini gerektiren yasayı kaldıracağını iddia ediyor. AfD, Almanya'nın iktidar koalisyonundaki Yeşiller dahil partileri, özellikle de Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck'i sosyal medyada sık sık hakaretlerle hedef aldı.

Ekonomi politikaları

AfD başkan yardımcısı ve bütçe komisyonu sözcüsü Peter Boehringer'e göre parti ekonomi konusunda, büyük ölçüde Almanya'nın savaş sonrası yeniden yapılanmasının temellerini atan Hıristiyan Demokrat politikacı Ludwig Erhard'ın 1948 modeline dayanan “sosyal perspektifli bir serbest piyasa ekonomisi” istiyor. AfD, devletin rolünün sınırları konusunda kararlı ve destekçileri tarafından ilerici ve servetin yeniden dağıtımının bir aracı olarak görülenler de dahil olmak üzere vergileri azaltmaya çalışacak. Ekonomik programında “Devletin yönettiği her türlü ekonomi er ya da geç yanlış tahsis ve yolsuzlukla sonuçlanacaktır” deniyor. Devlet sübvansiyonlarında kesinti ve vergi tavanının yanı sıra servet ve miras vergilerinin kaldırılmasını savunuyor.

Parti daha önce AB'nin gümrük birliğinden ayrılma çağrısında bulunmuştu (ya da “Dexit") ancak o zamandan beri Avrupa şüpheciliği belirsizleşti. AfD, ortak para biriminin Euro Bölgesi'nde ticari dengesizliklere yol açtığını savunarak Almanya'nın euro'dan çıkmasını ve Deutsche Mark'ın yeniden yürürlüğe girmesini istiyor. AfD, Alman ekonomisini 1992 Maastricht Anlaşması öncesindeki koşullara yakın bir duruma geri döndürmeyi hedefliyor.