14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2024 14:26 | Son Güncelleme: 19.03.2024 14:37

The Times analiz etti: Putin modern zamanın Stalin'i mi?

Vladimir Putin'in müttefikleri Rus liderin mirasının yaşamaya devam edeceği konusunda ısrar ediyor. Ancak düşmanları, en güçlü muhalifinin ölümünün ardından kişilik kültürünün parçalanacağına işaret ediyor. The Times analizi, Putin'in iktidardan çekilmesinin ardından olacaklara yoğunlaşıyor
6 Mart 2014'te Beyaz Saray'ın önünde gerçekleşen Ukrayna protestosundaki Stalin ve Putin pankartı
6 Mart 2014'te Beyaz Saray'ın önünde gerçekleşen Ukrayna protestosundaki Stalin ve Putin pankartı

2024 seçimlerini ezici bir üstünlükle kazanarak 6 yıl daha ülkeyi yönetecek olan Vladimir Putin, Rusya'nın gelmiş geçmiş en yaşlı lideri olma yolunda ilerliyor. 76 yaşına gireceği Ekim 2028'e kadar iktidarda kalırsa, Kremlin'in en yaşlı üyesi olarak eski Sovyet lideri Leonid Brejnev'i geride bırakacak. Ayrıca 2030'da yeni bir dönem için güvenoyu alması halinde Rusya'nın en uzun süre görevde kalan lideri olarak Joseph Stalin'i de geçmiş olacak.

Muhalifleri ölmesini bekliyor

2020 yılın aceleyle yapılan anayasa değişikliği uyarınca Putin 83 yaşında olacağı Mayıs 2036'ya kadar iki dönem daha görev yapabilecek. Putin her ne kadar dünya standartlarında tıbbi bakımdan faydalansa ve düzenli egzersiz yapsa da muhalifler açıkça Putin'in o günleri görememesini umuyor. Örneğin Ukrayna'da popüler bir Telegram kanalının adı "Putin öldü mü?". Kanalda her gün tek bir cümle paylaşılıyor "Ne yazık ki Putin bugün ölmedi".

Ölürse görev başbakana geçecek

Putin'in ölümcül bir hastalıktan muzdarip olduğuna dair sık sık söylentiler çıksa da hiçbiri doğrulanmadı. 2022 yılında CIA direktörü William Burns şöyle demişti: Söyleyebileceğimiz kadarıyla kendisi son derece sağlıklı. Putin'in görev başında ölmesi halinde başkanlık geçici olarak başbakana geçecek. Bu görev şu anda eski bir vergi memuru olan Mikhail Mishustin tarafından yürütülüyor.

"Putin'den sonra Putin olacak"

Putin'in müttefikleri onun mirasının yaşayacağı konusunda ısrarlı. Rus parlamentosu başkanı Vyacheslav Volodin 2020'de "Putin'den sonra Putin olacak. Başkan Putin'den sonra olacak her şey onun koyduğu şablonlara göre gerçekleşecek" dedi. Ancak Putin'in müttefiklerinin ve düşmanlarının da çok iyi bildiği gibi bunun hiçbir garantisi yok.

Stalin'in ölümünden üç yıl sonra, 1956'da halefi Nikita Kruşçev, Komünist Parti kongresinde Stalin'in kişilik kültünü ve tasfiyelerini eleştiren bir konuşma yaptı. Bu konuşmayı anıtların söküldüğü, sokakların isimlerinin değiştirildiği ve Stalin'in naaşının Vladimir Lenin'in mumyalanmış cesedinin yanına yerleştirildiği Kızıl Meydan'daki mozoleden kaldırıldığı bir "Stalinsizleştirme" programı izledi. Putin'in 2000 yılında iktidara gelmesinin ardından Stalin'in itibarı yükseldi.