ABD'de Temsilciler Meclisi istihbarat komitesi başkanı Mike Turner, Rusya'nın uzaya nükleer silah konuşlandırma planın ulusal güvenliği tehdit ettiğini iddia etti. Bu iddialara Kremlin’den derhal cevap verdi ve Sözcü Peskov ABD basınındaki haberlerin bir ‘aldatmaca’ olduğunu söyledi. Rus lider Vladimir Putin’in süper silahlara derin bir ilgisi olduğu dünya tarafından biliniyor. Peki Rusya’nın dünya yörüngesine nükleer silah yerleştirdiği bir senaryoda bizi neler bekleyebilir?
21. yüzyılın savaş alanı uzay olabilir
Potansiyel olarak ABD uydu sistemlerini hedef alan nükleer cihazları yörüngeye yerleştirmek, Rusya'nın büyüyen saldırgan yeteneklerinde yeni bir sınır oluşturabilir ve uzayı 21. yüzyılın savaş alanına dönüştürebilir. Bu durum ABD'yi uzay merkezli yeni karşı önlemler geliştirmeye ve uygulamaya zorlayacak ve göklerde yeni doğmakta olan silahlanma yarışına başka bir tehlikeli bileşen daha ekleyecek. Rusya dünya yörüngesine nükleer silah koyarsa ABD yeni karşı önlemler almak zorunda kalacak ve bu da küresel gerilimi artıracak.
Uydusavar silahını test etti
Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran uzayla ilgili yeteneklere ve özellikle uydu karşıtı silahlara yoğun yatırım yapıyor. Bu durum ABD ordusunun tüm birliklerinin navigasyon ve saldırılar için bağlı olduğu küresel uydu ağı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Rusya'nın zaten agresif bir uydu karşıtı yeteneği var. Uzayda bulunan bir uydusavar silaha ilişkin en az bir onaylanmış test gerçekleştirdi. Bir keresinde mermiyle donatılmış mini uydu ana gemiden fırlatıldı ve daha sonra test atışına tabi tutuldu. Rus uyduları da tehditkar bir şekilde ABD uydularının yakınına çekildi. 2021'de Rusya füze karşıtı silahını test etmek için Sovyet döneminin feshedilmiş Cosmos 1408 uydusuna ateş açarak parçalara ayırdı.
Geçen yıl ABD, Kremlin'in Ukrayna'daki drone operasyonlarına müdahale etmek için uzaydaki GPS sinyallerini kapsamlı bir şekilde karıştırmasını kullandığı konusunda uyarmıştı. Şu anda Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde görev yapan eski üst düzey Pentagon istihbarat yetkilisi Kari Bingen, "Rusya, savaş alanında bazı karşı-uzay silahları kullanıyor" dedi. Rusya'nın ayrıca Amerikan uydularını kör edecek Kalina adında yer tabanlı bir lazer sistemi geliştirdiği söyleniyor.
Uzaydaki nükleer silah tüm uyduları etkileyecek
O halde Rusya neden bir sonraki adımı atıp uzay sistemlerini nükleer cihazlarla silahlandırsın? Uzaydaki bir nükleer patlamadan kaynaklanan radyasyon, patlamanın görüş alanı içindeki tüm uyduları yok edecektir. ABD'nin iletişim ve erken uyarı sistemleri üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir.
Uzayda havanın olmaması nedeniyle nükleer bir patlamadan çıkan radyasyon ışık hızında ilerleyecek. ABD uyduları kinetik saldırılara ve elektronik karıştırmaya dayanacak şekilde sertleştirildi, ancak hedefli bir nükleer saldırıya karşı savunmasız kalacaklar.
Anlaşmayı ihlal etmiş olacak
Nükleer silahların yörüngeye fırlatılması, Rusya tarafından imzalanan 1967 Dış Uzay Anlaşması’nın ağır bir ihlali anlamına geliyor. Anlaşma, nükleer veya diğer kitle imha silahlarının yörüngeye ya da gök cisimlerine yerleştirilmesini yasaklıyor.
Çin de nükleer yarışında
Nükleer silahları yörüngeye yerleştirme potansiyeli Çinliler tarafından 2021'de dramatik bir şekilde ortaya konuldu. Pekin yörüngeye uzun menzilli füze fırlattı ve hipersonik bir aracı düşürdü. ABD ordusu, bunun nükleer savaş başlığı taşıyabilecek ilk silah olarak göründüğünü söyledi ancak Pekin yalanladı.
Bu teknoloji yeni değil. 1960'larda Sovyetler Birliği'nin öncülüğünü yaptığı bu sistem, daha sonra fraksiyonel yörünge bombardıman sistemi (Fobs) olarak adlandırıldı. Ancak Çin'in 2021'deki başarılı testi ve şimdi Rusya'nın uzaya nükleer silahlı bir uydusavar sistemi fırlatma planı olasılığı, ABD ve batılı müttefiklerinin karşı karşıya olduğu kâbus senaryolarına vurgu yapıyor.