27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2023 18:14 | Son Güncelleme: 20.06.2023 00:15

Titanik'in enkazını göstermek için kullanılan turistik denizaltı okyanusta kayboldu

Buz dağına çarparak batan ve 1514 kişinin ölümüne neden olan Titanik'in enkazını göstermek için turistik amaçla kullanılan denizaltı araçlardan biri Atlas Okyanusu'nda kaybolurken, aracın içinde İngiliz milyarder Hamish Harding'in de bulunduğu belirtildi
Titanik'in enkazını göstermek için kullanılan turistik denizaltı okyanusta kayboldu

İnsanları Titanik'in enkazını görmeye götürmek için kullanılan bir denizaltı Atlas Okyanusu'nda kayboldu. Boston Sahil Güvenliği BBC'ye yaptığı açıklamada Newfoundland açıklarında bir arama kurtarma operasyonunun devam ettiğini söyledi. ABD Sahil Güvenliği, denizaltıda 5 kişinin olduğunu duyururken İngiliz milyarder Hamish Harding'in de geminin içinde bulunduğu kaydedildi.

Havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın İngiliz sahibi milyarder Hamish Harding'in üvey oğlu Brian Szasz, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, babasının Titanik'e inen araçta bulunduğunu belirterek herkesin dua etmesini istedi. Daha sonra Szasz, söz konusu paylaşımını silerek, "Annem gizlilik nedeniyle paylaşımımı ve ilgili diğer paylaşımları silmemi istedi. Desteğiniz için teşekkürler" ifadesini kullandı.

Hamish Harding


Action Aviation'ın da olay öncesi Twitter hesabından "Denizaltı başarıyla hareket etti, Hamish şu anda dalıyor" paylaşımında bulunmuştu.

Dalıştan 2 saat sonra irtibat kesildi

6,4 metre uzunluğundaki denizaltı ile irtibatın dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesildiğine işaret edilen açıklamada, son sinyalin pazar sabahı alındığı, dolayısıyla denizaltının 24 saatten daha uzun zamandır kayıp olduğu aktarıldı.

Derin deniz seferleri düzenleyen özel bir şirket olan OceanGate Expeditions, yaptığı açıklamada kayıp denizaltının kendisine ait olduğunu ve gemide insanların bulunduğunu doğruladı. Pazartesi günü yapılan açıklamada "Mürettebatı güvenli bir şekilde geri getirmek için tüm seçenekleri araştırıyor ve harekete geçiriyoruz. Tüm odağımız denizaltıdaki mürettebat ve aileleridir" denildi.

Uzun yıllardır küçük denizaltılar zaman zaman turistleri ve uzmanları okyanus yüzeyinin yaklaşık 3 bin 800 metre altındaki Titanik'in enkazını görmeye götürüyor. Enkazı görmek üzere 8 saat sürecek keşif gezisinde yer almak isteyen turistler 250 bin dolar ödüyor.

Denizaltısı kaybolan şirket, enkaza düzenlediği turu "Gündelik hayatın dışına çıkın ve gerçekten olağanüstü bir şeyi keşfetme şansını elde edin" sözleriyle tanımlıyor.

8 saat sürüyor

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dalgıç beş kişi alabiliyor ve bu kişiler genellikle bir pilot, üç ücretli misafir ve içerik uzmanı olarak adlandırılan bir kişiden oluşuyor. Batığa yapılacak tam bir dalışın, iniş ve çıkış da dahil olmak üzere, toplam 8 saat sürdüğü belirtiliyor. 

Titanik enkazının bulunduğu nokta


Titanik'in enkazı
 Atlas Okyanusu'nun dibinde yüzeyin 3 bin 800 metre altında, Kanada'nın Newfoundland kıyılarının yaklaşık 600 km açığında bulunuyor.

Gemi, Kuzey Atlas Okyanusu'na gömülmüştü

Asla batmayacağı iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıkmıştı. Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buzdağına çarptıktan sonra Kuzey Atlas Okyanusu'nda sulara gömülmüştü.

Kazada bin 500'den fazla kişi yaşamını yitirmişti, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can vermişti. Gemide sadece bin 178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı.

Çok sayıda romana ve filme konu Titanik'in enkazı, 1985'te Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. 1987-2004 yıllarında yapılan dalışlarda, batıktan çok sayıda eşya çıkarılmıştı.