13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.05.2023 14:11 | Son Güncelleme: 10.05.2023 14:56

Trump artık yasal olarak bir cinsel tacizci: 2024 adaylığını etkileyecek mi?

New York mahkemesi, yazar E. Jean Carroll tarafından taciz ile suçlandığı davada, ABD eski Başkanı Donald Trump'ı suçlu buldu. The Guardian ABD'nin eski bir devlet başkanının böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalmasını nasıl karşıladığını yazdı
Trump artık yasal olarak bir cinsel tacizci: 2024 adaylığını etkileyecek mi?

ABD eski başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump hakkında dün 2024 ABD seçimlerini etkilemesi beklenen karar verildi. Trump 1990'lı yıllarda yazar E. Jean Carroll'ı taciz ettiği suçlamasıyla mahkemede yargılandı ve suçlu bulundu. Ancak Trump'ın suçlu bulunmasından daha şaşırtıcı bir şey var. O da ABD'nin taciz konusunu ne kadar normal karşıladığı.

Donald Trump'ın ABD başkanlığının gizemlerinden biri de büyük bir cinsel istismar skandalının olmamasıydı. Ancak Trump'ın Beyaz Saray'ı yeniden kazanma çabası farklı bir gerçekle yüzleşmek zorunda: Trump artık yasal olarak cinsel tacizci olarak tanımlanıyor. Salı günü New York'taki davada jüri üyeleri, eski başkanın 1990'larda dergi yazarı E Jean Carroll'a cinsel tacizde bulunduğunu ve ardından onu yalancı olarak damgalayarak karaladığını tespit ederek yaklaşık 5 milyon dolar tazminat ve cezai tazminat ödenmesine karar verdi.

Daha önce de suçlandı ama ilk defa yasal olarak kanıtlandı

Bu, daha önce başka kadınlar tarafından cinsel suistimal veya saldırı ile suçlanan ancak hiçbir yasal sonuçla karşılaşmayan bir adam için bir hesaplaşma anıydı. The Guardian'ın haberine göre bu aynı zamanda 2024 yılında Beyaz Saray için yarışacak Cumhuriyetçi aday için de vahim bir karar oldu. Yine de belki de daha şok edici olan şey Amerika'nın ne kadar şok edilemez hale geldiğiydi.

Medyada da Trump'ın işinin bittiğine dair bir beklenti yoktu. Sürekli skandal makinesi olması normalleşti. Diğer politikacıları batıracak tartışmaları atlatmak için kendine özgü  yalan yeteneği artık kabul edildi. Axios web sitesi şunları yazdı: Trump'ın tuhaf silahı: Kötü haber.

Tutuklanmasını isteyenler bile başkan olarak Trump’ı istiyor

Pazar günü yayınlanan Washington Post-ABC News anketinde Trump, iki görevden alma ve bir suç iddianamesine rağmen Joe Biden'a yedi puan fark attı. Şaşırtıcı bir şekilde, Trump'ın tutuklanması gerektiğini düşünen katılımcıların yüzde 18'i hala onu mevcut başkana tercih ediyor.

Bu bağlamda, hukuk kararının Trump'ın yasal sıkıntılarını muhaliflerinin onu zayıflatmaya yönelik ortak çabalarının bir parçası olarak gören çekirdek destekçileri üzerinde bir etki yaratması pek olası görünmüyor. Trump Truth Social platformunda "Bu karar bir rezalettir. Tüm zamanların en büyük cadı avının devamıdır!" ifadelerini kullandı

“Suçlamaya rağmen ABD halkı enflasyona odaklanır”

Fox News'e konuşan Tennessee Senatörü Bill Hagerty konuyla ilgili olarak "Manhattan'daki bu yasal sirkin ortaya çıkışını izledik. Bu sadece son perde. Bu yıllardır devam ediyor. Bu tür saldırılara karşı koyma becerisi inanılmaz ve Amerikan halkı da ona verdiği destekle inanılmaz" dedi.Cumhuriyetçi Ulusal Komite Başkanı Ronna McDaniel de aynı kanaldaki konuşmasında "Taciz suçlamasına rağmen Amerikan halkının güney sınırımızda olup bitenlere ve enflasyona odaklanacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Siyasi analist ve anketör Cornell Belcher attığı tweet'te "Ne yazık ki bu cinsel saldırı kararı Trump'ın GOP ön seçim yarışını olumsuz etkilemeyecek, ancak genel seçimlerde 2024 cinsiyet uçurumu GOP için özellikle taşrada çok daha geniş ve derin bir uçurum haline gelecektir" dedi.