ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail-Hamas savaşı devam ederken Gazze'nin Amerika Birleşik Devletleri tarafından "alınarak" bir "özgürlük bölgesi"ne dönüştürülmesini istediğini söyledi. Agence France-Presse’in (AFP) haberine göre Trump, Katar’daki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Gazze için çok iyi olduğunu düşündüğüm bazı fikirlerim var. Burasını bir özgürlük bölgesi yapalım, Amerika Birleşik Devletleri müdahil olsun ve burayı bir özgürlük bölgesi haline getirsin,” dedi ve ekledi:
“Amerika Birleşik Devletleri’nin Gazze’yi alması, sahiplenmesi ve bir özgürlük bölgesine dönüştürmesiyle gurur duyarım.”
Trump'ın Orta Doğu ziyaretinde neler oldu?
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında, iki ülke 142 milyar dolar değerinde silah anlaşmasına imza attı, Riyad'ın "en güçlü ortakları olduğunu" söyledi. Suudi Arabistan, ABD'ye 600 milyar dolarlık yatırım yapma taahhüdünde bulundu.
Bu gelişmeden sonra Trump-Erdoğan-Şara ve Selman arasında dörtlü Suriye zirvesi yapıldı. Liderler burada stratejik iş birliği konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Trump daha sonra Katar'ı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçerek ayağının tozuyla 200 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Boeing ile Katar arasında yapılan bu anlaşmanın yanı sıra iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.2 trilyon dolara yükselmesi gündemde.
Türkiye'ye silah satışı
BBC Türkçe'nin haberine göre ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 13 Nisan'da Türkiye'ye 304 milyon dolar değerinde füze ve ilgili ekipmanların olası satışını onayladığını açıkladı.
Satış onayı, AIM-9X Sidewinder Block II füzeleri ile AIM-120C-8 Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füzeleri kapsıyor.
Türkiye'nin 79 milyon dolar karşılığında 60 adet AIM-9X Sidewinder Block II füzesi ve bunlara için 11 adet taktik yönlendirme ekipmanı alımına onay verildi.
Bunlar kısa menzilli havadan havaya füzeler ve savaş uçakları tarafından diğer savaş uçaklarını düşürmek için kullanılıyor. Son olarak bu yıl ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasıyla birlikte, Türkiye'ye F-35 satışına izin verilebileceğine dair haberler de basında yer almıştı.
Kaynak: Gazete Oksijen