16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2024 10:03 | Son Güncelleme: 31.05.2024 10:23

Trump davasının tarihi kararı manşetlerde: Tamamen suçlu

Dünya medyası sus payı davasının benzeri görülmemiş sonucunu ele alırken, ABD'nin eski başkanı Donald Trump bugün dünyanın dört bir yanında ön sayfalarda yer alıyor. Birçok gazete Trump'ın suçlu olduğunu yazdı
Trump davasının tarihi kararı manşetlerde: Tamamen suçlu

Donald Trump'ın tarihi sus payı davasında iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan 34 suçun tamamından suçlu bulunmasının ardından The Guardian'ın cuma günkü manşeti “Tüm suçlamalardan suçlu bulundu” oldu.  Mevcut ya da eski bir ABD başkanına karşı eşi benzeri görülmemiş ilk ceza davasında jürinin bir karara varması 12 saatten az sürdü.

Kararın Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucunu etkileyip etkilemeyeceği sorusuna gelince ki anketler Trump'ın görevdeki Joe Biden karşısında favori olduğunu gösteriyor, gazetenin Washington büro şefi David Smith net: Eğer bu etkilemezse, belki de hiçbir şey etkilemez.

Göreve uygun olmama nedenini hatırlatıyor

Mahkumiyet kararının verildiği şehrin gazetesi olan New York Times'ın manşeti de çok farklı değil. Kararın ardından yayınlanan bir görüş yazısında gazetenin yayın kurulu şu açık değerlendirmeyi yaptı: Jürinin kararı ve duruşmada sunulan gerçekler, Donald Trump'ın göreve uygun olmamasının pek çok nedenini bir kez daha, belki de bugüne kadarki en açık şekilde hatırlatıyor. Bu iğrenç davadan çıkacak en iyi sonuç, hukukun üstünlüğünün herkesi, hatta eski başkanları bile bağladığının kanıtlanması.

Alman Der Spiegel, eski cumhurbaşkanının mahkum edildiği her suç için bir tane olmak üzere 34 kez  “Suçlu!” ifadesiyle karakteristik olarak yaratıcı bir manşet attı. Haftalık New Yorker dergisi bu kapağı bir sonraki baskıya yetiştirmek için rekor bir hızla çalıştı.

Derginin editörü David Remnick, mahkûmiyet kararının “eski başkanın hukuk tarihindeki en son leke” olduğunu söylüyor ancak bu davadaki suçluluğuna rağmen nihai kararın Kasım ayında seçmenler tarafından verileceğini belirtiyor. Washington Post manşetinin altında, kıdemli eleştirmen Robin Givhan'ın “Trump jürisini kutsayın, karar için değil ama hizmetleri için” şeklindeki yorumuna yer verdi. 

Givhan, “Amerikalıların gökyüzünün mavi mi yoksa çimlerin yeşil mi olduğu konusunda bile anlaşamadıkları bir dönemde, iki ay öncesine kadar hepsi birbirine yabancı olan beş kadın ve yedi erkek, eski başkan Donald Trump'ın suçlu olduğu konusunda hemfikir oldular” diye yazdı. 

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi “Trump sus payı davasında suçlu bulundu” başlığıyla çıktı. Gazete, davanın Trump'ı Beyaz Saray'a geri döndürebilecek bir kampanyanın tam ortasına düştüğünü ve “bir yargıcın onu hapse gönderip göndermeyeceğine karar vermesinden aylar sonra” gerçekleştiğini belirtti. 

Gazetenin New York'taki muhabiri Will Pavia, “Kamuoyu yoklamaları, mahkumiyet kararının bazı seçmenleri ürkütebileceğini gösteriyor” dedikten sonra birçok siyasi stratejistin “Kasım ayında bir etkisi olacağından kuşku duyduğunu” ekledi. 

Telegraph, Trump'ın Joe Biden ile birlikte kararın ardından bir bağış kampanyası başlattığını ve eski başkanın bağış talebinde bulunduğunu “Ben siyasi bir mahkumum!” ifadesiyle aktardı.

Ancak gazetenin ABD editör yardımcısının analizi, mahkumiyetin “yaşayan hafızadaki” herhangi bir başkanlık yarışındaki en büyük an olduğunu belirtirken, Biden'ın kampanyasının “bunun zaferlerini güvence altına alacağına inanıyorlarsa, hayal kırıklığına uğrayabileceklerini” söyledi. Trump'ın dava sırasında ifade veren yetişkin film yıldızı Stormy Daniels ile çekilmiş bir fotoğrafının altında Mirror'ın manşetinde sadece “Trump suçlu” ifadesi yer alıyor.

Tarihsel olarak Trump'ın destekçisi olan ancak son yıllarda Trump ile daha karmaşık bir ilişki geliştiren tabloid gazete New York Post, perşembe günü kararın ardından Trump'ın suratının asık olduğu bir fotoğrafı manşetine taşıdı. Ancak gazetenin yayın kurulu kararı sert bir dille eleştirdi ve “Trump mahkemenin kurbanı oldu, kamuoyunun Kasım ayında Biden'a oy vermesi için daha fazla neden” başlığı altında bir görüş yazısı yayınladı.