16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2024 23:19 | Son Güncelleme: 15.10.2024 23:24

Trump: Putin ile konuşmuş olsaydım akıllıca olurdu

ABD eski Başkanı Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada Beyaz Saray'dan ayrıldığından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşüp görüşmediğini söylemekten kaçındı ancak görüşmüş olmasının akıllıca olacağını söyledi
Trump: Putin ile konuşmuş olsaydım akıllıca olurdu

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait'e verdiği mülakatta dikkat çeken açıklamalarda bulunan Trump, Başkanlık görevinin ardından Putin ile görüşüp görüşmediği sorusuna "Bu konuda yorum yapmıyorum ama görüştüysem bunun akıllıca bir şey olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer insanlarla dostsam, insanlarla bir ilişkim varsa, bu iyi bir şeydir, kötü bir şey değil"

Gazeteci Bob Woodward'ın kitabında, Trump'ın 2021'in başlarında başkanlığı bırakmasından bu yana ikilinin birçok kez iletişim kurduğunun yazmasından bu yana Trump'ın Putin ile perde arkasında görüştüğü yönünde spekülasyonların kaynağı oldu.

Trump'ın Putin ilgisi

Trump, başkanlığı boyunca Putin'i övmüş ve Moskova'nın 2016 seçimlerine müdahale etme çabaları konusunda Rus istihbaratına ABD istihbaratından daha fazla inandığını söylemişti. Trump geçen hafta ABC News Muhabiri Jonathan Karl'a verdiği mülakatta iki liderin son zamanlarda görüştüğünü kesin bir dille yalanladı.

Karl, "Yani Beyaz Saray'dan ayrıldığınızdan beri onunla konuşmadınız mı?" diye sordu. Trump ise "Hayır, öyle bir şey yapmadım. Bu yanlış" diye yanıt verdi.

Salı günkü mülakatta Putin'le yakın ilişkisini defalarca dile getirmesine rağmen Trump, ona karşı sert olduğunda ısrar etti ve Kuzey Akım 2 boru hattını sonlandırdığını tekrarladı. Micklethwait'in ısrarlı soruları karşısında Trump "Bu konularda yorum yapmadığımı söyledim" dedi.

Trump ayrıca, 6 Ocak 2021'de Trump yanlısı bir güruhun ABD Kongre Binası'na saldırmasına rağmen 2020 seçimlerinin barışçıl bir iktidar geçişiyle sona erdiğini savundu. Trump, Başkan Joe Biden'ın göreve başladığı gün Florida'daki evine gittiğini belirtmeden önce seçim sonuçlarına verilen tepki hakkında "İnsanlar öfkeliydi. Ancak sevgi ve barış vardı. Bazı insanlar Kongre Binası'na gitti ve orada çok garip şeyler oldu. İnsanların polis tarafından Kongre binasına sokulduğu, insanların 'İçeri girin' diye bağırdığı bir sürü garip şey" şeklinde konuştu.

İlave gümrük vergilerini savundu

Olası bir ikinci Trump dönemini dört gözle bekleyen eski başkan, birçok ithalata önemli gümrük vergileri koyma planlarını da savundu. 

Trump, yabancı şirketlerin ABD'de tek bir araba bile satmasına izin vermeyeceğini iddia etti ve gümrük vergileri için "%100, %200 ya da %2,000" gibi rastgele rakamlar verdi. Trump, "Gümrük vergisi ne kadar yüksek olursa, şirketin ABD'ye gelip gümrük vergisini ödemek zorunda kalmamak için ABD'de bir fabrika kurma olasılığı o kadar artar" dedi.