05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 15.08.2025 20:09 | Son Güncelleme: 15.08.2025 21:30

Trump: Putin'le görüşme iyi geçmezse çekip giderim

ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin'le Alaska'da yapacağı görüşmede anlaşmazlık yaşanması ihtimaline ilişkin, "Eğer işler yolunda gitmezse hızla eve dönerim. Çekip giderim" dedi
Trump: Putin'le görüşme iyi geçmezse çekip giderim
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmenin iyi geçmemesi halinde "çekip gideceğini" söyledi. Trump, Fox News'e verdiği demeçte, bugün Alaska'da yapılacak ABD-Rusya zirvesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Başkan Trump, Putin ile görüşmek üzere yolda olduğunu, görüşmenin iyi geçeceğini düşündüğünü belirtti.

Görüşmede bir anlaşmazlık yaşanması ihtimalini de değerlendiren Trump, "Eğer işler yolunda gitmezse hızla eve dönerim. Çekip giderim" dedi.

"Bugün bir ateşkes olmazsa mutsuz olacağım"

Trump, Putin ile yapacağı görüşme için Alaska'ya giderken uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Trump, "Ateşkesin hemen bugün olup olmayacağından emin değilim. Ama eğer bugün bir ateşkes olmazsa mutsuz olacağım." dedi. Kesin bir şeyler görmek istediğini belirten Trump, "Ateşkesin Avrupa ile alakası yok. Avrupa bana ne yapacağımı söylemiyor ama onlar da (sürece) dahil olacak. Elbette bu süreçte (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenski de olacak ama ne olacak görmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Trump, Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan ABD'nin maddi gelir elde ettiğini ancak bunu umursamadığını çünkü "ölümlerin durmasını" istediğini vurguladı.

Alaska'ya ulaştı

Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı görüşme için Alaska eyaletinin Anchorage kentine ulaştı. Trump'ın, Putin ile ikili ilişkiler ve Rusya-Ukrayna savaşını görüşmek üzere üst düzey ABD'li heyetle bindiği Air Force One uçağı, Alaska'nın Anchorage kentine indi. Uçaktaki heyette, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hazine Bakanı Scott Bessent, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe yer alıyor.

Putin anlaşmak istiyor

ABD Başkanı Trump ile Putin, bugün Alaska eyaletinin Anchorage kentinde bir araya gelecek. Trump, Fox News Radio'ya dün yaptığı açıklamada, olası bir ateşkes süreci konusuna ilişkin, "Hemen ateşkesin sağlanıp sağlanmayacağını bilmiyorum ama bence bu gerçekleşecek" değerlendirmesini yapmıştı. ABD Başkanı, Putin'in artık anlaşmak istediğini düşündüğünü vurgulayarak ilk görüşmenin başarılı geçmesi halinde hemen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi arayıp bu iki liderin bir araya geleceği ikinci bir zirveyi ayarlayacağını belirtmişti.

"Bu ilk görüşme, ikinci görüşmeyi hazırlar. İkinci toplantı çok önemli olacak çünkü bu toplantıda bir anlaşma yapabilirler. Burada sınırlar ve topraklar konusunda birtakım tavizler verilecek." diyen Trump, zirvenin başarılı olmama ihtimalinin yüzde 25 olduğunu ifade etmişti. Trump, Alaska Zirvesi'nden Rusya-Ukrayna savaşını durduracak bir formül çıkmaması halinde Rusya'ya yaptırım uygulayacağını yinelemişti.

Kaynak: AA