26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.11.2022 11:40 | Son Güncelleme: 16.11.2022 12:00

Trump'ın adaylığına tepki: Seçimi kaybedecek tek Cumhuriyetçi o

Donald Trump üçüncü kez başkan adaylığını açıklamasına ilk tepkiler parti içinden geldi. Genel kanı eski Başkan'ın kendini beğenmiş öfkesinin 2022'deki gibi 2024'te de işe yaramayacağı yönünde. Hatta Beyaz Saray'da adaylığını kaybedebilecek tek Cumhuriyetçi ismin Trump olduğunu savunanlar var
Trump'ın adaylığına tepki: Seçimi kaybedecek tek Cumhuriyetçi o

Seçim kaybeden bir ABD eski Başkanı'nın yeniden aday olması sık görülen bir durum değil. Ancak Donald Trump bunu umursamadı ve “Amerika’nın geri dönüşü şimdi başlıyor" diyerek 2024 Başkanlık seçimleri için adaylığını ilan etti. 76 yaşındaki lider, Cumhuriyetçileri zafere taşıyacak kişinin kendisi olduğunda ısrar etse de partinin üst düzey isimleri kampanyanın büyük bir hata olduğunu savundu. Hatta Trump'ın eski yardımcıları yeni kampanyanın 2020'dekinden çok 2016’dakine benzeyeceğini iddia etti.

Ocak 2019'dan Mart 2020'ye kadar Trump'ın özel kalem müdürü olarak görev yapan Mick Mulvaney, CNN'e yaptığı açıklamada "Trump'ın adaylığını doğru bulmuyorum. Bence kaybedebilecek tek Cumhuriyetçi o" dedi.

Mulvaney, Ron DeSantis ya da Tim Scott'in parti içinde Donald Trump'ı alt edebileceğini ancak liderlik yarışının 5-6 aday arasında geçeceğine dikkat çekti.

Arkansas valisi Asa Hutchinson, Trump'ın kampanyasını egoist ve hatalı olarak nitelendirdi. Trump'ın Biden'ın başarısızlıkları konusunda haklı olduğunu söyleyen Hutchinson "Ancak öfkeyi teşvik eden kendini beğenmiş tavrı değişmedi. Bu 2022'de işe yaramadı ve 2024'te de işe yaramayacak. Daha iyi seçenekler var" dedi.

Seçmenler çılgınlığa karşı

Eski New Jersey valisi Chris Christie ise daha önce danışmanlığını yaptığı eski başkanın kampanyasını duyurmadan hemen önce bu adaylığa şiddetle karşı olduğunu ilan etti. Aralarında Cumhuriyetçi valiler, üst düzey bağışçılar ve danışmanların da bulunduğu yüzlerce kişilik bir kalabalığın önünde konuşan Christie, Salı sabahı yaptığı açıklamada seçmenlerin 2022 ara seçimlerinde 'çılgınlığı reddettiğini' söyledi. Christie geçen haftaki seçimlerin ötesine geçerek Cumhuriyetçilerin 2020 ve 2018'deki kayıplarından da Trump'ın sorumlu olduğunu söyledi.

"Mars'a Amerikan bayrağı dikeceğim"
 

Trump üst düzey Cumhuriyetçiler ve medyanın yarıştan uzak durmasını tavsiye etmesine rağmen adaylığını; çalışan insanlar, Amerika'nın enerji bağımsızlığını yeniden tesis etmek, seçimlerde reform yaparak 'sadece kağıt oy pusulaları' kullanılmasını sağlamak ve 'büyüklük gündemini' yeniden tesis etmek üzerine kuracağına söz verdi. Trump konuşmasını, bazıları bu yılki kampanya tarzı mitinglerde yaptığı açıklamalara benzeyen çeşitli kampanya vaatleriyle süsledi. Uyuşturucu satıcılarına idam cezası vereceğini, transseksüel kadınların kadın sporu yapmasını yasaklayacağını, Mars'a Amerikan bayrağı dikeceğini, nükleer bir 'füze kalkanı' inşa edeceğini ve aşı olmadıkları için işten atılan hizmet üyelerini yeniden işe alacağını söyledi.

Trump "Bu benim kampanyam olmayacak. Bu hepimizin kampanyası olacak. Çünkü karşı karşıya olduğumuz devasa yolsuzluğu yenebilecek tek güç sizsiniz, Amerikan halkı" dedi ve MAGA hareketinin son altı yılını, ara dönem desteklerini ve Washington'a karşı verdiği savaşı kutladı.