05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2023 12:17 | Son Güncelleme: 08.09.2023 13:24

Trump'ın eski danışmanı Kongreyi tahkir ile suçlanıyor

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın eski Ticaret Danışmanı Peter Navarro, 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi özel komitesinin ifade çağrısına uymadığı gerekçesiyle Kongreyi tahkir ile suçlandı
ABD eski Başkanı Donald Trump'ın eski Ticaret Danışmanı Peter Navarro
ABD eski Başkanı Donald Trump'ın eski Ticaret Danışmanı Peter Navarro

ABD basınında çıkan haberlere göre, başkent Washington'daki federal savcılar, Trump'ın eski Ticaret Danışmanı Peter Navarro hakkında iddianame hazırladı. Navarro, Temsilciler Meclisi 6 Ocak Komitesinin ifade çağrılarına uymadığı gerekçesiyle Kongreyi tahkir ile suçlandı.

"Gerekirse hapse girmeye hazırım"

Suçlu bulunması durumunda 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak Navarro, mahkeme çıkışı gazetecilere açıklamalarda bulundu. Navarro, davayı temyize götüreceğini belirterek, "En başından beri söylediğim gibi bu konuyu çözmek için gerekirse hapse gitmeye hazırım" dedi.

Kongre baskını

Beyaz Saray önündeki mitingden sonra ABD Kongresine yürüyen binlerce gösterici, buradaki barikatları aşarak binaya girmeye çalışmıştı. Polisle yaşanan çatışmalardan kısa süre sonra bazı göstericiler Senatoya girmişti. Kongredeki Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu oylamasının onay oturumuna ara verilmiş, oturuma başkanlık eden dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre üyeleri binadan çıkarılmıştı.

Trump ise Twitter hesabından Kongre binası önünde gösteri düzenleyen destekçilerine itidal çağrısında bulunmuştu. Başkent Washington'da şiddet olayları nedeniyle 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Trump ile aynı partide yer alan başkan adayı Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, Kongre baskınını ayaklanma değil protesto olarak değerlendiriyor.

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden ise "ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırılara son verilmesi" çağrısı yapmıştı.

Olaylarda 4 kişi yaşamını yitirdi

Biden, "Başkan Trump'ı TV'ye çıkarak ettiği yemini yerine getirmeye, anayasayı savunmaya ve bu kuşatmaya son verilmesini talep etmeye çağırıyorum" demişti. Trump'ın göstericilerden evlerine gitmesini istemesi üzerine kalabalık dağılmaya başlamış, ABD Kongresinin güvenliğinden sorumlu polis, yaklaşık 4 saat sonra binanın güvenliğinin sağlandığını açıklamıştı. ABD Kongresinin basılması sırasındaki olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Kaynak: AA