25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.08.2022 11:25 | Son Güncelleme: 12.08.2022 13:23

Trump'ın nükleer silahlar hakkında dokümanları elinde tuttuğu iddia edildi

ABD’de Washington Post gazetesi, FBI’ın Trump’ın malikanesine yaptığı baskının sebebinin nükleer silahlara dair belgeler olabileceğini öne sürdü
Trump'ın nükleer silahlar hakkında dokümanları elinde tuttuğu iddia edildi

FBI ajanları pazartesi günü, yasayı ihlal ederek gizli evrakları aldığı gerekçesiyle ABD eski Başkanı Donald Trump’ın evini bastı. FBI'ın bu gizli evrakların yanında nükleer silahlar hakkında dokümanları da aradığı iddia edildi. 

The Washington Post, soruşturmaya aşina kimseleri kaynak belirterek, Trump’ın Mar-a-Lago yazlık evine yapılan FBI baskınında keşfedilmesi umulan gizli evrakların nükleer silah dökümanları olduğunu söyledi. Ancak ne tip evraklar olduklarını veya ABD’nin silah deposuyla mı yoksa bir başka ülkeninkiyle mi ilgili bilgi barındırdığını belirtmedi. 

Başsavcı aramaya yetki verdiğini söyledi

Başsavcı Merrick Garland, kendisinin arama izni için yetki verdiğini ve Adalet Bakanlığı’nın Florida mahkemesinden iznin mühürlenmemesini istediğini duyururken, Trump’ın kendi kendine aramayı kamuoyuna açık hale getirdiğini söyledi. İddialar ise başsavcının bu ifadesinden saatler sonra ortaya çıktı. 

FBI'ya izinsiz giren Trump destekçisi öldürüldü

Garland’ın duyurusu, siyasi çıkarlar tarafından motive edildiği gerekçesiyle Trump destekçilerinden güçlü bir tepki aldı. Perşembe günü, FBI’ın Cincinnati birimine izinsiz şekilde girmeye çalışan bir adam, olay yerinden kaçtıktan sonra polis tarafından vuruldu.

Evrakların bulunması ulusal güvenlik önceliği

Mahkeme, hükümetin taleplerini Trump’ın avukatlarına sunmasını söyledi ve Trump’ın iznin mühürlenmemesine itiraz edip etmediğini cuma günü 15:00’a kadar bildirmelerini istedi. Mar-a-Lago’daki nükleer silah dokümanlarıyla ilgili şüpheler, Garland’ın neden FBI ajanlarının ABD’nin eski başkanının evine baskın yapmasını emrederek bu kadar politik bir adım attığını açıklayabilir çünkü bu evrakların geri alınması, ulusal güvenlik önceliği olarak görülecektir. 

Soğuk savaşınkine benzeyen silah deposu istedi 

Trump Beyaz Saray’dayken özellikle ABD’nin nükleer silah deposu ile ilgileniyordu ve fazlasıyla gizli bilgilere sahip olmakla övünüyordu. 2017’nin yazında ABD’nin askeri liderlerine soğuk savaşın zirvesi ile karşılaştırılabilecek ve on kat daha büyük bir silah deposu istediğini söyledi. Bu talebinin o zamanın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un ona “moron” demesine sebep olduğu iddia edildi. Trump ise halka açık bir şekilde Kuzey Kore ve Afganistan’ı yok etmekle tehdit etti. 

Putin ve Xi'nin daha önce duymadığı silahlar 

Trump’ın başkanlık süreci hakkındaki kitabı Rage’de, Bob Woodward eski başkanı alıntılayarak “Şu ana kadar görmediğin ya da duymadığın şeylere sahibiz. Putin veya Xi’nin de daha önce hiç duymadığı şeylere sahibiz. Başka bilen kimse yok ve sahip olduklarımız muazzam” yazdı. Woodward daha sonra ABD’nin gerçekten tanımlanmamış yeni bir silah sistemine sahip olduğunu ve yetkililerin Trump’ın bunu açıklamasına şaşırdığını söyledi. 

Los Alamos Ulusal Laboratuvarında çalışan bir kimyager Cheryl Roferi, farklı evrakların değişen gizlilik seviyeleri olduğunu söyledi. Nuclear Diner adlı bir bloğu olan Rofer, Twitter’da “Nükleer silahların tasarımı hakkındaki bilgilere yasaklanmış bilgiler deniyor ve bunlar “gizli doğuyor” yani gizliliği kaldırılmadığı sürece gizli olduğu varsayılıyor. Ancak benim açımdan bir başkanın nükleer silahların tasarımı hakkında bilgiye sahip olması için hiçbir sebep yok” yazdı. 

Nükleer kodlar elinde olabilir 

Trump’ın rutin olarak erişiminin olduğu nükleer dokümanlar arasında, ABD’nin imkan ve ilkeleri hakkındaki Nuclear Posture Review’ın gizli bir versiyonu da var. Başkanın yanında ise her zaman nükleer saldırı seçeneklerini barındıran bir çantayı taşıyan askeri yardım ekibi bulunuyor. Ancak bu evraklarından çantadan çıkarılması oldukça sıra dışa bir durum. Rofer’ın dikkatleri çektiği bir başka nokta ise Trump’ın, nükleer silahların tüm teşhis kodlarının olduğu, bir çeşit plastik kredi kartını elinde tutuyor olma ihtimali.