13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.02.2024 11:40 | Son Güncelleme: 11.02.2024 13:25

Trump'tan tartışma yaratan açıklama: Rusya'yı bazı NATO üyelerine saldırması için cesaretlendirebilirim

ABD'nin eski başkanı Donald Trump bir seçim mitinginde, Rusya'yı savunma alanına anlaşılandan az ödeme yapılan NATO müttefiklerine saldırması için cesaretlendirebileceğini söyledi. Trump'ın açıklamaları Beyaz Saray tarafından akıldışı olarak nitelendirildi
Trump'tan tartışma yaratan açıklama: Rusya'yı bazı NATO üyelerine saldırması için cesaretlendirebilirim

Cumhuriyetçilerin 2024 Beyaz Saray adayı olarak ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmak isteyen Donald Trump, mali yükümlülüklerini yerine getirmediğini düşündüğü ABD'nin NATO müttefiklerine saldırması için Rusya'yı teşvik edeceğini söyledi. Beyaz Saray söz konusu açıklamaları "Dehşet verici ve akıl dışı" olarak nitelendirdi. Trump bu açıklamayı cumartesi günü Güney Carolina eyaletinin Conway kentinde, 24 Şubat'ta yapılacak Cumhuriyetçi başkanlık seçimleri öncesinde düzenlenen bir kampanya mitingi sırasında yaptı. 

Eski başkan, Şubat 2022'de Rusya tarafından başlatılan işgale karşı kendini savunan Ukrayna'ya yardım konusunda ve ABD'nin gerektiğinde savunmayı taahhüt ettiği 31 uluslu ittifak NATO'nun varlığı konusunda kuşkularını dile getirdi. Cumartesi günü Trump, adı belirtilmeyen bir NATO toplantısı sırasında bir devlet başkanına, kendi liderliğindeki ABD'nin suç işleyen hiçbir ülkeyi savunmayacağını söylediğini iddia etti.

Trump, "Büyük bir ülkenin başkanlarından biri ayağa kalktı ve 'Peki efendim, eğer ödeme yapmazsak ve Rusya tarafından saldırıya uğrarsak bizi koruyacak mısınız?" dedi. Ben de 'Ödemediniz, borcunuzu ödemediniz mi?' dedim" ifadelerini kullandı. Daha sonra ülkelerin ödeme yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Trupmp, "Hayır, seni korumazdım. Aslında, ne istiyorsa yapmaları yapmaları için Rusya'yı cesaretlendirirdim. Ödemek zorundasın. Faturalarınızı ödemek zorundasınız" dedi. 

"Ulusal güvenliği ve ekonomiyi tehlikeye atmaktır"

Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates, Trump'ın yorumlarıyla ilgili bir soru üzerine, "En yakın müttefiklerimizin cani rejimler tarafından işgal edilmesini teşvik etmek dehşet verici ve akıldışıdır ve Amerikan ulusal güvenliğini, küresel istikrarı ve ekonomimizi tehlikeye atmaktadır" diye konuştu.

NATO ülkeleri 2014 yılında, Rusya'nın Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinin ardından, soğuk savaş sonrasında yaptıkları harcama kesintilerini durdurma ve 2024 yılına kadar GSYH'lerinin yüzde 2'sini savunmaya harcama konusunda anlaştı. Trump 2016 kampanyası sırasında, ABD'nin kendi liderliği altında NATO anlaşmalarındaki taahhütlerini terk edebileceği ve sadece ittifakın yüzde 2'lik hedefini karşılayan ülkeleri savunabileceği uyarısında bulunarak Batılı müttefiklerini alarma geçirdi. 

7 ülke yerine getirdi

NATO, 2022 itibariyle şu anda 31 olan NATO üyesi ülkelerden yedisinin bu yükümlülüğü yerine getirdiğini belirtti, 2014'te bu sayı üçtü. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi bazı NATO üyelerinin ek askeri harcamalar yapmasına neden oldu. Trump'ın yorumları, Ukrayna'nın Rusya'nın 2022'deki işgalini engelleme çabaları sürerken ve Kongre'deki Cumhuriyetçiler, duraklayan karşı saldırılar ve silah eksiklikleriyle mücadele eden ülkeye ek yardım sağlama konusunda giderek daha şüpheci hale gelirken geldi.

Trump'ın Cumartesi günü yaptığı açıklamalar ABD'deki pek çok siyasi uzman arasında kısa sürede endişe yarattı. MSNBC analisti ve Mother Jones'un Washington DC büro şefi David Corn X'te yaptığı açıklamada "Trump Rusya'yı NATO müttefiklerimize saldırmaya teşvik ediyor gibi görünüyor" dedi. Muhafazakâr siyasi yorumcu Alyssa Farah Griffin ise Trump'ın yorumlarının Rusya lideri Vladimir Putin'in kulağına müzik gibi geldiğini söyledi. 

Cumartesi günü eski başkan ayrıca ABD-Meksika sınırındaki göç krizini ele almayı amaçlayan kongre yasasının kısa süre önce çöküşünü de kutladı. Söz konusu yasa Demokrat Partili Joe Biden tarafından desteklenmişti ve Trump yeniden seçilmesi halinde Oval Ofis'teki ilk gününde "büyük bir temizlik operasyonu" gerçekleştireceği sözünü verdi.

Trump, 2020 seçimlerinde eski başkanı mağlup eden Biden'a karşı kamuoyu yoklamalarında güçlü bir performans sergiliyor. Bununla birlikte, 90'dan fazla suçlamayla boğuşuyor. Çeşitli yargı alanlarındaki dört ayrı iddianamede yer alan suçlamalarda, kaybettiği seçimin sonucunu değiştirmeye çalıştığı, başkanlığından sonra devlet sırlarını yasadışı olarak sakladığı ve Trump ile cinsel ilişkiye girdiğini iddia eden bir yetişkin film oyuncusuna yasadışı sus payı ödemesi yaptığı iddia ediliyor.